BIST 9.679
DOLAR 32,51
EURO 34,79
ALTIN 2.419,24
HABER /  GÜNCEL

Hakan Fidan'ın istifasına siyasilerin yorumları

Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Hakan Fidan'ın milletvekili aday adayı olmak için görevinden istifa etmesine siyasilerin verdiği tepkileri derledik.

Abone ol

MİT Başkanı Hakan Fidan'ın milletvekili aday adayı olmak için istifa etmesine siyasiler farklı yorumlarda bulundu.

Başbakan Davutoğlu "7 Şubat'a denk gelmesi, anlamlı bir tevafuktur" ifadelerini kullanırken, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu durumu "Tabii başbakanlık koltuğu boş olunca, böyle bir arayışa girildi" sözleriyle değerlendirdi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise istifayı israf olarak gördüğünü söyledi.

Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Hakan Fidan, 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde milletvekili aday adayı olmak üzere 7 Şubat Cumartesi günü görevinden istifa etti.

Anadolu Ajansı'nın Başbakanlık kaynaklarından edindiği bilgiye göre Fidan, Başbakanlık makamına sunduğu istifa dilekçesiyle milletvekilliği seçimlerinde aday adayı olmak için, 10 Şubat tarihinden geçerli olmak üzere MİT Müsteşarlığı görevinden ayrıldı. Fidan'ın istifa dilekçesinin Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kabul edildiği öğrenildi.

Hakan Fidan, 25 Mayıs 2010 tarihinden beri MİT Müsteşarı olarak görev yapıyordu.

Fidan'ın istifasını değerlendiren Başbakan Davutoğlu, "Fedakarane bir şekilde çalışmalarda bulunmuştur. Çözüm süreci ve birçok, Suriye gibi kritik konularda gerçekten önemli görevler üstlenmiş ve bunu hakkıyla yerine getirmiş bir arkadaşımızdır ifadelerini kullandı.

'7 Şubat'a denk gelmesi anlamlı bir tevafuktur'

Fidan'ın istifa dilekçesini kabul ettiğini teyit eden Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Millete ve devlete hizmet etmiş olanlar, ister siyasi olsun, ister bürokrat, bir şekilde tarihe onurla adları geçer. 7 Şubat'ta Hakan Bey'e dönük olarak, özellikle de o zaman çözüm sürecini bloke etmek, engellemek üzere yapılan operasyon diyeyim, aslında Hakan Bey'e değil, bugün de yıl dönümü olması itibarıyla, hükümetimize ve Sayın Başbakanımıza, doğrudan Hakan Bey'in bağlı olduğu Sayın Cumhurbaşkanımıza, o dönem Başbakanımıza yapılan bir operasyondu. ... 7 Şubat'a denk gelmesi, planlanmış bir husus değil ama millete ve devlete hizmet edenlerin önünde ufkun hiç bitmeyeceğini gösteren anlamlı bir tevafuktur"

Hakan Fidan, MİT Müsteşarlığı görevini yürüttüğü 7 Şubat 2012 tarihinde Başsavcı Sadrettin Sarıkaya tarafından, KCK operasyonu kapsamında şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrılmıştı. Bunun üzerinde Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nun 26. maddesinde değişiklik yapılmış; MİT mensuplarının veya özel bir görevi ifa etmek üzere Başbakan tarafından görevlendirilen kişilerin, görevin niteliğinden doğan ve görevi ifa sırasında işledikleri iddia edilen suçlar nedeniyle haklarında soruşturma yapılması başbakanın iznine bağlanmıştı.

Söz konusu olayda hükümet Gülen cemaatini "hükümete darbe yapmaya çalışmak" ile suçlamıştı.

'İsraf olarak görürüm'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, söz konusu istifayı gazetecilere değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, "Tabii başbakanlık koltuğu boş olunca, böyle bir arayışa girildi. Öyle anlaşılıyor" dedi.

Fidan'ın istifasıyla ilgili ilk yorum Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan gelmişti. Dün akşam Cnn Türk kanalında canlı yayında istifayı öğrenen Arınç, "Fidan'ın istifasını israf olarak görürüm" demişti.

Arınç yayında şu ifadeleri kullanmıştı:

"Yaptığı görev bence daha önemli. Eğer vekil olacaksa her vekil onun yaptığı işi yapamaz. Sıradan bir milletvekili olacaksa bence bu görev çok daha önemliydi. Şahsen kendisinin bakan olmasını uygun görmüyorum. Süpermen görevi verilmiş bir insanın bir vekil olarak parlamentoya girmesini israf olarak görürüm."

'Başbakan adayı olacak'

CHP Genel Başkan Veli Ağbaba ise, Fidan'ın başbakan adayı olabileceğini ileri sürdü ve "Türkiye istihbarat devletine doğru yol alıyor" dedi.

Ağbaba, şöyle konuştu:

"Türkiye polis devletiydi, şimdi istihbarat devletine doğru hızla yol alıyor. ... Katar Emiri'ni karşılayan o. Arabada sohbet eden o. Türkiye ile ilgili bilgileri veren o. Maalesef bu bölgede akan kanın her damlasında onun parmağı var. Suriye'ye, Irak'a gönderilen o silah TIR'larının altında onun imzası var. Nerde Türkiye'yi sıkıntıya sokacak bir olay varsa altında hep onun imzası var. ... Göreceksiniz, milletvekili seçilecek, herhalde Başbakan'ın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, 'başbakan adayı' da Hakan Fidan olacak gibi gözüküyor. Bunu engellemek Cumhuriyet Halk Partililerin elinde."