BIST 9.525
DOLAR 32,58
EURO 34,73
ALTIN 2.497,76
HABER /  GÜNCEL

Güreşteki kural değişikliklerini yorumladı

Avrupa Şampiyonu milli güreşçi Rıza Kayaalp, en büyük hedefinin olimpiyatlarda altın madalya kazanmak ve güreş hayatı boyunca zirvede kalmak...

Abone ol

Avrupa Şampiyonu milli güreşçi Rıza Kayaalp, en büyük hedefinin olimpiyatlarda altın madalya kazanmak ve güreş hayatı boyunca zirvede kalmak olduğunu söyledi. Şampiyon güreşteki kural değişikliklerini de değerlendirdi.
Gençlik ve Spor Bakanlığının, başarılı sporcularla gençleri buluşturduğu ’Büyük Adımlar’ projesi için Çorum’a gelen milli güreşçi Rıza Kayaalp, İHA’ya özel açıklamalarda bulundu. Hedefleri ile ilgili açıklamalar yapan milli güreşçi, gençlere de tavsiyelerde bulundu.

"OLİMPİYATLARDA ALTIN MADALYA KAZANMAK İSTİYORUM"
Yıldızlar ve gençlerde Avrupa şampiyonluğu kazandığını hatırlatan Kayaalp, "Büyüklerde de bunu devam ettirmem gerekiyordu. 2009 yılından bu yana büyüklerde hem Avrupa’da hem dünyada şampiyonluklar kazandım. 2012 Londra Olimpiyatlarında üçüncü oldum. Bundan sonraki en büyük hedefim olimpiyatlarda altın madalya kazanmak ve güreş hayatım boyunca zirvede kalmak. Çünkü yetenekli bir sporcuyum. İyi çalışmam, düzenli yaşamam sayesinde 2005 yılından bu yana Avrupa ve Dünya Şampiyonaları’nda her zaman madalya kazanıyorum. Bundan sonraki hedefim de bu tür şampiyonlukları tekrarlamak" dedi.

"ÜLKEMİZDE GÜREŞ DİĞER BRANŞLARDAN ÖNDE"
Kayaalp, yurt dışında ödül olmadığı için güreşe yönelimin az olduğunu belirterek, "Özellikle Almanya’da. Ben öyle biliyorum. Oradaki liglere güreşmeye gidiyorum. Oradaki takımımızda Türk sporcular ya da Almanya liginde güreşen Türk sporcuları çoğunlukta. Tabi orada sadece Türkler değil, Almanların kendi sporcuları da ek iş olarak güreş yapıyorlar. Ya başka bir işte çalışıyorlar ya da ilk önce güreş yapıp daha sonra ek iş yapıyorlar. Orada belli bir ödül vermiyorlar. O yüzden de güreşe yönelim az diye düşünüyorum. Ülkemizde ise tam tersi. Güreş, tekvando ve diğer branşlardan önde. 27 ilde güreş eğitim merkezi var. Buralarda da 30 çocuğumuz eğitim görüyor. Ben de oradan mezun olarak buralara geldim. Güreş eğitim merkezlerinde çok sayıda genç kardeşimiz var. Bu kardeşlerimiz iyi yetiştirildiği sürece bize rakip çıkacak" diye konuştu.

"KURAL DEĞİŞİKLİĞİ TÜRK GÜREŞİ İÇİN İYİ OLDU"
Güreşte yapılan kural değişiklikleri ile ilgide açıklamada bulunan Kayaalp, "Daha önceki kurallarda seyir zevki düşüktü. Teknik çok öne çıkmıyordu. Basının, seyircinin ilgisi azalmıştı. 2014 yılında gelen yeni kurallarla beraber seyir zevki güzel maçlar olmaya başladı. Güreş için 3+3 toplam 6 dakika çok uzun bir zaman. Bunda da bol teknik çıkıyor. Tam seyircilerin göz zevkine hitap eden teknikler ortaya çıkıyor. Böylelikle izlenme oranı da çoğaldı. Basının ilgisi de arttı. Türk güreşi için de iyi oldu. Çünkü biz dayanıklı sporcularız, Türkler olarak güçlüyüz. 6 dakikada rakibimizi daha kolay alt edebiliyoruz. Daha önceki kurallar biraz da şans işiydi. 1 dakikada puan alınamıyordu. İş şansa gidiyordu, kuraya gidiyordu. Şimdi öyle değil. İyi olan, güçlü olan, yetenekli olan güreşi kazanıyor. Bizim için de iyi oldu. Çünkü ben rakiplerime göre güçlü biriyim. Dayanıklı birisiyim. Çok saldırgan birisiyim. İnşallah bundaki sonraki maçlarda da bunları daha rahat göreceğiz" ifadelerini kullandı.

"GENÇLER HEDEF BELİRLEMELİ"
Avrupa Şampiyonu milli güreşçi Kayaalp, gençlere de tavsiyelerde bulunarak, "Bizlerin hedefi küçüklüğümüzden bu yana her zaman şampiyonluktu, ülkemizi temsil etmekti. Şimdiki gençlerimizin de hedeflerinin olması ve o doğrultuda çalışmalarını istiyorum. Hedefsiz bir yere varılmıyor. Ben 10 yaşında bu hayalleri kuruyordum. Avrupa ve Dünya Şampiyonu olmak istiyordum. Şu anda hayallerimi gerçekleştiriyorum ama hayallerimi bitirmedim. Bu işi bırakana kadar şampiyon olmak istiyorum. Gençlerimiz de bir şeye sahip olmak istiyorsalar, kesinlikle önlerine hedef koysunlar ve bu hedef doğrultusunda ilerlesinler. Tüm gençlerimizi hiçbir zaman keşke dememek için önlemimizi almaya ve çok çalışmaya davet ediyorum. Gerekiyorsa sosyal yaşantımızdan, oyunumuzdan, gezmemizden, her şeyden fedakarlık ederek koyduğumuz hedefe doğru ilerlemeliyiz" şeklinde konuştu.
(İHA)