BIST 10.199
DOLAR 32,22
EURO 34,65
ALTIN 2.390,78
HABER /  GÜNCEL

Harita ortada! Boşuna nefes tüketiyoruz

Hürriyet gazetesi yazarı İsmet Berkan, bugünkü köşesinden AK Parti-Cemaat gerilimi ve dershane tartışmasını farklı bir açıdan ele aldı.

Abone ol

"Başbakan da, Fethullah Gülen de, dershane kavgasında hükümeti tutan da cemaati tutan da boşuna nefes tüketiyor"

Hürriyet gazetesi yazarı İsmet Berkan'ın bu denli iddialı olmasının nedeni yine köşesinden yayınladığı bir harita.

Haritada Türkiye genelinde eğitim durumunu gösteriyor.

Şu haritaya dikkatle bakın! diyen Berkan, haritadaki çarpıcı verileri şöyle aktarıyor:

"...Haritadaki sarı renk, ortalama eğitim süresinin 5-8 yıl arasında olduğunu söylüyor. Haritada sadece Ankara ve Eskişehir’de yaşayanların ortalama eğitim süresinin 8 yıldan fazla olduğunu görüyorsunuz. Buna karşılık Şanlıurfa ve Ağrı’da da ortalama eğitim süresi 5 yılın bile altında. Bütün Türkiye’nin ortalamasına baktığımızda sadece 6.5 yılı okullarda geçirdiğimizi görüyoruz. 2000 yılında bu ortalama 5.5 yıldı; 10 yıllık Ak Parti iktidarı sadece 1 yıl geliştirebildi bu ortalamayı.

ekran-resmi-2013-11-22,-09.55.41.png

HEDEF ERDOĞAN CEMAATE YEDİRMEYİZ
Hükümete yakın kalemin iddiası! Cemaat Erdoğan'sız AK Parti planı için düğmeye bastı

BÜYÜK BAŞARISIZLIK

Dünyanın gelişmiş ülkelerindeki eğitim sürelerini de köşesinden aktaran Berkan, Türkiye'deki tablonun ülkeyi yönetenlerin başarısızlığı olduğu eleştirisinde bulunuyor.

İşte Berkan'ın yazısından çarpıcı bölümler...

"...Aynı süre içinde Norveç ortalama 11.5 yıldan 12.6 yıla geldi. Almanya 10.5’dan 12.2’ye geldi. İsviçre 10.3’ten 11 yıla geldi. Fransa 9.3’ten 10.6’ya yükseldi. İtalya 8.4 yıldan 10.1 yıla çıktı.

Eğitim, Türkiye’yi yönetenlerin en büyük başarısızlığı.

İstediğiniz kadar dershaneniz olsun, hatta isterseniz bütün dershaneler bedava olsun; eğitim okulda yapılan bir şeydir. Okulda eğitimin kalitesi düşükse bunu dershane yoluyla yükseltemezsiniz. Yani paradoksal biçimde, ancak okullarınız iyiyse sınavlarda dershaneler yoluyla bir fark elde edebilirsiniz.

Türkiye’de olan da bu. Dershanelerin müşterisi öğrenciler en kötü okullardan değil; tam tersine lisesinde veya ilk-orta okulda görece iyi eğitim alıp bir üst seviyede daha ‘seçkin’ bir okula gitme ümidi olanlar dershaneye gidiyor.

CEMAATİN ÖNÜNDEKİ 3 SEÇENEK
Cemaat bu savaşta nasıl bir taktik izler? Bundan sonraki adımları ne olur? Savaşı kim kazanır AKP mi Cemaat mi?

EĞİTİM SİSTEMİNİN DIŞINDA

Oysa bakın, ülkemizde 25-34 yaş nüfusumuzun, yani çoktan eğitim sisteminin dışına çıkmış olanların yüzde 60’ı ilkokul mezunu. Bu yaş grubundaki insanlar 2040’ların sonuna kadar ‘çalışabilir nüfus’ olarak kalacaklar.

Peki ama bilgisi ve becerisi olmayan, eğitimi olmayan bu insanlarla Türkiye ne üretecek? İnşaatlar bittiğinde ne yapacağız?
Esas mesele burada. Dershane konusu detay.