BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Halka sordular o bayrak değişsin mi?

Birleşik Krallık bayrağında, İskoçya'yı simgeleyen mavi rengin kaldırılması gerekebilir.

Abone ol

İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılması halinde, Birleşik Krallık bayrağının şeklinin ve renklerinin nasıl olması gerektiği tartışılıyor.

İskoçya'da 18 Eylül 2014 tarihinde yapılacak referandumla halka, "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltilecek. Bağımsızlığa evet sonucu çıkması durumunda ise İskoçya'nın 24 Mart 2016 tarihinde resmen bağımsız olması bekleniyor.

MAVİ RENK KALDIRILABİLİR

Bağımsızlık halinde, kırmızı, mavi ve beyaz renklerinin bulunduğu Birleşik Krallık bayrağında, İskoçya'yı simgeleyen mavi rengin kaldırılması gerekebilir. Ancak İskoçya bölgesel hükümeti geçen ay açıkladığı raporla, bağımsızlık durumunda devletin başının Kraliçe ve para biriminin sterlin olmaya devam etmesini istediğini bildirmişti. Bu durumda Birleşik Krallık bayrağının yeniden tasarlanmasına ihtiyaç olmadığını söyleyenler de bulunuyor.

başliksiz-1.20131204162141.jpg

BAYRAĞA DAİR BİR YASA YOK

Birçok ülkenin aksine Birleşik Krallık'ta, bayrakla ilgili bir yasa bulunmuyor. Dolayısıyla olası bağımsızlıkta bir değişiklik istenirse bunun nasıl yapılacağı belirsizliğini koruyor. Yeni tasarlanacak Birleşik Krallık bayrağına Galler'i simgeleyen renklerin ya da Galler bayrağındaki ejderha figürünün eklenebileceği belirtiliyor. Kuzey İrlanda'nın ayrı bir bayrağı olmadığı için ise Birleşik Krallık bayrağına Kuzey İrlanda'yı simgelen renk ya da figürün eklenmesinin mümkün olmayacağı kaydediliyor.

SON YOKLAMADA % 47 HAYIR DEMİŞTİ

İskoçya'da yapılan son kamuoyu yoklaması, bağımsızlığı savunanların yüzde 29, "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusuna "hayır" yanıtını verenlerin ise yüzde 47 olduğunu ortaya koydu. Ancak halkın yüzde 25'ine yakınının bağımsızlığa ilişkin henüz karar vermediğine dikkat çekiliyor.