BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,62
ALTIN 2.411,63
HABER /  DÜNYA

Komünist Çinde türban serbest

Çin komünist rejimle yönetilen bir ülke. İdeolojisi dinsizlik ama türban serbest...

Abone ol

Türkiye'de sivil anayasa tartışmaları ile gündeme gelen din derslerinin zorunlu olup olmayacağı konusunda tartışmalar sürerken, komünist Çin'de din eğitimi ve üniversitelerde başörtüsü konusunda herhangi bir problem yaşanmıyor.

Çin uluslararası toplum tarafından insan hakları ve din özgürlüğü konusunda sürekli eleştirilen bir ülkedir.  Buna rağmen Çin'deki üniversitelerde başörtüsü sorun yapılmıyor, isteyen istediği gibi giyinebiliyor.

Komünist Partisi tarafından yönetilen Çin'de din dersleri zorunlu değil. Çin'de devletin ideolojik temelleri tamamen dinsizlik, Marksizm, Leninizm ve Darvinizm üzerine oturtulmasına rağmen din eğitimi almak isteyenler ve kendi gelenek ve göreneklerine göre giyinmek isteyenlere herhangi bir sınırlama getirilmiyor.

ÇİN'DE KURAN KURSU

Çin'de aslen Müslüman olan veya sonradan Müslüman olan Çinliler camilerde ya da Müslüman azınlık okullarında istedikleri gibi din dersi alabiliyor. Yaklaşık 1.3 milyarlık nüfusa sahip Çin'de Müslümanların yaşadığı yerlerde Türkiye'deki gibi camilerde yazları Kur'an Kursları ve din eğitimi dersleri düzenleniyor. Herhangi bir yaş sınırlaması getirilmeyen söz konusu kurslarda isteyen herkes bu derslerden yararlanabiliyor.

Çin'de devlet okullarında din ve eğitimin birbirinden ayrı tutulması ilkesi uygulanıyor ve öğrencilere dinî eğitim verilmiyor, ancak bazı yüksek okullarda ve araştırma enstitülerinde dinî dersler veriliyor ve dinî araştırmalar yapılabiliyor. Öte yandan azınlıklar da kendi dini örgütleri tarafından kurulan dinî okullarda kendi dillerini kullanarak din eğitimi alma hakkına sahipler. Çin'de değişik dinlere ait 85 bin ibadethane bulunurken tam 74 tane de sadece dini eğitim veren okul faaliyet gösteriyor.