BIST 10.267
DOLAR 32,29
EURO 34,82
ALTIN 2.409,96
HABER /  GÜNCEL

Petrol fiyatları yine fırladı

ABD'nin 700 milyar dolarlık kurtarma planına olan innaç çabuk yitirildi, ABD borsası düştü petrol 130 dolardan döndü.

Abone ol

Asya borsaları ABD yönetiminin hazırladığı 700 milyar dolarlık kurtarma planının, ekonominin resesyona girmiş olabileceği bir dönemde, ABD finans sistemine olan güveni nasıl tekrar sağlayacağından duyulan endişelerle düşerken, altın ve devlet tahvilleri de yükseldi.

Dolar, Asya'da gün içinde euro karşısında son altı haftanın en düşük değerlerine düştükten sonra denge buldu. ABD yönetiminin finans krizine karşı hazırladığı plan sonrasında gelen olumlu hava dağılırken, planın ortaya çıkardığı masrafların ABD bütçe açığını patlatacağı yönünde endişeler oluştu.

Yatırımcıların, hazırlanan 700 milyar dolarlık kurtarma planının ekonomiyi canlandıramayacağı yönündeki endişeleriyle ABD borsaları düştü. Seans içinde zirve yapıp düşen petrol fiyatları ise tüketim harcamaları konusundaki endişeleri canlandırdı.

Dolar, ABD'nin finans sistemini korumak ve kredi sıkışıklığını azaltmak için hazırlanan kurtarma planının yaratacağı maliyet hakkındaki endişelerle baskı altındaydı.

Euro, Asya'da gün içinde dolar karşısında yüzde 0.3'e kadar yükselirken, dolar da yen karşısında yüzde 0.2'ye kadar düştü.

Petrol, bir önceki seansta yüzde 16'ya yaklaşarak 130 dolara kadar çıkıp tarihi tek günlük yükselişin ardından gelen kâr satışları ve ABD'nin hazırladığı kurtarma planı hakkındaki endişelerle seans içinde 50 sent kadar düştü. New York'ta 121 dolara Asya'da ise 109 dolara indi.