BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Harran'ı kurtaracak temeller atıldı

Bakan Eker, Harran Ovası'ndaki tuzlanmayı önlemek amacıyla yapılacak drenaj kanallarının temel atma törenine katıldı.

Abone ol

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Şanlıurfa'da, tuzlanma ve çoraklaşma sorunun yaşandığı Harran Ovası'nı kurtarmak için uygulanacak drenaj kanalarının temel atma törenine katıldı.

Eker, GAP Eylem Planı kapsamında Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nce yürütülen ''Harran Ovası Kapalı Drenaj Projeleri'' çerçevesinde, Akçakale ilçesinin Öncül köyü Altıntepe mezrasında düzenlenen törende, bereketli Harran Ovası topraklarının yıllardır su beklediğini hatırlattı.

Beklenen suyun geldiğini, ancak suyla birlikte ihtiyaç duyulan bilginin gelmemesi nedeniyle bir süre sonra sorunların yaşanmaya başlandığına değinen Bakan Eker, konuşmasına şöyle devam etti:

''Çok kısa süre içerisinde bu bereketli topraklar, yanlış sulama yöntemleriyle birlikte çoraklaşmaya başladı. 50 bin hektar alan tuzlanma sorunu yaşıyor, 18 bin hektar alan kullanılmaz duruma geldi. 18 bin hektar demek 180 bin dönüm demektir. Eğer bugün hayata geçirdiğimiz, temelini attığımız kapalı drenaj sistemi olmazsa, 200 bin hektar arazinin tamamında bu sorun ileride yaşanacaktı. Biz halkın deyimiyle pirinç almaya giderken evdeki bulgurdan olacağız. Suyla daha fazla bereket bulalım derken, kuru ziraat bile yapamayacak duruma gelebiliriz. Biz bu problemi çözmeye geldik.''

Söz konusu drenaj çalışmasıyla, topraklarda ileriki dönemlerde yaşanabilecek problemlerin tamamen çözülebileceğini anlatan Bakan Eker, temeli atılan alanlarda, 120 köy bulunduğunu ve 75 bin nüfusun yaşadığını ve şimdiye kadar problemli topraklar üzerinde tarım yapıldığını dile getirdi.

Bu projede 5 bin 500 kilometre drenaj borusunun döşeneceğini belirten Mehdi Eker, şunları kaydetti:

''Türkiye'nin bir ucundan diğer ucuna bin 500 kilometredir. Bu 5 bin 500 kilometre, Türkiye'yi baştan başa 3 defe gidip gelir. 41 bin hektarda drenaj borusu döşüyoruz. 800 kilometre tarla içi yol yapıyoruz. 82 milyon lira para harcadığımız bu proje de bin hektar alanda bizim yıllık kaybımız 84 milyon liradır. Bir kısmı 2010 yılının sonunda, geriye kalan kısmı ise 2011 yılının baharında bitecek ve 2012 yılında proje tamamen bitecek.''

Konuşmasının ardından Bakan Eker'e köylüler yöresel kıyafetlerden aba ve poşu giydirdi.

Törene Vali Nuri Okutan, AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri Zülfikar İzol, Müfit Yetkin, Ramazan Başak, Çağla Aktemur Özyavuz, Tarım Reformu Genel Müdürü Hacı Duluklu ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ile öteki ilgililer katıldı.