BIST 10.221
DOLAR 32,22
EURO 35,14
ALTIN 2.474,10
HABER /  SPOR

Haluk Ulusoy esti gürledi

Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy, basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda zehir zemberek açıklamalar yaptı

Abone ol

Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy, şike konusunun 40 yıldır konuşulduğunu, ama belgeyle tespit edilmiş pek bir şeyin olmadığını söyledi.

Haluk Ulusoy, hep kendi döneminde şike, şaibe olduğu söylendiğini belirterek, ''40 yıl önce de bunlar konuşuluyordu. Şenes Bey, Abdullah Bey, Levent Bey döneminde olmadı mı şike, şaibe iddiaları'' dedi. ''Türkiye'de şike olduğunu gözümle görmedim'' diyen Ulusoy, ''İddialar üzerine Şike Tahkik Kurulu kuruldu. Bu kurula 'evet şike vardır' diye bir yazı gelmedi. 30 yıldır futbolun içindeyim, belgeyle tespit edilmiş pek fazla bir şey yok. Bence Türk futbolu, dünyadaki birçok ülke futbolundan daha temizdir. Eğer belgesi olan varsa ortaya koysun, gereğini yapamıyorsam bu koltukta olmam. Bazı şeyler oluyordur belki, ama konuşanlar Şike Tahkik Kurulu'na çağrıldığında orada konuşmuyor. Belge yoksa, hangi vicdanla, kanunla, dedikodular yüzünden bir kulübü düşürebiliriz'' diye konuştu.

Ulusoy, bir soru üzerine, hiçbir genel kurul delegesine 'imzanızı geri alın' demeyeceğini belirterek, ''Yönetimden bir arkadaşıma da telkinde bulunmam, ama yapan olursa da bir şey demem. Çünkü geçmişte ben Şenes Erzik için yaptım. Kimine göre 95, 97 oy oldu. Bize gelen şu anda bir şey yok. Bize 90 imza geldiği taktirde yapacak bir şey yok'' dedi.

Kulüp başkanlarının maçlardan sonra hakem hataları için kendisini aradığının doğru olduğunu anlatan Haluk Ulusoy, ''Beni aramaları hiçbir şeyi değiştirmez. Ben onların dertlerini dinlerim, kurullara gerekli uyarıları yaparım. İmza verenlere de vermeyenlere de aynı yakınlıkta duruyorum. Bize destek veren kulüplerin durumu ortada, hepsi kan ağlıyor'' şeklinde konuştu.

-''LEVENT KIZIL'DA NE DEĞİŞTİ?''-

Haluk Ulusoy, Bursaspor Kulübü Başkanı Levent Kızıl ile geçmişte kader birliği yaptığını, Kızıl'ı listeye yazdığında arkadaşlarının karşı çıktığını kaydetti. Ulusoy, şöyle devam etti: ''Ben onu listeye yazarken, Kızıl için arkadaşlarım 'Bu adamı koyma, karakteri belli, Şenes Erzik'e de kötülük yapmıştı. Yarın size de yapar' dedi. Ben o günkü safiyane düşüncelerimle 'Bu kardeşimiz gençtir, Türk futboluna hizmet versin, içimize alalım' dedim. Murat Aksu da vardı. Diyarbakır heyeti kesinlikle alınmasını istemiyordu. Gençtir, ülke futboluna hizmet eder diye aldım. Sonra Levent Kızıl, benim yanımı terk ederek, başkasının yanında yer aldı. Ardından çok kişiyi araya koyup, özür diledi. Ben onu affettim. 'Allah'tan sonra senden başka kimse yok, senin bana desteğini hiç unutmayacağım. Ölüm döşeğinde olsam arkanda ben varım' diyen biriydi Levent Kızıl. Ne değişti? Ulusoy'da hiçbir şey değişmedi. Son seçimde 'Haluk Ulusoy'un yanında yer almam gerekiyor diye' imzalı yazısı var. Bu nasıl adamlıktır. Murat Aksu, Beşiktaş yönetimine girmek için benden izin istedi. Ben de 'madem çok istiyorsun, tamam' dedim. Sonra Murat'tan bir kötülük görmedim. Babasının konumu itibariyle iki arada kaldığı kesin. Hala sevdiğim biridir.''

-''VATANSEVERLİĞİMİ SORGULAYACAK KİŞİ DÜNYADA YOK''-

Haluk Ulusoy, bir soru üzerine, ''Benim vatanseverliğimi sorgulayacak kişi dünyada yok. Bu ülkeye aile olarak 70 yıldır nasıl namusumuzla hizmet verdiğimiz biliniyor. Benim vatanseverliğimi yargılamak terbiyesizliktir, ahlaksızlıktır. Ülkeyi Avrupa'ya şikayet edenler vatanperver oluyor. Ben ülkemi şikayet etmedim, etmem de. 'Aman gelin bizi kurtarın' diye bir yazımız olmadı. Delikanlıysa gelip yüzümüze karşı sorgulasın benim vatanseverliğimi'' dedi.

