BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Mehmetçik üç hastaya can verdi

Kahramanmaraş'ta geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybeden 8 aylık askerin organları, üç hastaya nakledildi.

Abone ol

Kahramanmaraş'ta geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybeden 8 aylık asker, Onbaşı Cemal Adak'ın organları, Gaziantep'te 3 hastaya nakledildi.


Doç. Dr. Ünal Aydın başkanlığındaki Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi ekibi, Kahramanmaraş'a giderek Onbaşı Adak'ın bağışlanan karaciğer ve iki böbreğini Gaziantep'e getirdi.

Böbrekler Gaziantep'te organ nakli bekleyen Fatma Kahraman (46) ve Şükran Turan'a (49), karaciğer ise Ekrem Yılmaz'a (46) 12 saat içinde başarılı bir operasyonla nakledildi.

Doç. Dr. Ünal Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş'ta 3 gün önce beyin ölümü gerçekleşen askerin organlarının nakledildiği hastaların durumunun iyi olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

''Memnuniyetle söylemeliyiz ki, 1.5 yıllık çalışma sonucunda Gaziantep Üniversitesi Organ Nakli Merkezi artık uluslararası standartlara kavuşmuş durumdadır. Operasyonları 12 saat içinde tamamlamamız merkezimizin ekip anlayışını da gösteren bir durum. Gaziantep ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki birçok hasta dış merkezlerde organ nakli için çare arıyordu. Artık Gaziantep Üniversitesi'nde gerek kadavradan gerek canlıdan böbrek ve karaciğer nakli başarıyla gerçekleştiriliyor. Bölgedeki halkımız organ nakli konusunda bilinçli hale gelirse ve organlarını bağışlarlarsa, bu bölgede organ nakli ihtiyacı olan hastalarımızın nakillerini yine bölgedeki üniversitemizde başarılı bir şekilde gerçekleştirebiliriz.''

Nefroloji uzmanı Prof. Dr. Celalettin Usalan da kronik böbrek yetmezliğinin Türkiye'de sık görüldüğünü, diyalizin böbrek yetmezliğinde iyi bir tedavi şekli, ancak en uygun tedavi şeklinin organ nakli olduğunu vurguladı.

Nakil konusunda bazı sıkıntılar yaşandığını dile getiren Prof. Dr. Usalan, böbrek hastası sayısının çok fazla olduğu bölgede halkı bu konuda duyarlı davranmaya davet etti.

ÖMÜR BOYU ONLARA HİZMET EDERİM

Böbrek nakledilen hastalardan Şükran Turan, operasyon sonrası sağlığının iyi olduğunu söyledi. Böbrek bağışının artmasını isteyen Turan, şöyle konuştu:

''Böbreklerini bağışlasınlar, bizim gibi hasta olanların hayatını kurtarsınlar. Organları bağışlanan askerimiz de nur içinde yatsın. Mekanı cennet olsun. İlk fırsatta ailesiyle konuşmak isterim. Ben de onların bir evladıyım. Ömür boyu onlara hizmet ederim artık.''

Fatma Kahraman ise doğum yaptıktan sonra böbrekleriyle ilgili sorunlarının başladığını, ameliyat sonrasında iyi olduğunu belirterek, ''Allah herkesten razı olsun'' dedi.

Ekrem Yılmaz da ailesini yormadan Gaziantep'te nakil olmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti. Gaziantep Üniversitesi'ndeki nakil ekibinin çok iyi olduğunu ve yaşadığı kentte ameliyat olmanın kendisi için büyük bir şans olduğunu dile getiren Yılmaz, şunları anlattı:

''Ailem gelip burada refakatimi yapıyor. Şimdiye kadar hapishane hayatı gibi bir hayat yaşadım. inşallah bundan sonra düzelirim. Hastaneden çıktıktan sonra ilk yapacağım şey hocalarıma hürmet etmek. Böyle doktorlarımız olduğu için şükretmemiz lazım. Ölen askerimize de Allah'tan rahmet diliyorum. Şükrediyorum, herkese teşekkür ediyorum.''

Kahramanmaraş 5. Zırhlı Tugayı Komutan Yardımcılığı'nda vatani görevini yapan Onbaşı Cemal Adak, aniden rahatsızlanarak Kahramanmaraş Devlet Hastanesi'ne kaldırılmıştı. Beyin kanaması geçirdiği belirlenen Cemal Adak'ın yapılan tüm müdahaleye rağmen beyin ölümü gerçekleşmiş, ailesi de organlarını bağışlama kararı almıştı.