BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Hangisi açık, hangisi kapalı?

Türban karmaşası büyüyor. Bazı okullara öğrenciler türbanla girebilirken, bazıları kapılarını kapattı. İşte onlar...

Abone ol

İNTERNETHABER

Başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılması için yapılan Anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanması ve Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından karmaşa artarak devam ediyor.

Önce YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan tüm rektörlere "Yeni bir düzenlemeye gerek yok. Başörtülü öğrencileri okula" alın diye talimat gönderdi.

Ardından 9 rektör Özcan'a karşı bir anti türban bildirisi yayınladı. Üyeler türban düzenlemesini suç olarak gördü ve karara uymamayı da Anayasa'nın 137. maddesine dayandırdı.

Tüm bunlardan sonra bazı üniversiler başörtüsüne kapılaranı açarken, bazıları hala başı kapalı öğrencileri içeri sokmuyor.

KAPISI BAŞÖRTÜSÜNE AÇIK ÜNİVERSİTELER:

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ: Uygulamanın yürürlüğe girmesiyle Boğaziçi Üniversitesi kampus girişinde öğrencilerin başörtüleriyle alınması konusunda sorun yaşanmadı. Bazı başörtülü öğrenciler, önceden olduğu gibi giriş kapısının yanında bulunan kabinlere girip şapka ve kapşonlarla içeri girerken, bazı öğrenciler de başörtüleriyle içeri girdi.

-Gaziantep Üniversİtesi,
-Konya Selçuk Üniversitesi,
-Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi,
-Elazığ Fırat Üniversitesi
-Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi,
-Yozgat Bozok Üniversitesi
-Harran Üniversitesi
-Gazi Üniversitesi
-Diyarbakır Dicle Üniversitesi
-Mustafa Kemal Üniversitesi
-Yozgat Bozok Üniversitesi

Rize ve Siirt üniversitelerinde bu sabahtan itibaren türbanlı öğrenciler derslere girmeye başladı.

KAPISI BAŞÖRTÜSÜNE KAPALI ÜNİVERSİTELER:

MARMARA ÜNİVERSİTESİ: Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi'ne sabah saatlerinde gelen başörtülü öğrencileri üniversiteye alınmadı. İçeri alınmayan bazı öğrenciler geri dönerken, bazıları da başlarını açarak üniversiteye girdi

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ: Yasanın meclisten geçmesinden sonra başörtülü öğrencileri ilk içeri alan KOÜ, daha sonra gelen baskılara dayanamayarak yasağı geri getirmişti. Üniversite, yasanın Resmi Gazete'den yayınlanmasına rağmen bugün yasağı devam ettirdi. Sabahın erken saatlerinde üniversite giriş kapısında geniş güvenlik önlemleri alınarak kapıya yasağın devam ettirildiğine dair duyuru asıldı.

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ: Öğrencilerin bazıları derslere türbanla girerken, bazıları türbanını çıkarıp girdi. Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz Utaş ise eski uygulamanın devam ettiğini ve türbanın serbest olmadığını söyledi.

İTÜ: İstanbul Teknik Üniversitesi'nde de öğrenciler türbanla okula giremiyor. Rektör Faruk Karadoğan, bizzat kapıya giderek, "eski düzenlemenin devam ettiğini, türbanlı öğrencilerin okula giremeyeceğini" söyledi. Son kararın bugünkü senato toplantısından sonra açıklanacağını duyuran Karadoğan, yasakla ilgili şunları söyledi;
"Bu konunun ülke gündeminden derhal düşürülmesi gerekir. 17. madde için söylenenlerin hepsi söylendi. Olay yasal bir konu olarak hukukçuların önünde durmaktadır. Daha büyük yanlışlara düşülmeden önlemler almalıdırlar."

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ: Rektör Deniz Ülkü Arıboğan üniversitelerinde henüz türbana izin vermediklerini, hukuki sürecin tamamlanmasını beklediklerini açıkladı.

-Çanakkale 18 Mart,
-Afyon Kocatepe,
-Trakya Üniversitesi,
-Erzurum Atatürk, 
-Bursa Uludağ
-Denizli Pamukkale
-Ege ve Dokuz Eylül
-Kütahya Dumlupınar
-Kırıkkale Üniversitesi
-Kars Kafkas Üniversitesi