BIST 10.046
DOLAR 32,33
EURO 34,71
ALTIN 2.410,08
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Hanlar bölgesi için ilk imza

Recep Altepe, tarihi hanlar bölgesiyle ilgili porotokolü Şehir Plancıları ve Mimarlar Odası başkanlarıyla birlikte imzaladı.

Abone ol

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Hanlar Bölgesi ve Reyhan Mahallesi'nin tarihi dokuya uygun hale getirilmesiyle ilgili protokolü Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Füsun Uyanık ve Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Nizamettin Kaya ile birlikte imzaladı.

BURULAŞ merkezinde gerçekleştirilen imza törenine eski Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker, Belediye Meclis Üyesi Recep Demirhan ile belediye bürokratları katıldı.

Şehrin köklü tarihini yaşatacak olan çalışmalara meslek odalarını da dahil ettiklerini anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'nın gelişmesi için herkesi çalışmalarına destek olmaya çağırdı.

Tarih başkenti Bursa'nın kimliğine can veren özelliklerini ortaya çıkaracak projelerinde dünyaca ünlü uzmanlardan yararlandıklarını da hatırlatan Başkan Altepe, "Bursa için örnek bir çalışmanın daha startını veriyoruz. Bursa'da yapacak çok işimiz var. Bunun için şehir yöneticilerinden sivil toplum kuruluşlarına kadar herkesin Bursa'nın gelişimine katkı koyacağına inanıyorum" dedi.

HANLAR BÖLGESİ ŞEHRİN KALBİ...

Bursa'nın birikimli ve özellikli bir tarih başkenti olduğunu dile getiren Başkan Altepe, "Hanlar Bölgesi şehrin kalbi. Hanlar, hamamlar, medreselerin bulunduğu, tarihteki ilk mesleki örgütlerin kurulduğu, geleneksel sanatların yaşatıldığı bu alan, özelliklerine rağmen yeterince değerlendirilemedi. Bölgenin UNESCO dünya tarihi kültür mirası kriterlerine uygun olmasına çalışıyoruz. Bursa hepimizin, bu değerler hepimizin" diye konuştu.

Bursa'da ana aksların Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarıyla düzenlendiğini hatırlatan Başkan Altepe, kent ziynetlerinin tahsis, yap işlet devret modeli, kiralama veya kat karşılığı olarak değerlendirildiğini ifade ederek, "Bursa'daki bu eserlerin ayağa kaldırılması, canlandırılması ve fonksiyonel hale getirilmesi, işlevlendirilmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.

DÜNYACA ÜNLÜ MİMAR MAKSIMILIANO FUKSAS İNCELEYECEK

Hanlar Bölgesi içinde bulunan Reyhan'ın en geri kalmış yerlerden biri olduğunu kaydeden Başkan Altepe, "Yaptığımız çalışmalarla vatandaşlar şehrin her sokağında gezerken zevk duyacak. Bu bölge örnek, gece gündüz yaşayan bir mekan olacak. Bu faaliyetlerimiz için dünyaca ünlü mimar Maksimiliano Fuksas ile çalışıyoruz. Bursa için önemli ve güzel bir adım olacak" ifadesini kullandı.

Başkan Altepe, kentlerin yarıştığı çağda, Büyükşehir Belediyesi'nin projeleriyle Bursa'nın öne çıkmasını hedeflediklerini vurguladı.

BURSA DEVLER BİLİGİNDE MÜCADELE EDECEK

Bursaspor'un başarısıyla Şampiyonlar Ligi'nde mücadele ettiğini ve dünya futbolunun vitrinine çıktığını belirten Başkan Altepe, "Bursa da projelerimizle dünya vitrinindeki yerini alacak. Şehirlerin yarıştığı günümüzde, Bursa, gerçekleştireceğimiz projelerle devler liginde mücadele edecek" dedi.

Başkan Altepe, Cumhuriyet Caddesi'nde gerekli noktaların yenileneceğini, caddenin baştan başa nitelikli bir yapıya kavuşturulacağını, eldeki planlar doğrultusunda bölgedeki yapıların orijinal hale getirilerek 200-300 yıllık tarihin bugünde yaşatılacağını ve yapıların özüne uygun olarak korunacağını sözlerine ekledi.

Yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucunda Reyhan Mahallesi'nin sokaklarında tarih kokacağını ve insanların bu mahallede kendini tarihe yolculuk yapıyormuş gibi hissedeceğini altını çizen Altepe, gerekirse kamulaştırma yapıp daha önceki tarihi planlara uyarak bazı evleri yıkabileceklerini, bölgenin nefes almasını sağlayacaklarını söyledi.

MESLEK ODALARINDAN DESTEK

Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Nizamettin Kaya da Hanlar Bölgesi'nin dünya için çok önemli olduğunu belirterek, "Çok önemli, geleceğe ışık tutacak bir alan. Bugünkü çalışmalarımızla bölgeye fonksiyon kazandırmaya yönelik önemli bir adım atmış olacağız. Bölgeyi ortak çalışmayla, bütüncül plan üzerinden değerlendirerek ele alacağız. Tecrübelerimizi paylaşarak örnek bir projeyi hayata geçireceğiz" dedi.

Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Füsun Uyanık ise, "Tarihi Hanlar Bölgesi adeta Bursa'nın kalbi olan bir ticaret merkezidir. Bugüne kadar bu bölgeyle ilgili yapılan çalışmalar yetersiz kalmış. Bugün daha yerinde yapılacak planlarla ve bölgede bütünlük gerektiren bir disiplinle çalışacağız" diye konuştu.

Protokole göre, meslek odaları çalışma grubu içinde uzman kişiler görevlendirecek. Çalışmalarla ilgili sergi, konferans ve sunumlar gerçekleştirerek danışmanlık yapmak, bölgenin sosyal, ekonomik, fiziksel, mekansal, altyapı, üstyapı ve ulaşım gibi konularda detaylı analiz ve fizibilite çalışmalarının değerlendirilmesiyle oluşacak stratejik plan hazırlanacak.