BIST 10.262
DOLAR 32,27
EURO 34,82
ALTIN 2.412,67
HABER /  GÜNCEL

Gürbüz Çapan lafını esirgemedi

Ergenekon soruşturmasında şok gözaltılar. Operasyonun son dalgasına kapılanlar arasında Gürbüz Çapan da var..

Abone ol Kamuoyu yine Ergenekon gözaltılarıyla uyandı yeni güne. Kuşkusuz bunlar arasında bir isim dikkat çekiyor. O kişi eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan.

Kamuoyu onu Esenyurt Belediye Başkanlığı'nı yapmasıyla tanıdı. Hakkında çok şey yazıldı, çizildi. Bütün söylenlere rağmen, Esenyurt'ta 3 dönem başkanı seçildi.


CUMHURİYET'İ HACİZDEN KURTARMIŞTI

Aksiyon dergisinin 14 Mayıs 2007'deki sayısında Cemal Kalyoncu'nun röportaj yaptığı Gürbüz Çapan, Cumhuriyet Gazetesi'ne ortak olma sürecini ve sonrasını anlatıyor. Hisseler daha önce kardeşi Günay Çapan'dayken devralan Gürbüz Çapan, "Cumhuriyet batıyordu. Uzanlar haciz koymuşlardı. Hacizden ben aldım matbaasını filan. Cumhuriyet kapanmasın istedim." sözleri ile ortak olma sürecini anlatıyor. Cumhuriyet'in yüzde 10'luk kısmının sahibi olduğunu anlatan Çapan, hissedarların istese de ortaklıktan çıkamadığını ifade ediyor. "Neden?" sorusuna ise "İlhan Selçuk bırakmaz" yanıtını veriyor.

ÇAPAN HİSSELERİNİ VELİ KÜÇÜK'E Mİ SATACAKTI?

Çapan'ın Veli Küçük ile görüştüğü ve Çapan'ın elinde bulunan Cumhuriyet Gazetesi'nin hissesini bu kişilere satmak istediği ileri sürülüyordu. Söz konusu iddiaları yalanlayan Çapan, USİAD Başkanı Kemal Özden'in talip olduğunu kabul etmiş, fiyatta anlaşamadıklarını söylemişti.

"ÖLÜRSEM BENİ DİKİNE GÖMÜN.."

Çapan lafını esiremeyen siyasetçiler arasında bir isim. 3 yıl önce Çıldır'daki şenlikte ilginç açıklamalarıyla dikkati çekmişti:

"Bütün dokumda Kars'ın renkleri var, kokusu var. O kokudan mutluyum ve bahtiyarım. Karslıyım, Çıldırlıyım. Dikiz biz, dik öleceğiz. Ölürsem beni dikine gömün anasını satayım. 'Bu eğilmez' desinler, vallahi de öyle. Niye eğilelim, arkadaş olalım, yoldaş olalım, kol kola takalım. Birbirimizin önünde eğilmeyelim. El pençe durmayalım. Bu dediğim de dağılıp serseri mayın gibi patlamak değildir. Önümüze bir hedef koyalım o hedefte de birlik olalım. Dediğimiz şey bu."

78 KUŞAĞINDAN

Kendisini 78'liler kuşağından.. Ne SHP ne de CHP kalıpları arasına girmedi. Siyasi kimliğini 13 yıl önce işte böyle tarif ediyordu:

"Eeee, ben biraz farklıyım tabii. SHP ya da CHP kalıpları içine sıkışmış biri değilim. Biz genç bir nesiliz, 78 kuşağıyız. CHP azınlıklar partisi görünümünde. Bir Kürt-Alevi partisi sanki. Bence CHP'yi partileşme sürecine sokmak gerekiyor. Ben ne partileşememiş SHP, ne de CHP kafasında değilim."

SOYKIRIM ANITINA TEKME Mİ ATSAYDIM

1995 yılında Ermenistan'a yaptığı ziyaret olay olmuştu. Komuoyunun çok konuştuğu ziyareti şu sözlerle savunuyordu:

"Ben Ermenistan'a giderken herkese bilgi verdim. Maazallah dönüşte beni Ermeni ya da ajan yapabilirlerdi. Çünkü çok sıkıntılı bir bölge orası. Türkiye sınırlarına sıkışmış bir düşmanlık sendromu ile yaşıyoruz, bütün sorun bu. Beni vatan hainliği ile suçluyorlar. Ne yani Soykırım Anıtı'na tekme mi atsaydım?"

ATATÜRK DOLMABAHÇE'DE KIZ KOVALARKEN

Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, Kars’ta yaptığı bir konuşmada Atatürk aleyhine sözler sarf ettiği gerekçesiyle 1 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum olmuştu. Gürbüz Çapan, Kars’ta yerel bir kanalda yaptığı konuşmada “Mustafa Kemal, Dolmabahçe Sarayı’nın bahçesinde kız kovalarken, sizin atalarınız burada cumhuriyet kurdu.” demişti. Bu sözler üzerine hakkında Atatürk’e hakaretten dava açılan Çapan, yanlış anlaşıldığını, Atatürk’ün saraya damat olmak istediğini anlatmak istediğini söylemişti.