BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

"Haklılığımız ortaya çıktı"

Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in belediyelerle ilgili düzenlemeyi kısmen TBMM'ye iade etmesini, Anayasal açıdan doğal olarak değerlendirdi.

Abone ol

Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in belediyelerle ilgili düzenlemeyi kısmen TBMM'ye iade etmesi ile ilgili olarak, Cumhurbaşkanı'nın her zaman olduğu gibi konuyu da bütün boyutlarıyla değerlendirerek bu kararı aldığını söyledi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın düzenlediği törene katılan CHP lideri Baykal, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in büyükşehir belediyelerinin sınırlarını genişleten "Büyükşehir Belediyelerinin Yönetimi Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunu"nu kısmen TBMM'ye iade etmesini değerlendirdi.
Cumhurbaşkanı'nın her zaman olduğu gibi konuyu da bütün boyutlarıyla değerlendirerek bu kararı aldığını ifade eden Baykal, "Olayın Anayasa'ya aykırılık bakımından üzerinde durulması gereken bir yönü var. Çünkü bu sonuç itibariyle bir seçim yasası niteliğindedir. Anayasamızın 67. maddesi seçim niteliğinde olan düzenlemelerin bir sonraki seçimde yürürlüğe girmesi gerektiğini ifade etmektedir. Yani yasanın adını değiştirerek seçim niteliğinde düzenlemeler yapmak ve Anayasa'nın bu ilkesini gözardı etmek mümkün olabilirdi. Buna gözyumulmaması gerektiğini Cumhurbaşkanı ifade etmiştir. Burada kullanılan ölçülerin objektif, güvenilir ve kararlı bir nitelik taşımadığı da ortaya konmuştur. Sayın Cumhurbaşkanı bir kez daha ülkede hukuku adaleti demokratik anlayışın kurulması için çok yerinde bir müdahale yapmıştır" dedi.

Baykal, CHP olarak bunun mümkün olmadığını, zamanlamasının, içeriğinin uygun olmadığını, kullanılan ölçünün, yani pergel yasası niteliğinin kabul edilemez olduğunu ifade ettiklerini kaydetti. Baykal, "Sayın Cumhurbaşkanı bir noktaya daha dikkati çekiyor. Pergelin sivri ayağı hükümet konağına konacak ve ona göre belediye sınırı çizilecek. Peki hükümet konağı değişirse ne olacak bir daha mı çizilecek. Bir daha mı değişecek. Yani bu hazırlıksız, bir olup bitti niteliğinde alel acele oluşturulmuş bir yasaydı. CHP bu konudaki tavrının haklılığı bir kez daha ortaya çıkmıştır. Çok mutluyum" diye konuştu.

"ACI BİR OLAY"

CHP Genel Başkanı Baykal Antalya'daki sel felaketi ile ilgili olarak da şunları söyledi:
"Üzüntü verici bir olay. Maalesef son zamanlarda Türkiye'mizde sık sık olağan dışı doğal afetler yaşanıyor. Bu sıklaşmaya da başladı. Antalyamız'a çok yağmur yağar ama bu yağmurlar bugüne kadar facia durumuna gelmezdi. Dün bu tabloyla karşılaştık. Olayı yerinde inceledim. Akdamlar'a gittim, Doyran'a gittim, cenazelere katıldım, vatandaşları dinledim ve durumlarını gördüm. Maalesef kentleşme politikamızda, yerleşme düzenimizde büyük ihmaller yapıyoruz. Ve doğa tabi acımasız. Doğanın kuralları işliyor. Doğanın kuralları belki 1 yıl 3 yıl 5 yıl işlemiyor ama çok acı bir şekilde sonuç kendisini gösteriyor. Burada da böyle olmuş. Sel yataklarında eski nehir yataklarında yerleşmeler gerçekleştirilmiş. Seralar camekanlar yapılmış. Acı bir olay. Başka yerlerde bir yağış olsaydı çok acı sonuçlar ortaya çıkardı."