BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.440,10
HABER /  GÜNCEL

Gurbetçilere oy müjdesi

Gurbetçi'ye seçim müjdesi geldi. Almanya'daki Türkler, 2011 seçimlerinde 'yaşadıkları yerde' oy kullanabilecekler.

Abone ol

Almanya, Ankara 3. Bölge adıyla kayda geçerken, liderler de artık miting programlarına Berlin Köln gibi şehirleri de alacak.

Almanya'da yaşayan Türklerin, "bulundukları bölgelerde" oy kullanabilmeleri için yürütülen çalışmada sona gelindi. Türk ve Alman hükümetleri, gurbetçilerin Almanya'da oy kullanabilmeleri konusunda anlaştı.

Devlet Bakanı Faruk Çelik'in koordinatörlüğünde yürütülen çalışmaya, son rötuş ise Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Almanya ziyaretinde yapıldı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Sandık güvenliğini garanti ederseniz olur" diyerek, ülkesinin kararını net biçimde iletmiş oldu. Türkiye ayağını Bakan Çelik'in yürüteceği çalışma, 2011'de yapılacak genel seçimlere yetiştirilecek.

Yüksek Seçim Kurulu, Almanya'da kullanılan oyları "Ankara 3. Bölge" adıyla oluşturulan seçmen kütüğünden sisteme sokacak. Çalışmanın Almanya ayağı kapsamında da oy kullanacak olan gurbetçilerin, öncelikle Berlin Büyükelçiliği ve konsolosluklara adres kaydı yaptırmaları gerekiyor. Almanya'daki oylama için de Türkiye'de uygulanacak seçim takvimi geçerli olacak.

Dolayısıyla seçim yasakları dahil tüm süreç eşzamanlı olarak işleyecek. Liderler de Türkiye'nin illerinde yaptıkları gibi Almanya'nın şehirlerinde de miting düzenleyebilecek.

Kaynak: Takvim