BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Halk camilere sığında Allah'a yalvarıyor

Suriye'de bitmek bilmeyen çatışmalarda ölü sayısı 217'ye ulaştı. Halk yardım bekliyor...

Abone ol

Suriyeli muhalifler, dün Humus'ta güvenlik güçlerinin büyük bir operasyon düzenlediğini ve en az 260 sivilin hayatını kaybettiğini öne sürdü. Suriye hükümeti, iddiaları yalanladı. Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi bugün Suriye için toplanıyor. Rusya ve ABD Dışişleri Bakanları da Münih'te Suriye konusunu ele aldı.

MÜNİH VE NEW YORK'TA İKİ KRİTİK TOPLANTI

Humus'ta yaşananlar Batılı devletleri de harekete geçirdi. BM Güvenlik Konseyi, bugün Suriye ile ilgili karar tasarısı üzerinde uzlaşma sağlamak ve oylamak için toplanıyor.

Fas tarafından hazırlanıp BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan karar tasarısı metninde, Rusya'nın itirazları üzerine Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın görevden ayrılmasına ilişkin açık bir çağrı yer almıyor. Ancak metinde, “Arap Birliği'nin, Suriye'de demokratik ve çoğulcu siyasi geçiş sürecini kolaylaştırmayı amaçlayan 22 Ocak 2012'deki kararına tam destek verildiği" ifade ediliyor. Arap Birliği planı kapsamında, “Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın yetkilerini yardımcısına bırakması” öngörülüyor.

Tasarının 15 üyeli Konsey'den geçmesi için hiçbir daimi üye (ABD, Fransa, İngiltere, Çin ve Rusya) tarafından veto edilmemesi ve en az dokuz üyenin “evet” oyunu alması gerekiyor.

Tasarıyla ilgili toplantı öncesi Rusya'nın itirazlarını gidermek ve uzlaşma sağlamak amacıyla ABD devreye girdi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Münih'teki Güvenlik Konferansı çerçevesinde ikili bir görüşme yaptı.

Görüşmeye ilişkin bilgi veren ABD'li bir yetkili, Clinton ve Lavrov'un Suriye'deki durumun acil olduğu konusunda uzlaşmaya vardıklarını söyledi. Yetkili, meselenin New York'taki temaslarda daha detaylı ele alınacağını vurguladı. Itar-Tass ajansı da Lavrov'un; Rusya İstihbarat Şefi Fradkov'un 7 Şubat'ta Esad'la görüşmek için Suriye'ye gideceğini açıkladığını duyurdu.

RUSYA: SKANDAL OLUR

Ancak Rusya, Suriye'yle ilgili karar tasarısının Konsey'de mevcut haliyle oylamaya sunulması halinde, Batı'nın yeni bir "skandal" ile karşılaşabileceği uyarısında bulundu.

Rusya'nın Rossiya televizyon kanalına konuşan Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Bize hiçbir şekilde uymuyor. Umarım oylamaya sunulmaz" ifadesini kullanarak, tasarı üzerinde değişiklik yapılmazsa kabul etmeyeceklerinin sinyalini verdi.  Lavrov ayrıca yapılmasını istedikleri değişiklikleri de Batılı devletlere ve ABD'ye gönderdiklerini sözlerine ekledi.

Rusya ve Çin, BM Güvenlik Konseyi'nde Ekim ayında yapılan oylamada Suriye'yi kınayan bir karar tasarısını veto etmişti.

İNSANLAR CAMİLERE SIĞINIP ALLAH'A YALVARIYOR

İlk açıklama Humus Yerel Koordinasyon Komitesi sözcüsü Ebu Abdullah, El Cezire televizyonuna telefonla bağlanarak yaptığı açıklamada, Suriye ordusunun, Humus'un Halidiye mahallesini havan topuna tuttuğunu ve ağır silahlar kullandıklarını belirtti. Müslüman ülkelere seslendiğini kaydeden Abdullah, "Neyi bekliyorsunuz? Burada insanlar ölüyor. Rusya bizden ne istiyor? Arap Birliği neyi bekliyor? Birleşmiş Milletler neyi bekliyor? İnsanlık nerede?" diye tepki gösterdi.

Suriyeli aktivistlerden Halid Ebu Sabah, El Ceziye'ye yaptığı açıklamada, Suriye'de en kanlı gecelerden birisinin yaşandığını, ordunun 300'den fazla havan mermisi ile Halidiye mahallesini bombaladığını aktardı. Yaralı sayısının 700'ü aştığını iddia eden Ebu Sabah, "Evler havan topu ve tank ateşi ile bombalanıyor. İnsanlar ölüyor, çok sayıda yaralı var. Humus kan gölü haline geldi. İnsanlar camileri doldurup Allah'a yalvarıyor. Çünkü bize yardım eden hiçkimse yok. Neden kimse bizim sesimizi duymuyor? İnsanlar nerede? Buna daha ne kadar sessiz kalınacak?" şeklinde duygularını dile getirdi.

ANKARA'DAKİ SURİYE BÜYÜKELÇİLİĞİNDE PROTESTO

Suriyeli öğrenciler, devam eden operasyonlarda ve dün cuma namazı sonrasında düzenlenen gösterilerde yaşanan ölümleri protesto etti. Türkiye'de eğitim gören, Suriye Halkıyla Dayanışma Platformu üyesi bir grup öğrenci, sabaha karşı saat 05.00 sularında, Suriye'nin Ankara Büyükelçiliği önüne geldi.

Suriyeli öğrenciler, büyükelçiliği çevreleyen duvarın üzerindeki tellere, üç yıldızlı İstiklal bayrağı astı. Gruptakiler, daha sonra büyükelçilik binasının karşısında, Arapça sloganlar attı.

Grup adına açıklama yapan Muhammed Mahlik adlı Suriyeli öğrenci, ülkedeki olaylarda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını belirterek, seslerini duyurmak için protesto eylemi gerçekleştirdiklerini söyledi.