BIST 10.725
DOLAR 32,25
EURO 34,97
ALTIN 2.430,30
HABER /  GÜNCEL

Ankara'da yangın zirvesi

Babacan, Modern çarşı esnafının Halk Bankası borçlarında yardımcı olunacağını yeni kredi verileceğini söyledi.

Abone ol

Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Modern Çarşı yangınında zarar gören esnafa Halk Bankası'na olan borçlarının ödenmesi noktasında yardımcı olunacağını belirterek, "Esnafa yeni kredilerin kullandırılması söz konusu" dedi.

Ankara Ticaret Odası'nda Modern Çarşı yangınında zarar gören esnafın sorunlarına çözüm bulmak için bir toplantı düzenlendi. 'Modern Çarşı Yangını Kriz Toplantısı' adı altında gerçekleştirilen toplantıya Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Devlet Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Ankara Valisi Yahya Gür, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Halk Bankası Genel Müdürü Hasan Cebeci, Gelirler Genel Müdürü Osman Arıoğlu, Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Rıza Ercan'ın yanı sıra siyasi parti temsilcileri, esnaf ve diğer yetkiler katıldı.

Toplantıda konuşan Devlet Bakanı Babacan, kendisinin de esnaf aileden geldiğini hatırlatarak, esnafın acısını yakından anladığını söyledi. Binanın bundan sonraki durumunun en hassas konuların başında geldiğine işaret eden Babacan, raporlar hazırlandıktan sonra binanın kullanılıp kullanılmamasına karar verileceğini, kullanılması yönünde bir karar çıkması halinde ise yangına karşı tüm önlemlerin alınması gerektiğini belirtti. Bakanlık olarak üzerinde duracakları konuların başında esnafın devlete sattığı malların geldiğini vurgulayan Babacan, esnafa Halk Bankası'na olan kredi ödemelerinde kolaylık sağlanacağı müjdesini vererek, "Devleti yanınızda hissedeceksiniz" diye konuştu.

Esnafa yeni acil kredilerin kullandırılmasının söz konusu olduğu belirten Babacan, bu konuyu Bakanlar Kurulu'na götüreceğini ifade ederek, esnafın Halk Bankası ile olan işlerini daha kolay yürütebilmesi için de Ankara Merkez ile Anafartalar Halk Bankası şubelerinin yetkili kılınacağını açıkladı.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise, gerek Bakan gerekse Bakanlar Kurulu kararları ile yapılabilecek herşeyi yapacaklarının altını çizerek, İl Özel İdaresi'nin bir hasar tespiti çalışması yapacağını söyledi. Binada bulunan 230 esnafın da kendi adlarına hasar tespit çalışması yapmasının önemine değinen Çiçek, ayrıca ilgili mahkemelerin de bu konuda bir çalışma yürüteceğini kaydetti.

Devlet Bakanı Beşir Atalay de, yangından dolayı çok üzüldüğünü belirterek, sorunun en kısa zamanda çözülmesi için çalışacaklarını söyledi.

"BİNANIN YENİDEN YAPILMASI 1 YIL ALIR"

Ankara Valisi Yahya Gür de, yangının bugün saat 12.00 itibariyle tamamen söndüğünü, bilirkişi heyetlerinin inceleme yaptığını dile getirerek, "Bina yeniden yapılacak olursa prosedür en az bir yıl sürer. Yıkılmayıp onarım yapılacak ise onarım işlemi, en az 3-4 ay sürer" dedi.
Gelirler Genel Müdürü Osman Arıoğlu ise, esnafın geçmiş vergi borçlarının kanunen iptal edilebildiğine işaret ederek, zarar görenlerin vergi borçlarının 24 aya kadar ötenlemesinin söz konusu olduğunu kaydetti.
Halk Bankası Genel Müdürü Hasan Cebeci ise, 50 milyar altında kredi kullanmak isteyen esnaftan hesap defteri istenmeyeceğini söyledi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de, esnafa uygun görmesi halinde İller Bankası otoparkının prefabrike dükkanlara çevrilerek kullanılmasını tavsiye etti. Ancak, Gökçek'in bu önerisi esnaf tarafından kabul edilmedi.