BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,58
ALTIN 2.386,19
HABER /  GÜNCEL

Hac faciası Suudi Kral ve Prens'ten flaş talimatlar

Hac faciasının yankıları sürüyor. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed ben Nayif bin Abdulaziz soruşturma komitesi kurulması için talimat verdi.

Abone ol

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Yüksek Hac Kurulu Başkanı Muhammed bin Nayif bin Abdulaziz, 700'den fazla kişinin ölmüyle sonuçlanan Mina'daki izdihama ilişkin "yüksek soruşturma komitesi" oluşturulması talimatı verdi.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan habere göre, Veliaht Prens bin Nayif, Mina'daki İçişleri Bakanlığı merkezinde düzenlenen olağanüstü Yüksek Hac Kurulu toplantısında, Mina'da izdihama sebep olan gerçek nedenlerin ortaya çıkarılması için "yüksek soruşturma komitesi" oluşturulmasını istedi.

Haberde, komitenin olayın arkasında yatan gerçek nedenleri araştırarak sonucu Kral Selman bin Abdulaziz'e bildireceği belirtildi.

Öte yandan Sağlık Bakanı Halid bin Abdulaziz el-Falih de yayımladığı açıklamada, olayın akabinde acil durum (seferberlik) ilan edildiğini ve bölgeye sevk edilen sağlık personelinin yaralılarla ilgilendiğini ifade etti.

HACILARIN SEVK VE İDARE SİSTEMİ DEĞİŞİYOR

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, 700'den fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan Mina'daki izdihamın ardından, hacıların sevk ve idare planlarının yeniden gözden geçirilmesini istedi.

Kral Selman, Suudi Arabistan devlet televizyonundan canlı olarak yayınlanan konuşmasında, "Mina'da yaşanan izdihamın ardından, ilgili makamlara, sevk ve idare planlarının yeniden gözden geçirilerek, hacıların ibadetlerini en rahat ve güvenli şekilde eda edebilmeleri için gereken tüm çabanın gösterilmesi talimatı verdiğini" söyledi.

Mina'da bugün meydana gelen üzücü olay nedeniyle tüm İslam dünyasına başsağlığı dileklerini ileten Kral Selman, "Bu elim hadiseyle ilgili olarak yetkili mercilere olayı soruşturmaları ve neticelerini mümkün olan en kısa sürede bize ulaştırmaları talimatı verdik" dedi.

Kral Selman, hacıların rahat ve güvenliği adına tüm zorluk ve engelleri yok etmek için çalışacaklarını vurguladı.

Suudi Arabistan Kralı, konuşmasında ayrıca Yemen'deki operasyonlara da değindi. "Umuda Dönüş" operasyonu kapsamında görev yapan askerlerden övgüyle söz eden Kral, "Değerli vatanımızı koruyan ve onu savunmak için canını veren kardeşlerimizi unutmayacağız" şeklinde konuştu.

Diyanet İşleri yetkilileri, Mina'da meydana gelen izdihamda ölenlerin sayısının 753, yaralıların da 887 kişi olduğunu bildirmişti.

Suudi Arabistan, Yemen'de Husi ilerleyişini durdurmak için düzenlenen "Umuda Dönüş" adlı operasyonunu gerçekleştiren uluslararası koalisyona öncülük ediyor.