BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Halkbanka talep yağdı

Piyasalardaki siyasi krize rağmen yabancının Türkiye aşkı bitmiyor. Halkbank'a talep yoğun...

Abone ol

Bu yılın en büyük özelleştirmesi olan Halkbank arzına yurtdışından 7 katı aşkın talep geldi. Halkbank’ın yüzde 25’nin satılacağı halka arzda ihraç edilecek hisselerin yüzde 70’i uluslararası kurumsal yatırımcılara ayrılırken, yurtdışındaki talep toplamanın en önemli ayağı olan Londra ve ABD’deki satışlar dün başarıyla tamamlandı. Halkbank hisselerine öğle saatlerine kadar gelen talebin 9 milyar doları geçtiği belirtildi. İskandinav ülkelerinde bugün akşama kadar devam edecek talep de eklendiğinde, Halkbank hisseleri için yabancı yatırımcılardan gelen toplam alım emrinin 10 milyar doları aşması bekleniyor. Öte yandan ihracın Türkiye bölümünde çalışan aracı kurumlar, satışın ilk iki gününde yurtiçinde toplanan talebin, büyük başarı elde edilen Vakıfbank halka arzından bile daha iyi olduğunu belirtiyor.

Tavan fiyat olmayabilir
Halkbank’taki Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na (ÖİB) ait yüzde 24.99’luk hisse senedinin halka arz oluyla özelleştirmesi için yapılan ön talep toplama işlemi bugün sona eriyor.

Halka arz sırasında hisse fiyatı için 6.4 YTL-8 YTL aralığı belirlenirken, bankanın toplam piyasa değeri bu fiyatlara göre 5.9 ile 7.4 milyar dolar aralığında olacak. ÖİB’in halka arz geliri, belirlenecek kesin satış fiyatına göre 1.47 milyar dolar ile 1.85 milyar dolar arasında değişecek. Halka arzda satılacak hisselerin yüzde 30’u yurtiçindeki yatırımcılara ayrılırken, kalan bölüm de yurtdışı yatırımcılara tahsis edildi. Buna göre tavan fiyattan talep toplanan halka arzda yabancılara satılacak hisse tutarı 1.3 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Ancak dün öğle saatlerine kadar toplanan talep 9 milyar doları aşarak bu rakamın 7 katına ulaştı.

Borsacılar yüksek talebe rağmen Halkbank’ın satış fiyatının tavan düzeyde belirlenmesini beklemiyor. Bankanın 6.5-7 milyar dolar arasında bir fiyat düzeyinden satılması bekleniyor.