BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Haniyeden sert mesaj!

Filistin Başbakanı Haniye, The Washington Post'a zehir zemberek bir yazı yazdı

Abone ol

Filistin Başbakanı İsmail Haniye, ''Eğer İsrail, Filistinliler'in barış, asalet ve ulusal birlik içinde yaşamasına izin vermeyecekse, kendisi de aynı haklardan yararlanamayacak'' dedi.

The Washington Post gazetesinde Haniye'nin imzasını taşıyan bir makale yayınlandı. Haniye bu makalesinde, ''işgal askerleri ve şiddete karşı'' kendilerini koruma hakkını, Cenevre Anlaşması'ndan aldıklarını ifade etti ve ''eğer İsrail ciddi ve adil bir şekilde müzakere etmeye ve 1967 yılından gelen ikincil önemdeki konular yerine 1948'deki temel konuları çözmeye hazırlıklıysa, adil ve kalıcı bir barış mümkün olabilir. Üzerinde anlaşmaya varılan bir zamanda kapsamlı bir şekilde bütün düşmanlıkları kesme temeline dayalı olarak, kutsal toprakların bölgedeki bütün insanlar için barış, istikrar ve ekonomik merkez olma şansı var'' ifadelerini kullandı.

İsmail Haniye, Amerikan halkının, 50 yıldır İsrail'e vergilerinden 160 milyar doları, ''kendisini savunması'' için ayırdığını ve bu paranın, İsrail'in savaşma kapasitesini artırdığını belirtirken, bazı Amerikalılar'ın, bunca paranın kan dökmeye harcanması yerine İsrail-Filistin sorununda somut sonuçlar alınması, gerçek, eşitlik ve adalete dayanması yönünde harcanmasını tercih edeceğine inandığını ifade etti.

Uluslararası toplumun zenginliği ve ABD'nin elden verdiği parayla geçinmek istemediklerini belirten Haniye, Filistin halkının da, Amerikalılar gibi, demokratik haklar, ekonomik özgürlük ve adalet içinde yaşamayı arzu ettiğini kaydetti. İsmail Haniye, ''Arap dünyasındaki en adil seçimleri gerçekleştirmeden duydukları gururu'' ABD ve halkıyla paylaşacaklarını düşündüklerini, ancak bunun yerine Filistin hükümetinin başından beri ''Beyaz Saray tarafından sabote edildiğini'' yazdı. Filistin'de 3.9 milyon sivilin, ''dünyanın en büyük hapishane kampında'' yaşar duruma sokulduğunu belirten Haniye, ''İsrail'in kendini savunmaya hakkı var'' politikasıyla ABD'nin, İsrail tarafından uygulanan şiddete ''yeşil ışık'' yakar konuma düştüğünü savundu.

İsmail Haniye, ''geçen ay Gazze'deki plajda bir cumartesi günü aralarında 6 yaşındaki Ravan'ın da bulunduğu 8 kişilik Haccac ailesinden 3 kişiyi öldürdüğünde de İsrail kendini mi savunuyordu? Bu insanlık dışı tutumun Amerikan halkı tarafından benimsendiğine inanmayı reddediyorum'' ifadelerini kullandı. Filistin Başbakanı, Gazze'ye düzenlenen son işgalin, bu yıl başlarında düzenlenen seçimlerin sonucunu bozmaya yönelik olduğunu ve Filistin'e karşı beş aydır ABD ve İsrail tarafından ekonomik ve diplomatik savaş açıldığını belirtti.

Bunun arkasındaki amacın, Filistin halkına, ''oyunu yeniden düşünmesi'' olduğunu belirten Haniye, İsrailli onbaşı Gilad Şalit'in kaçırılması meselesinin, ''aylar öncesinden planlanmış bir meselenin bahanesi'' olduğunu savundu. Haniye, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu binlerce Filistinli'nin İsrail hapishanelerinde tutulduğunu da belirtti. İsmail Haniye ayrıca İsrail'in, dünyadaki 13'üncü en geniş askeri güç olduğunu ve nükleer gücünün de bulunduğunu ifade etti.