BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Hâlâ başörtüsüyle uğraşmak hoş bir şey değil

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak’ın eşi Zübeyde Kamalak, Anayasa Mahkemesinin başörtülü avukat için verdiği ‘hak ihlali’ kararın...

Abone ol

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak’ın eşi Zübeyde Kamalak, Anayasa Mahkemesinin başörtülü avukat için verdiği ‘hak ihlali’ kararına ilişkin, “Yine de sevindirici bir şey. Aynı zamanda üzücü de. Çünkü bu zamanda hâlâ bir başörtüsüyle uğraşmakta hoş bir şey değil" dedi.
Anayasa Mahkemesi (AYM), başörtüsüyle duruşmaya alınmadığı için bireysel başvuruda bulunan avukatın haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Ankara 11. Aile Mahkemesi Hakimi Mustafa Karadağ, hem SP lideri Kamalak’ın eşi Zübeyde Kamalak’ı hem de Avukat Tuğba Arslan’ı başörtülü oldukları için duruşmadan çıkarmıştı.
Avukat Zübeyde Kamalak, AYM’nin verdiği hak ihlali kararına ilişkin, “Danıştay bu konuda bir karar vermişti. AYM Genel Kurulu bireysel başvuru sonucunda başörtülü avukatların haklarının ihlal edildiğine anayasanın 10’uncu ve 24’üncü maddelerinin ihlal edildiğine karar verdi. Bireysel başvuruyla da başörtülü avukatların duruşmalara alınmamasından dolayı haklarının ihlal edildiğine oy çokluğuyla karar verdi. 17 kişilik genel kurulun 16 kişisinin oyuyla. 1 kişi muhalif kalmış. Onu da ona sormak lazım. Neye istianeden böyle vermiş bilmiyoruz. Yine de sevindirici bir şey. Aynı zamanda üzücü de. Çünkü bu zamanda hala bir başörtüsüyle uğraşmakta hoş bir şey değil. Ben sizin kırmızı, yeşil giydiğinizle uğraşmıyorum. Kimin ne giydiği bizi ilgilendirmemeli. Ne düşündüğü bu vatan için marjinal faydasının ne olduğu düşünülmeli bence ama biz onları bırakmışı böyle eften püften şeylerle uğraşıp birbirimizle didişiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“AYM’NİN KARARIYLA HSYK’NIN KARARI AYNI ZAMANDA GELMİŞ OLDU”
AYM’nin, başörtülü avukat kararını verdiği gün, HSYK’nın Ankara 2. Aile Mahkemesi Hakimi İlhan Kadıoğlu hakkında başlattığı incelemeyi karara bağladığına da dikkati çeken Kamalak, “AYM’nin kararıyla HSYK’nın kararı aynı zamanda gelmiş oldu. Birisi ağır bir suç işlemişsin diyor ki doğrusu da bu. Anayasal suç işlemiştir hakimler diyor. Diğeri ise 2 günlük aylıktan kesme cezası veriyor. Önemli değil, devam edebilirsin diyor galiba. Bakalım bundan sonra bu iki arasındaki çelişki nasıl giderilecek. Bende merak ediyorum. Zira bu daha 2’inci Aile Mahkemesi hâkiminin yaptığı anayasal ihlalden dolayı verilen bir ceza. Henüz devam eden 11’ince Aile Mahkemesi’nin durumu var. 11’inci Aile Mahkemesi de aynı şekilde davranmıştı. Hatta ondan daha kesik bir tavır sergilemişti. Bakalım onunla ilgili bu çelişkiler ne olacak. Oradan ne çıkacak bende merak ediyorum” şeklinde konuştu.

“HAKİMLERİN BAŞÖRTÜSÜYLE UĞRAŞARAK ANAYASAL BİR SUÇ İŞLEDİĞİNİ ORTAYA KOYUYOR”
AYM’ye bireysel başvuru yapmadığını söyleyen Kamalak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Zaten bu emsal teşkil edecek. Bütün yargı kararları. Biz mesela boşanma davalarında Yargıtay kararlarını emsal karar olarak aynı durumlarda sunuyoruz. Bu da emsal karar olarak ortaya çıkacaktır. Çünkü zaten Anayasanın 2’inci maddesi ‘Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti’ diyor. Yine anayasanın 11’inci maddesi, 138’inci maddesinin son fıkrası, 153’üncü madeninin son fıkrası. Bunların hepsi hakimlerin başörtüsüyle uğraşarak anayasal bir suç işlediğini ortaya koyuyor. Kaldı ki bununla değil, aynı zamanda mahkeme kararını uygulamayarak anayasal suç işlemiş oluyorlar. Çünkü mahkeme kararlarına uymak keyfi değildir. İsteyen uyar isteyen uymaz değil, herkes uymak zorundadır. Öte taraftan uluslar arası hukuk gereğince de Türkiye biliyorsunuz SEDAV’a da üye. Yani kadına karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi sözleşmesi var. Kadına karşı hür türlü ayrımcılığın önlenmesi sözleşmesine imza koymuş olan Türkiye SEDAV’dan dolayı. Anayasanın yine 90’ıncı maddesine yapılan eklemeyle usulüne uygun olarak Meclis’ten geçirilerek yasalaşmış olan uluslar arası sözleşmelerin iç hukukun üstünde hatta kanunların bile üstünde olduğu. Çünkü kanunlar anayasaya aykırı olduğu takdirde anayasa mahkemesine götürülerek iptali sağlanabilirken bu uluslar arası sözleşmeden kaynaklı kanunlar AYM’ye götürülemiyor.”
2 günlük maaştan kesilmesi cezasına itiraz edeceğini belirten Kamalak, “İtiraz süresi var zaten. 10 günlük yasal süresi içerisinde yine aynı birime HSYK’ya 2’inci Daireye ayni cezayı veren daireye itirazda bulunacağız. Ben itiraz dilekçemi yazdım. Bakalım ne gibi bir sonuç çıkacak bende merak ediyorum” dedi.
(İHA)