BIST 10.212
DOLAR 32,34
EURO 34,88
ALTIN 2.377,05
HABER /  GÜNCEL

Halep'te son durum Türkiye ve Rusya'dan son dakika kararı

HALEP'te son durum içler acısı. Halep'te yaşanan insanlık dramı Türkiye ile Rusya'ya harekete geçirdi. Halep'le ilgili gelen son dakika haberlerine göre Türkiye ve Rusya yarın acil Halep toplantısı yapacak.

Abone ol

HALEP için olağanüstü toplantı kararı.

Yarın gerçekleşecek toplantı Türkiye ve Rusya öncülüğünde olacak. Toplantıya İran ve Avrupa Birliği temsilcileri de katılacak. 

Toplantıya MİT ve Dışişleri Bakanlığı da katılacak. 

Suriye rejiminin operasyon başlattığı Halep'te yaşanan insanlık dramı dünyanın gündeminde. Görüşmede, muhaliflerin ve sivillerin kentten tahliye edilebilmesi için koridor açılması olasılığının da ele alınacağı belirtiliyor.

Halep'te Suriye ordusunun muhaliflere yönelik operasyonu sürüyor. Rejim güçlerinin kentin yüzde 95'inde kontrolü sağladığı belirtiliyor.

Suriye ordusunun Halep'e yönelik operasyonunun başladığı günden bu yana 2 bin 200 muhalif teslim oldu, 100 binin üzerinde sivil kentin doğusunu terk etti.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN HALEP İÇİN ATEŞKES ÇAĞRISI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'da yaptığı Halep açıklamasında taraflara 'ateşkes' çağrısı yaptı. Çavuşoğlu, "Sivillerin tahliyesi için ateşkes gerekli. Rusya ile temaslarımızı yoğunlaştıracağız" dedi. 

HALEP'TE İNSANİ DURUM ALARM VERİYOR

Halep'te Esed rejimine bağlı güçler, muhaliflerin elinde kalan son bölgeye ilerlerken insani durum 'alarm veriyor.' Kentte 6 kilometrekarelik alana sıkışan çok sayıda muhalif ve sivilin rejim güçlerince kurşuna dizildiği haberleri geliyor. BM, 'Çok sayıda sivilin katledildiği haberleri nedeniyle Genel Sekreter Ban alarma geçti' açıklaması yapıldı. Türkiye'nin birçok yerinde de protesto gösterileri vardı.

SİVİLLER KURŞUNA DİZİLDİ

Siviller, rejim saldırılarına hedef olmamak için kendilerine güvenli nokta bulmaya çalışıyor. Ancak bunu başarmaları da zor. Zira bombardımanlardan kurtulsalar da başka bir tehditle karşı karşıyalar. Bölgedeki sivil halkın verdiği bilgiye göre rejim güçleri, muhaliflerle bağlantılı oldukları iddiasıyla onlarca sivili kurşuna dizerek öldürdü. 

BU BELKİ SON SESLENİŞİM! Selim Ebu Nassar, kuşatılmış Halep’te bir dişçi. Pazartesi günü rejimin eline geçen Bustan el Kasr bölgesinde bir hastanede çalışıyordu. Esed ordusunun ilerleyişinden sonra o da muhaliflerin elinde kalan Ansari bölgesine kaçtı. Nassar, muhaliflerin bölgelerindeki insani şartların çok zor olduğunu anlattı: “Bu belki de son seslenişim. Umarım dünyanın bir tarafında biri beni duyar ve kendi hükümetlerine iletir ki bombardıman, savaş bu delilik durdurulsun. Biz yaşamak istiyoruz. Hayatı seviyoruz. Umarım bir daha görüşebiliriz.”

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de pazartesi günü 60 kişinin bombardımanlar ya da kurşuna dizilmeleri sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Gözlemevi direktörü Rami Abdulrahman, "Halep savaşı sona ermek üzere. Çok kısa bir süre sonra bitecek. Bu toptan bir çöküş..." ifadelerini kullandı. 

BM ALARMA GEÇTİ

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, yaptığı yazılı açıklamada, BM'nin Halep'teki durumu bağımsız olarak gözlemleme imkanı bulunmadığını ancak bölgeden katliam haberleri geldiğini belirtti.

Dujarric, "BM Genel Sekreteri Ban, Halep'te çocuk ve kadınların da arasında olduğu çok sayıda sivilin katledildiği haberleri nedeniyle alarma geçti" ifadesini kullandı.

Ban'ın Halep'teki siviller için taşıdığı ciddi endişeyi ilgili taraflara ilettiği ve Suriye Özel Elçisine konuyu ilgili taraflar nezdinde takip etmesi için talimat verdiğini kaydeden Dujarric açıklamasında, "BM, sahadaki tüm taraflara sivilleri koruma ve uluslararası insancıl hukuka uyma yükümlülüklerini hatırlatıyor. Bu, özellikle Suriye hükümeti ve müttefiklerinin sorumluluğu" ifadelerine yer verdi.