BIST 10.471
DOLAR 32,85
EURO 35,17
ALTIN 2.451,89
HABER /  GÜNCEL

Hamas'tan Abbas'a olumlu yanıt

Grubun önde gelen üyelerinden Sami Ebu Zuhri, Abbas'a görüşmeler için Gazze'ye gelmesi çağrısı yaptı.

Abone ol

Üst düzey bir Hamas yetkilisi, Filistin lideri Mahmud Abbas'ın ulusal birlik hükümetine katılma çağrısına olumlu yanıt verdi.

Sami Ebu Zuhri, Abbas'a görüşmeler için Gazze'ye gelmesi çağrısı yaptı.

İki grup arasındaki bölünmeyi iyileştirmeye yönelik çabalar şimdiye kadar sonuçsuz kalmıştı.

Ancak son dönemde, Hamas'ın kontrol ettiği Gazze şeridi ve Fatah yönetimindeki Batı Şeria'da sokağa çıkan binlerce kişi bölünmenin sona ermesini istedi.

BBC'nin Ramallah'taki muhabiri Jon Donnison da Manar meydanını dolduran binlerce göstericinin Filistin bayrakları taşıdığını ve birlik sloganları attığını anlatıyor.

Sosyal paylaşım sitesi Facebook aracılığıyla organize olan göstericiler, Orta doğu'daki diğer ayaklanmalardan ilham aldıklarını söyledi.

Göstericiler, Filistin siyasetini acı bir çıkmaza sürükleyen ve Filistinlileri bölen mevcut durumun sona ermesini talep ediyor.

El Fetih ile Hamas arasındaki gerilim, Filistin'in hem siyasi hem de coğrafi olarak bölünmesine neden olmuştu.

Hamas Gazze'yi, el Fetih de Batı Şeria'yı yönetiyor. Taraflar arasındaki bölünmeyi aşmayı hedefleyen çabaların tamamı sonuçsuz kalmıştı.

Halkı bıktıran bölünmenin dikkatlerin Filistinlilerin asıl sorunlarından, İsrail işgalinden kaymasına neden olduğu görüşü yaygın.

Filistin Özerk Yönetimi geçen ay başkanlık seçimleriyle genel seçimlerin Eylül ayına kadar yapılmasının planlandığını açıklamıştı.

Gazze'de yönetimi elinde bulunduran Hamas ise seçimlerin yapılmasına yönelik planı reddetmiş, Filistin Özerk Yönetimi lideri Mahmud Abbas'ın meşruiyeti olmadığını bildirmişti.

Hamas yetkilileri, seçimlere katılmayacaklarını, seçimlerin sonuçlarını da tanımayacaklarını söylüyor.

Mahmud Abbas'ın geçen yıl dolan görev süresi, siyasi bir boşluğa neden olmamak gerekçesiyle uzatılmıştı.

Geçen ay yapılması planlanan seçimler de, rakip Filistinli gruplar El Fetih ve Hamas arasındaki görüş ayrılıkları yüzünden ertelenmişti.