BIST 10.159
DOLAR 32,22
EURO 35,05
ALTIN 2.463,48
HABER /  GÜNCEL

BDP Güneydoğu'da 'hayatı durdurdu'

Güneydoğu'da halk diken üstünde...Birçok ilde kepenkler açılmadı. Güvenlik güçleri alarmda...

Abone ol

BDP'nin çağrısı ile Güneydoğu'da bir çok kentte hayat durdu. İş yerleri kepenk açmayınca vatandaş ekmeksiz kaldı. Sokaklar çöp yığınına dönerken, Güneydoğu'daki sessiz bekleyişte korkulan oldu.

Cezaevi önünde toplanan 500 kişilik grup polisin uyarılarını dikkate almayınca ortalık karıştı.

Cezaevi çevresinde toplanan ve uyarılara aldırmayan gruba polis tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)'nin Diyarbakır Cezaevi önünde yapmak istediği grup toplantısı valilik tarafından yasaklandı. Cezaevi önünde yoğun güvenlik önlemi alınırken tüm uyarılara rağmen dağılmayan yaklaşık 500 kişilik gruba polis müdahale etti.

BDP GENEL BAŞKANI DEMİRTAŞ EYLEME KATILANLARI TEBRİK ETTİ

güneydoğuda-hayat-durdu.jpg

CEZAEVİ ÖNÜNDE BARİKAT KURULDU

BDP'nin bugün mecliste yapması gereken grup toplantısını, cezaevlerinde tutuklu bulunan terör örgütü PKK üyelerine destek amacıyla Diyarbakır Cezaevi önünde yapacağını açıklaması

screen-shot-2012-10-30-at-5.00.57-pm.png

nedeniyle yoğun güvenlik önlemleri alındı. Diyarbakır'ın genelinde kepenkler açılmazken açıklamanın yapılacağı Bağlar ilçesindeki cezaevi önüne polis barikat kurdu.

DİYARBAKIR'DA YAŞANANLAR OBJEKTİFLERE BÖYLE YANSIDI

BDP'lilerin cezaevi çevresine toplanmasına izin verilmedi. Diyarbakır Valiliği'nin yasak kararı da polis telsizinden anons edilerek bütün emniyet birimlerine iletildi.  Emek Caddesi'ni trafiğe kapatan grup daha sonra yoldan geçen ve içinde yolcuların olduğu minibüsleri taşladı. Uyarılara rağmen dağılmayan grup önce tazyikli su daha sonra biber gazı sıkılarak dağıtıldı.

20121030.144427_dyb290_1937151.jpg

ŞIRNAK'TA OLAYLI YÜRÜYÜŞ

BDP Şırnak İl Başkanı Baki Katar ile parti yöneticilerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 200 kişi, Cumhuriyet Meydanı'na yürümek istedi. 'Talepleriniz taleplerimizdir, zafere kadar direniş', 'Yaşamı uğrunda ölecek kadar çok seven yoldaşları selamlıyoruz' yazılı pankartları ile yürüyüşe geçen BDP'liler, polisin dağılmaları yönündeki uyarı anonslarına rağmen dağılmadı. Polisin tazyikli su ve biber gazı ile müdahale ettiği göstericiler de taş ve maytaplarla karşılık verdi.

Göstericiler içerisinden yüzleri kapalı bir grup ile güvenlik güçleri arasındaki kovalamaca başladı. Polis güvenlik önlemlerini üst seviyeye çıkarırken, kentte gerginlik yer yer devam etti.

Bu arada Beytüşşebap İlçesi'nde de sabah saatlerinden itibaren esnaf kepenk açmadı. Kimsenin evden çıkmadığı ilçedeki sokaklar boşaldı.

5 YAŞINDAKİ ÇOCUK POLİS TAŞLADI

adana.20121030171225.jpg

HAYATI DURDURUN ÇAĞRISI 

Barış ve Demokrasi Partisi’nin ‘Hayatı durdurun’ çağrısı üzerine Güneydoğu'da esnafın büyük bir bölümü kepenk açmazken, cadde ve sokaklarda ise polis yoğun güvenlik önlemi aldı.

BURSA'DA GERGİNLİK

Bursa'da, bir grup BDP'linin önceki gün, ''cezaevlerindeki açlık grevlerine destek vermek amacıyla'' yürümesi üzerine çıkan olaylar nedeniyle 4 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Bursa Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, yaptığı açıklamada, vatandaşları sakin olmaya ve tahriklere kapılmamaya davet etti. Ekipler, sabah saatlerinde mahallede hasar tespit çalışması yaparken, bazı araçların, iş yerlerinin, evlerin ve bir sağlık kabinin camlarının kırıldığı tespit edildi.

VAN'DA AÇLIK GREVİ SONA ERDİ

BARİKAT KURUP LASTİK YAKTILAR

Bu sırada cezaevi yakınında bulunan Emek Caddesi üzerinde toplanan PKK yandaşları yola barikatlar kurup lastik yakmaya başlayınca, polis gaz bombası ve tazyikli su kullanarak müdahale etti. PKK yandaşları da polise ses bombası, havai fişek, taş, molotof kokteyli atarak karşılık verdi.

