BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

ABDli orgeneralin gözyaşları

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Peter Pace'ı ağlatan hatıralar!

Abone ol

Amerikan deniz piyadesi kökenli olup da ABD Genelkurmay Başkanlığı görevine kadar yükselen ilk isim olan Orgeneral Peter Pace, İtalyan göçmen babasının dört çocuk büyütmek için çektiği zorlukları bir ABD Kongresi oturumunda hatırlayınca gözyaşlarını tutamadı.

Miami Dade Üniversitesi'nde Amerikan Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi üyelerinin katıldığı oturumda, ABD'nin üzerinde tartıştığı yeni göçmen yasası ele alınırken konuşan Pace, özellikle ABD'nin, kendisi ve ailesine tanımış olduğu fırsata minnettar olduğunu ifade ederken duygulandı. New York'ta Brooklyn semtinde doğan Pace, göçmen İtalyan ailesiyle New Jersey'de büyüdü.

Pace'in, salonda oturumu izlemeye gelen 150 katılımcı ve beş senatörün önünde konuşurken tıkanıp gözyaşı dökmesi, salonda bir süre sessizliğe neden oldu. Kendisini toparlayan Pace, daha sonra büyük ablasının hukuk okuduğunu ve ağabeyinin de kendisi gibi Deniz Harp Akademisi'ne giderek deniz piyadesi olduğunu anlattı. Pace'in, ''dünyada gelenlere bu derece büyük fırsatlar sunan başka bir ülke bulunmuyor'' sözleriyle tamamladığı konuşması izleyicilerin kuvvetli alkışlarıyla karşılandı.

Orgeneral Pace'in İtalya'da 1914 yılında doğan babası ABD'ye göç ederek elektrikçilik yapmaya başladı ve dört çocuğunu büyüttü. Pace, Eylül 2005'ten bu yana ABD Genelkurmay Başkanlığı görevini yürütüyor. Peter Pace daha önce de, dört yıl kadar ABD Genelkurmay Başkan yardımcılığı yapmıştı. Soyadı İtalyanca'da ''barış'' anlamına gelen Pace, 1967 yılında Deniz Harp Akademisi'nden mezun oldu ve Tayland, Kore, Japonya gibi ülkelerde hizmet verdi.

Demokrat Parti Massachussetts Senatörü Ted Kennedy, Pace'in açıklamasının ardından, ''Bizi çok duygulandıran bir açıklama yaptınız. Umarım ABD Kongresi'ndeki diğer meslektaşlarımız da sesinizi duyarlar'' dedi. Amerikan Kongresi'nde şu sırada biri Temsilciler Meclisi, diğeri Senato'da olmak üzere iki göçmen yasa tasarısı ele alınıyor. Miami'de başkanlığını Cumhuriyetçi Parti Virginia Senatörü'nün yaptığı Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'nin düzenlediği oturum, göçmenlerin Amerikan silahlı kuvvetlerine yaptığı katkıları konu alıyor.

ABD Temsilciler Meclisi'ndeki yasa tasarısında, göçmenlere karşı daha sıkı sınır kontrolleri öngörülürken, ABD-Meksika sınırında yaklaşık bin kilometrelik bir çit çekilmesi söz konusu bulunuyor. Tasarı aynı zamanda, daha sıkı sınırdışı etme standartları getirilmesi çağrısında bulunuyor ve elinde belgesi olmayanları çalıştıranlara da cezalar getiriyor.

-SENATO'NUN GÖÇMEN KORUMASI-

Senato'nun gündemindeki göçmen yasasında da benzer öneriler bulunuyor, ancak bu yasa tasarısında, yaklaşık 12 milyon kaçak göçmenin Amerikan vatandaşı olmasını sağlayacak bir yol açılıyor. Ayrıca ABD'ye ''konuk işçi'' statüsünde gelip 6 yıl gibi bir süre kalmaya imkan tanınması da yasa tasarısında yer alıyor.

Orgeneral Pace'in duygusal ifadesinden sonra Cumhuriyetçi Parti Güney Karolina Senatörü Lindsey Graham, ABD Genelkurmay Başkanı'na, anne babasının halen hayatta olup olmadığını sordu. Pace de, annesinin halen hayatta olduğunu söyledi.

Pace, ''içinizde İtalyan kanı dolaşınca bazen kalbinizi yakalayıveriyor'' deyince Graham, ''ancak gerçekten güçlü bir deniz piyadesi ağlama cesaretini gösterebilir'' dedi.