BIST 9.043
DOLAR 32,33
EURO 35,09
ALTIN 2.294,57
HABER /  DÜNYA

Çöken apartmanda en az 400 kişi öldü

Kuzey Kore'de çöken 23 katlı apartmanda 400'den fazla kişinin can verdiği ortaya çıktı.

Abone ol

KUZEY KORE'de 13 Mayıs'ta çöken 23 katlı apartmanda 400'den fazla kişinin can verdiği ortaya çıktı.

Güney Kore'de yayımlanan Chosun İlbo gazetesine göre, Pyongyang'da çöken 23 katlı apartmanda 400 ila 490 kişi hayatını kaybetti. Gazetenin Pyongyang'daki kaynaklarına dayanarak aktardığı haberde, 92 daireli binanın akşam saat 5 civarında çöktüğü, bu sebeple kurbanların çoğunluğunu yaşlılarla okuldan dönen çocukların oluşturduğu belirtildi.

Gazete ayrıca, söz konusu binada varlıklı sayılabilecek tüccarlarla ve İşçi Partisi üyelerinin oturduğunu iddia etti.

FACİA SONRASI "RESMİ ÖZÜR" DİLENDİ

Ülke içinde yapılan hatalar hakkında nadiren bilgi verdiği bilinen Kuzey Kore hükümetinden gelen alışılmadık açıklamada, binanın "akıl almaz" çöküşünden üzüntü duyulduğu bildirildi.

Kuzey Kore resmi haber ajansı olayın 13 Mayıs'ta Pyongchong semtinde meydana geldiğini duyururken, ölü ve yaralı sayısına ilişkin bilgi vermmemişti.

kuzey-kore-apartman-coktu_1418.jpg
Güney Kore medyasında yer alan haberlerdeyse olayda 100'ü aşkın kişinin hayatını kaybetmiş olmasından korkulduğu belirtilmişti.

"ÇÖKEN APARTMANDA 92'YE YAKIN AİLE YAŞIYOR OLABİLİR"

Güney Kore'deki Yonhap haber ajansının haberinde, adı açıklanmayan bir yetkilinin "Kuzey Kore'de insanların inşası tamamlanmamış binalardaki yeni bir daireye yerleşmesi alışılmış bir olaydır. Çöken apartmanda 92'ye yakın aile yaşıyor olabilir" şeklindeki sözlerine yer verildi.

KCNA'nın haberinde, 13 Mayıs'ta Pyongchon kentinde çöken binada kurtarma operasyonlarının sürdüğü ve devlet yetkililerinin "derin taziye dileklerini ve özürlerini" göstermek amacıyla halkla bir araya geldiği kaydedildi.

KUZEY KORELİ YETKİLİ EĞİLEREK ÖZÜR DİLEDİ

Devlet yönetimindeki Rodong Sinmun gazetesiyse, kaza yerinde özür dilediğini gösterir şekilde öne doğru eğilmiş bir Kuzey Koreli yetkinin resmini yayımladı.

Kazanın "binanın doğru düzgün inşa edilmemiş olması ve yetkililerin denetim ve kontrollerinde sorumsuzca hareket etmesi" nedeniyle meydana geldiğin duyuran KCNA'nın haberinde, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un'un olaydan derin üzüntü duyduğu ifade edildi.

kuzey-kore-apartman-coktu1_2094.jpg
"KİM'İ UYKU TUTMADI"


Haberde, Kim'in "olayın kendisine iletilmesinin ardından büyük bir acı hissederek bütün gece oturduğu" ve "parti, devlet ve Ordu yetkililerine, bütün işleri bir yana bırakarak kaza yerine gitmeleri ve binada mahsur kalanları bir an önce çıkarmak için kurtarma çalışmalarını yönetmeleri talimatı verdiği" belirtildi.