Ortalık bir anda savaş alanına dönerken, yoldan geçerken çatışmanın ortasında kalan bir çok vatandaş güç anlar yaşadı. Polisle göstericiler arasındaki çatışma devam ederken, bir polis helikopteri de havada sürekli uçarak, müdahale eden ekipleri yönlendirdi.

HAKKARİ'DE HAYAT DURDU

Hakkari kent merkezi ile Yüksekova, Çukurca ve Şemdinli ilçelerinde ise hayat durdu. İşyerlerinin tamamı açılmazken, öğrenciler ise okullara gönderilmedi. Ailelerin büyük bölümü BDP'nin çağrısına uyarken, ailelerin bir bölümünün ise güvenlik endişesiyle çocuklarını okullarına göndermediği bildirildi. Özel otomobiller ile yolcu minibüsler de trafiğe çıkmadı.

Hakkari'nin merkez Bulvar Caddesi'nde bulunan Belediye binası önünde toplanacak grup, basın açıklaması yaptıktan sonra oturma eyleminde bulunacak. İlçelerde de basın açıklamaları yapılıp oturma eylemleri yapılacak. Polis ise kent merkezleri ve ilçelerde çıkabilecek olaylara karşı geniş güvenlik önlemleri aldı.

BATMAN'DA SOKAKLAR BOMBOŞ

Batman'da işyerlerinin büyük bölümü bugün açılmadı. Esnafın kepenk kapattığı kentte, BDP'li belediye de çöpleri toplamadı. halk otobüsleri, minibüslerin büyük bölümünün çalıştığı kentte AVM'ler ve fırınların açık olduğu görüldü. Halkın büyük bölümünün evlerine çekildiği görüldü. Açlık grevlerinde bulunanlara destek vermekiçin 12 sivil toplum örgütü temsilcisinin Yılmaz Güney Sinaması önünde dönüşümlü sürdürdüğü açlık grevi nöbeti bugün de sürdü. Batman-Diyarbakır arasında sefer yapan minibüsler kontak kapatarak bugün çalışmadı.

1.20121030125542.jpg 

ŞIRNAK'TA ÇÖPLER TOPLANMADI

Şırnak'ta BDP'li belediye bugün çöpleri toplamadı. Kentte esnaflar kepenk kapatırken, eczane ve fırınların dışındaki işlerlerinin kapalı olduğu görüldü. polis, özellikle BDP binası önünde sıkı güvenlik önlemleri aldı. Polisin şüpheli gördüğü şahıslar üzerinde kimlik kontrolü yaptığı görüldü. Şırnak'ta okullara giden öğrenci sayısının yarı yarıya düştüğü gözlendi.

CİZRE VE SİLOPİ HAYALET KENTE DÖNDÜ

Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinde esnaflar bugün kepenklerini açmadı. Cizre'de kepenk açmayan bazı esnafların işyerinin önlerinde beklediği görüldü. İlçede geniş güvenlik önlemleri alınırken, stratejik noktalara zırhlı araçlarla güvenlik güçleri konuşlandırıldı. Silopi'de de esnaflar kepenk açmazken, cadde ve sokakların boş kaldığı görüldü. Silopi'de de güvenlik güçleri geniş güvenlik önlemleri aldı.

ÖĞRENCİLER OKULA GİTMEDİ

Mardin'in Nusaybin, Kızıltepe, Mazıdağ, Derik ilçelerinde de esnaflar kepenk kapattı. Nusaybin'de kepenkler kapatılırken, öğrencilerin büyük bölümü okula gönderilmedi. Nusaybin'in bazı mahallelerinde göstericiler sokaklara barikatlar kurarken, güvenlik güçleri zaman zaman müdahalede bulundu.

MUŞ'TA KEPENKLER AÇILMADI

Muş’un Varto ilçesinde de esnaflar kepenk kapatma eylemi yaptı.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ‘Hayatı durdurun’ çağrısı üzerine Varto’da da kepenk ve kontak kapatma eylemi yapılıyor. Cezaevlerindeki açlık grevlerine dikkat çekmek için başlatılan eylemler nedeniyle ilçede eczane ve fırınların dışında hiçbir iş yeri kepenk açmadı.

Sessizliğin hakim olduğu ilçede, polis olası olaylara karşı geniş güvenlik önlemi aldı.

BİTLİS'TE BDP'LİLERE POLİS ENGELİ

Bitlis’te AK Parti İl Başkanlığı binası önüne siyah çelenk bırakmak isteyen Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) üyeleri, polis izin vermeyince oturma eylemi yaparak sessizce dağıldı.
Nurullah Eren Caddesi'ndeki BDP İl Başkanlığı binası önünde bir araya gelen yaklaşık 100 kişilik grup, siyah çelenk ve pankartlarla yürüyerek geldikleri Ulu Cami önünde polisler tarafından durduruldu. B

urada BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu ve BDP İl Başkanı Şahin Çoban’ın bir süre emniyet yetkilileri ile yaptıkları görüşmelerde izin çıkmadı. Bunun üzerine BDP’liler oturma eylemi yaptı. BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu'nun kalabalığa hitaben yaptığı Kürtçe açıklamanın ardından, kalabalık ellerindeki çelengi polis barikatına bırakarak sessizce dağıldı.