-''ALİ KIRAN, BAŞ KESEN DEĞİLİM''-

Haluk Ulusoy, bir soru üzerine, ''Ali Kıran, baş kesen değilim. Ülkemizin futbolunu hak, hukuk ve kanunlarla yönetiyorum'' dedi. ''Özerk bir federasyon nasıl yönetiliyorsa öyle yönetiyorum'' diyen Ulusoy, ''Makam peşinde değilim. Benim bir imparatorluğum var, makamım var. Gidip başına otururum. 1992'den beri Türk futbolunun peşinde hiçbir menfaat gözetmeksizin görev yaptım, yapıyorum. Ali Kıran, baş kesen değilim, hakkımı, hukukumu arıyorum. Genel kurul üyeleri 'Tamam Ulusoy, hizmetin bu kadar' derse tamam derim. Babam 1. günden beri istemiyor, ama ben seviyorum ve futbola hizmet etmek istiyorum. En ufak bir şeyim olsa burada oturmaya devam eder miyim'' şeklinde konuştu.

-''BAZI BELGELERİ TEFTİŞ KURULUNA VERMEDİLER''

Haluk Ulusoy, teftiş kuruluna bazı belgelerin verilmediğini ileri sürerek, ''Bir otelde hiç teklif almadan kaldığımız söyleniyor. 4-5 yerden teklif aldık. Bunları ortadan kaldırıp, teftiş kuruluna vermediler. Ben tekrar göreve geldiğimde hepsini Riva'daki arşivden çıkarttırdım. 423 sayfalık raporda '19 bin YTL Ulusoy zimmetine para geçirdi' diyorlar. 7 yılda federasyondan 1 milyar 400 milyon dolar para geçmiş. 19 bin YTL'den Ulusoy yargılanıyor'' dedi.

Ulusoy, ''Hangi ülkede bir insan mahkemeye verilerek, suçu tescil edilir. Bu mu adalet, bu mu insanlık, müslümanlık, adamlık? Ulusoy ne yaptı' diye konuştu. Herkesin kaçtığı bir dönemde göreve geldiğini anlatan Haluk Ulusoy, şöyle devam etti: ''Havuzu yaptık, kulüplere oluk gibi para aktı. Federasyona 12 tane sponsor bulduk. Uluslararası başarılar var. O günlerde bu insanlar neredeydi? Biz 30 senemizi verdik. Ulusoy gitsin, kim gelsin? Atamayla, Türk futboluna hiç hizmet vermemiş, federasyonun önünden hiç geçmemiş birini getirecekler. O zaman özerkliği kaldıralım, atamayla getirelim. 18 ay kendi adamları federasyondaydı, 18 ayda futbolun her tarafı darmadağın oldu ve çekip gittiler. Bıraktığımda UEFA'da 3., FIFA'da 5. sıradaydık. Türk futboluna ne oldu da 17.-18. sıraya düştü. Madem demokrasiyle yönetiliyoruz, 4 yıllığına görev gelmişim, bırakın da görevimi yapayım. Geldiğimizde turnuvalardan atılmıştık. Gittik, 6 maç ceza oldu, bununla da yetinmedik 3 maça düşürttük. Şimdi 3 maç sonunda grup lideriyiz. Ne istiyorsunuz? 'Hayır yok, sen gideceksin, müteahhit bir arkadaş gelecek.' Ben burada özerkliğin mücadelesini veriyorum. Yeniden bir 18 ay yaşanmasın diye mücadele veriyorum. Ben gideyim sorun değil, ama rahat bırakın kararı delegeler versin. Bugün Ulusoy, böyle giderse yarın gelecek iktidarlar da o gelenleri öyle gönderirler. Bunun önünü açmayın. Ben çok rahatım. Hak, hukuk, kanun ne gerektiriyorsa son güne kadar mücadelemi vereceğim. Tarih herkesi yazacaktır. Ben tarihte adamlıktan feragat etmemiş imajı bırakmak istiyorum.''

-''SİYASETİ HİÇ DÜŞÜNMEDİM''

Haluk Ulusoy, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal ile bayramda görüştüğünü ifade ederek, ''Sadece bayramını kutladım. Ulaşabildiğim tüm büyüklerimin bayramını kutladım'' dedi. Ulusoy, siyasete girmeyi hiç düşünmediğini ifade ederek, şöyle konuştu: ''Sayın Bakan, 'Bakın takip edin milletvekilliğine oynuyor' diyor. Ben siyaseti hiç düşünmedim. Eğer Dünya üçüncüsü olduğumuzda gelen teklifleri kabul etseydim, 140 bin oyla baraja takılan parti şimdi meclisteydi ve belki de ben spor bakanıydım. Bana başbakan yardımcılığı teklif edilmişti, ben kabul etmedim. Şimdi de siyaseti düşünmüyorum.''