BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  SAĞLIK

Haftada 140 yumurta şartmış(!)

Kemik erimesine yakalanmamak için D vitamini şart. Doğal yollardan almak zor.

Abone ol

"AB ülkelerinde her üç kadından ve sekiz erkekten birinde osteoporoz (kemik erimesi) görülüyor. 30 saniyede bir osteoporoza bağlı kırık gelişiyor. Osteoporoza bağlı kalça kırığı yaşayan beş kadından biriyse bir yıl içinde hayatını kaybediyor. Kalça kırığı, 50 yaş sonrası menopozdaki kadınlarda, kalp-damar hastalıklarından sonra yaşam boyu görülen en ciddi ölüm riski."

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Merih Sarıdoğan, başlangıçta bir şikâyet ve semptom görülmediği için 'sessiz hırsız' olarak da bilinen osteoporozu bu çarpıcı verilerle anlatıyor. Sarıdoğan'a göre, kalsiyumun vücutta emilimini sağlamak için vücuttaki kalsiyumu yüzde 65 oranında artıran D vitamini takviyesi şart. Araştırmalar dünyada kadınların yüzde 63.9'unda D vitamini eksikliği olduğunu göstermiş. Türkiye'de oran yüzde 76.7. 13 ilde 216 kadınla yüz yüze görüşüldü Türkiye Osteoporoz Derneği'nin Nielsen aracılığıyla 13 ilde 40-64 yaş grubundan 216 kadınla yaptığı görüşmeler, Türk kadınlarının D vitamini eksikliği konusunda bilgisiz olduğunu gösterdi.

D VİTAMİNİNİ DOĞAL YOLLARDAN ALMAK İMKANSIZ!

Buna göre, Türk kadınlarının yarıya yakını (yüzde 46.75) D vitamini eksikliğinin yol açtığı sonuçları, yüzde 36'sı da bu eksikliği nasıl gidereceğini bilmiyor. Sarıdoğan, yeterli D vitamini almak için günde en az 15 dakika korunma faktörsüz güneşlenmek gerektiğini söylüyor. Araştırmaya katılan kadınların yazın yüzde 43'ü, kışınsa yüzde 56'sı güneşten yeterince yararlanmıyor. D vitamini takviyesini doğal yollardan almanın çok zor olduğunu da belirten Sarıdoğan, "Süt ve süt ürünleri, yağlı balıklar sınırlı oranda D vitamini içerir. Yeterli D vitaminini bu besinlerden almak için haftada 140 yumurta yemeniz, 52.5 litre süt içmeniz ya da 14 porsiyon sardalya tüketmeniz gerekir ki, bu imkânsız. Ayrıca böyle beslenmek, başka sağlık sorunlarına yol açar" diyor. Prof. Dr. Sarıdoğan, her yaştan insanı (Çocuklarda da raşitizm gibi hastalıklara yol açıyor), ama özellikle de menopozlu kadınları etkileyen osteoporozdan korunmak için, her gün 15 dakika güneşlenmeyi, sağlıklı beslenmeyi, düzenli egzersiz yapmayı, güneşe çıkamıyorlarsa da hekim tavsiyesiyle D vitamini takviye eden ilaçları kullanmayı öneriyor