BIST 10.248
DOLAR 32,26
EURO 34,76
ALTIN 2.396,19
HABER /  GÜNCEL

Hammadde ithalatında birinciyiz

PAGEV 2007 yılı değerlendirme raporuna göre Türkiye plastik hammaddesi ithalatı bağımlılığında dünya birincisi...

Abone ol
Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı'nın (PAGEV) 2007 yılı değerlendirme raporunda Türkiye'nin plastik hammaddesi ithalatında dünyanın en dışa bağımlı ülkesi olduğu belirtildi. 2007 yılına ilişkin değerlendirme yapan PAGEV Başkanı Selçuk Aksoy, en büyük engelin yerli hammadde sıkıntısı olduğunu belirterek "İthalatta dışa bağımlılığımız artıyor. Türkiye, Çin ve İtalya’nın ardından dünyanın en fazla hammadde ithal eden ülkesi haline geldi. Türkiye plastik hammadde ihtiyacını en yüksek oranda ithalatla karşılayan ülke durumunda… Plastik hammaddede dışa bağımlılıkta birinciyiz" dedi.
 
Çin'in yaptığı yatırımlar sayesinde artan hammadde ihtiyacını yerli üretimle karşılama oranını yükselttiğini vurgulayan Aksoy sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye’de ise tam tersine ithalatın oranı artıyor. Hızla büyüyen sektörümüz, 2007’de hammadde ihtiyacının sadece yüzde 17’sini yerli üretimle karşılayabildi"
 
"Petkim özelleştirilmeli"
 
Petrokimya alanında yeni yatırımların önünün açılması için Petkim özelleştirmesinin bir an önce tamamlanması gerektiğini vurgulayan Aksoy, "Türkiye petrol üreten bir ülke olmamasına rağmen, petrol ve doğalgaz boru hatlarının ülkemizden geçiyor olması Türkiye için büyük bir avantaj oluşturuyor. Petkim’in özelleştirilmesi de Türkiye’de yatırımı cazip hale getirecek. 2010 yılında Türk plastik sektörünün 12,3 ton hammadde açığı doğacak. Bu açığı kapatmak için sektörümüz 21 milyar dolar döviz ödeyecek. Bu dövizin ülkemizde kalması için yeni yatırımların yapılması şart" şeklinde sözlerini tamamladı.
 
İhracat ve işleme kapasitesindeki olumlu tabloya karşın hammadde ithalatında artışın vurgulandığı raporda 2007 yılında sadece 636 bin ton yerli plastik hammaddesinin üretildiği, buna karşılık üreticilerin 2007 yılında hammadde ihtiyacının yüzde 83’ünü ithalatla karşıladığına dikkat çekildi. 2006 yılında bu oran yüzde 81 düzeyinde gerçekleşmişti.
 
İthalata 6,8 milyar dolar
 
Rapora göre Türkiye, 2007 yılında 4 milyon 32 bin tonu plastik hammaddesi, 634 bini ise plastik mamul olmak üzere 4 milyon 666 bin ton ithalat yaparak hammadde ithalatına 6,8 milyar dolar ödedi. Plastik mamullerle birlikte ithalata ödenen toplam döviz miktarı ise 8,6 milyar dolara yükseldi. Suudi Arabistan, Almanya ve ABD en çok hammadde ithalatı yaptığımız ilk üç ülke oldu.
 
Diğer yandan üretimde Türkiye yükseliyor
 
PlasticsEurope’un üretim artış tahminleri ile Türk plastik sektörünün yıllık yüzde 15 büyüme ortalaması baz alınarak yapılan tahminlere göre, Türk plastik sektörü 13 milyon ton işleme kapasitesi ile 2014 yılında Almanya ile birlikte en büyük üretici konumuna yükselecek.