BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

‘Güney Sudan güvelik güçleri sivilleri taciz ediyor’

Bir yıl önce bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan'da şiddeti bertaraf etmek üzere bölgeye gönderilen emniyet güçlerinin sivillere yaygın biçimde işkence ve tacizde bulunduğu söyleniyor.

Abone ol

Uluslararası Af Örgütü, Güney Sudan’da emniyet güçlerinin sivillere karşı cinayet ve tecavüz gibi "şok edici" şiddet içeren uygulamalarda bulunduğunu açıkladı.

İngiltere merkezli insan hakları örgütü yayımladığı bir raporda, tacizlerin bölgenin doğusunda bulunan Jonglei eyaletinde devam eden silahsızlanma kampanyası sırasında yaşandığına işaret ediyor.

Örgüt Güney Sudan’ın şiddetli tacizlere son vermek üzere “bir an önce harekete geçmesi” çağrısında bulundu.

Yeni çatışmalar

Örgüt çalışanlarının bölgede çok sayıda sivil ile yaptığı görüşmelerde, emniyet görevlilerinin yaygın işkence ve taciz uygulamalarından bahsedildiği belirtiliyor.

Çalışanlar, görüştükleri sivillerin, işkence ve tacize maruz kalanlar arasında küçük çocukların bile olduğunu öne sürüldüklerini söylüyor.

Af Örgütü’nun Afrika yöneticisi Audrey Gaughran "Güney Sudan Ordusu bölgede güvenliği sağlamaktan çok uzak" dedi ve yetkilileri "şiddet uygulamalarına son vermek için yetersiz" kalmakla suçladı.

Bölgede bulunan BBC muhabiri Grant Ferrett esas tehlikenin, öne sürülen işkence ve taciz uygulamalarının yeni çatışmalara yol açabileceği olduğunu söylüyor.