BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,80
ALTIN 2.423,09
HABER /  GÜNCEL

Günlük 15 TLye burun kıvırdılar

Kocaeli İşkur Müdürlüğü'nce açılan girişimcilik kursu için 3 ayda yalnızca 5 kişi müracaat etti.

Abone ol

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Kocaeli İl Müdürlüğü ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığınca (KOSGEB) yürütülen maaşlı ''Girişimcilik'' kursu için 3 ayda yalnızca 5 kişinin müracaat ettiği bildirildi.

İŞKUR İl Müdürü Öztekin Kaşukçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çeşitli kurum ve kuruluşlarla nitelikli işgücü yetiştirmeye yönelik çalışma yaptıklarını, bunlardan birinin KOSGEB ile yaklaşık 3 ay önce başlattıkları ''Girişimcilik'' kursu olduğunu söyledi.

Kurs ile ilgili gerekli dururuları yaptıklarını ifade eden Kaşukçi, ''kursiyerlere günde 15 TL harçlık verileceğini ve sigortalarının ödeneceğini duyurmamıza rağmen geçen sürede yalnızca 5 kadın girişimci müracaat etti'' dedi.

Kültürel yapı ve ekonomik şartlar nedeniyle insanların girişimci olmak yerine bir iş yerinde çalışmayı tercih ettiğini öne süren Kaşukçi, şunları söyledi:

''Kültürel yapımız ve ekonomik şartlar nedeniyle insanlarımız girişimci olmaktan korkmuştur. Toplum olarak bu konuda pek cesaretimiz yok. İşletme fakültesi mezunları bile bir yerde çalışmayı hedef olarak belirliyor. Bir kişiyi işe yerleştirdiğiniz zaman o kişiyi kurtarırsınız ama bir kişiyi girişimci yaparsanız en az 5 kişiyi kurtarırsınız. KOSGEB ile birlikte yürüttüğümüz girişimcilik kursunda, 'nasıl girişimci olunur, girişimci olmak için neler yapmak gerekir, hangi kanunu, hangi mevzuatı bilmek gerekir' eğitimleri vereceğiz. Eğitimler sonrasında da KOSGEB bu kişilere küçük çaplı kredi sağlayacak.''

Bölgede Marmara Kalkınma Ajansı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Valiliği ile ticaret ve sanayi odalarının çeşitli fonlarla girişimcileri desteklediğini dile getiren Kaşukçi, ''Eğer istihdam yaratmak istiyorsak, önce girişimciye sahip çıkmamız, insanlara çalışabileceği yeni alanlar yaratmamız gerekir'' diye konuştu.

''ÇOCUĞUMA İŞ BULAMADIM DEĞİL, İŞ KURAMADIM DEMELİYİZ''

Türkiye'de vasıflı vasıfsız çok sayıda kişinin iş aradığını belirten Kaşukçi, şöyle devam etti:

''Ülkesi ve kendisi için bir şey yapmak isteyen kişi girişimci olsun. Özellikle, üniversiteyi yeni bitirmiş ve iş arayan gençlerimize önerim, işin büyüklüğüne, küçüklüğüne bakmaksızın bir girişimcilik projesi geliştirmesidir. Devletimiz, bankalarımız, çeşitli kurum kuruluşlar kredi veriyor.

İşsizliğin önlenmesinde en önemli unsur, ülkemizde girişimci yetişmesidir. Girişimcilik ruhunu aşılamamız gerekir. Eğitim sistemimiz, aile yapımız bu yönde değiştirilmelidir. Artık 'ben çocuğuma iş bulamadım' değil, 'ben çocuğuma iş kuramadım' demeliyiz.''

Kaşukçi, girişimcilik eğitimi verilmesi konusunda ihaleye çıkıldığını, ihalenin ay sonuna kadar sonuçlanacağını tahmin ettiklerini, yeterli sayıda başvuru olması durumunda kursu başlamayı planladıklarını sözlerine ekledi.