BIST 10.267
DOLAR 32,23
EURO 34,71
ALTIN 2.407,98
HABER /  DÜNYA

Gurbetçiler Merkel'e ne diyecek?

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkesinde çok kültürlü bir toplum inşa etme çabasının başarısız olduğunu söyledi.

Abone ol

Merkel'in yaptığı açıklama, Almanya'da göçmenlik karşıtı duyarlılığın giderek yayıldığı bir döneme denk geldi.

Merkel, insanların yan yana mutlu yaşamalarını öngören çok kültürlülük kavramının işlemediğini kabul ederken, ''Göçmenlerin Almanca öğrenmek de dahil olmak üzere daha fazla entegre olması gerektiğini'' savundu. 

Merkel, göçmenleri Almanya'da memnuniyetle karşıladıklarının anlatırken, ''Kuşkusuz, yan yana yaşayacak, çok kültürlü bir toplum inşa etme yaklaşımı başarısız oldu, tek kelimeyle başarısız'' dedi. 

Almanya'da yapılan ve kısa süre önce açıklanan son kamuoyu yoklamaları, halkın yüzde 30'unun ülkenin ''yabancılar tarafından istila edildiğine'' inandığını ortaya koymasının ardından Merkel'in bu açıklaması ülkede gündeme damgasını vurdu.

Genel Başkanı olduğu Hıristiyan Demokratik Birlik CDU'nun Postdam?daki gençlik kolu toplantısında konuşan Merkel, '1960'ların başında ülkemiz yabancı işçileri Almanya'ya çağırdı, şimdi de ülkemizde yaşıyorlar. Bir süre kendi kendimizi kandırmıştık, kalmazlar, giderler diye. Ama durumun böyle olmadığını görüyoruz'' diye konuştu.


Merkel, aynı konuşmasında Almanya Cumhurbaşkanı Chritian Wullf'un İslam'ın, Hıristiyanlık ve Yahudilik gibi Almanya'nın bir parçası olduğu sözlerine de gönderme yaparak, ''Hemen Almanca konuşamayan ya da Almanca öğrenerek yetiştirilmeyenlerin burada istenmediği şeklinde bir görüntü vermemeliyiz'' dedi.