BIST 10.209
DOLAR 32,38
EURO 34,80
ALTIN 2.402,50
HABER /  GÜNCEL

Hadi Özışık an iki önemli uyarı

CNN Türk'e konuk olan İMD Genel Başkanı Hadi Özışık, özel hayata ilişkin konulara internet medyasının bakışını anlattı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- İnternet medyasının profesyonelleşmesinin gerektiğini belirten Hadi Özışık, bilgisayar kullanıcılarının da çok dikkatli olmasını istedi. İnternet medyası yasasının halen çıkarılmadığına işaret eden Özışık, mail adresi bilmeyen siyasetçileri hatırlattı.

İnternet Medyası Derneği Genel Başkanı ve İnternethaber Yayın Grubu imtiyaz sahibi Hadi Özışık, CNN Türk'e konuk oldu. Baykal'ı istifaya götüren kaset sonrası gündeme gelen özel hayat tartışmalarına ilişkin internet medyasının bakışını özetledi.

O SİTE ERİŞİME AÇILACAK

Özışık, Baykal'a ait seks kasetini yayınlayarak Türkiye'nin gündemine oturan Metacafe adlı internet sitesinin neden kapatıldığını anlatırken şu ilginç bilgileri verdi: 

"Herkes bu sitenin Erdoğan'ın talimatıyla kapatıldığını, görüntülerin Baykal'a zarar gelmemesinden ötürü kapatıldığını sanıyor. Oysa durum böyle değil.. Bu site müstehcen yayın gerekçesi
ile kapatıldı. Baykal'ın görüntüleri 51-56 sayılı yasanın 9'uncu maddesine göre, "cinsel içerikli yayınların yasaklanması" maddesine göre kapatıldı."

Özışık,  "site, veri kaldırılırsa tekrar açılacak denildi. Görüntüler kaldırıldı ve 24 saat içinde tekrar erişime açılacak bu site." diye konuştu.

Görüntüleri yayınlayan sitenin, "bir haber sitesi değil paylaşım sitesi" olduğunu söyleyen Özışık, "Kurumsal olarak bizlerin profesyonel olması gerekiyor ki bu tarz yayınlar internet sitesinde yayınlanmasın." diye konuştu.

BAYKAL OLAYINDA OTO KONTROL

Baykal'a ait olduğu iddia edilen görüntülerin kendilerine de mail yoluyla ulaştığını belirten Özışık, bu olayın oto kontrol için iyi bir örnek teşkil ettiğini söyleyerek şunları söyledi:

"Görüntüler bize de ulaştı. Tüm arkadaşlar aramızda konuştuk.. Bunun cezası var mı? Evet var! Özel hayatı ihlal mi bu görüntüler? Evet öyle! Biz de yayınlamadık. Etik bir duruş sergileyerek bu suça, bu ayıba ortak olmayacağız dedik ve görüntüleri bazı siteler yayına vermesine rağmen vermedik.."

Özışık, internet sitesinde habercilik yapmaya çalışanların yasal problemlerle boğuştuğuna dikkat çekti. İnternet medyası yasasının tüm isyanlarına ve tüm çığlıklarına rağmen çıkarılmamasını, bu yasanın çıkarılması için büyük mücadele verdiklerini söyleyen Özışık şunları söyledi:

İNTERNET MEDYASI YASASI ÇIKARILMADI

"Bir internet gazetesinin Soruşturmanın sonucunda elindeki verileri karşı tarafa verme zorunluluğu var. Vermezse hapis cezası alacaktır. Bu durum bizler için de geçerli.  Ben habercilik yapıyorum ama bu video paylaşım sitesi ile aynı kategorideyim. "Yıllardır, internet medyası yasasının çıkartılmasını istedik biz, içimiz kan ağlayarak. Ama hala çıkmadı bu yasa. Paylaşım sitesi ile habercilik yapanları bir tutuyorlar. Ben bunun yanında neden sıkıntı yaşayayım." 

VİDEO PAYLAŞIM SİTELERİ İLE AYNI KATEGORİDEYİZ

Özışık "Kurumsal olarak biz de dahil bir çok site 40-50 kişiye istihdam sağlıyor, gazetecilik yapıyor. Bizim diğer sitelerden ayrılmamız lazım." dedi.

MAİL ADRESİ BİLMEYEN SİYASETÇİLER

İnternet medyasına uyarılarda bulunan Özışık profesyonelliğin şart olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı:

"Geçen gün önemli misafirim geldi. Refleks olarak bilgisayardan uzak bir yere oturdu. Konuşmaları, görüntüleri kaydedilir endişesi yüzünden okunuyordu.. İnsanlar bu noktaya gelmiş. Bilgisayarı kullanırken dikkatli olunması gerekiyor. Oto kontrol yapmalıyız. Bize yüzlerce mail geliyor. Arıyoruz, araştırıyoruz, montajlar oluyor. Bizler öncelikle profeyonel olmalı, sonra dikkatli olmalıyız. İlgili yasaların çıkarılması lazım. Mail adresi bilmeyen siyasetçiler var. Başları derde girdiği zaman interneti hatırlamamaları gerekiyor."