BIST 9.583
DOLAR 32,50
EURO 34,59
ALTIN 2.476,64
HABER /  GÜNCEL

Gündeş'in kocası altınları böyle transfer etmiş

Yolsuzluk operasyona kapsamında gözaltına alınan Ebru Gündeş'in eşi Reza Zerrab'ın 142 milyon lira rüşvet dağıttığı iddia ediliyor.

Abone ol

İlk soruşturma, 2008 tarihli Mali Suçları Araştırma Kurumu’nun (MASAK) Kara Para Raporu’nda adı geçen Ebru Gündeş’in İran asıllı kocası Reza Zarrab hakkında başlatıldı.

Buna göre Zarrab, siyasi bağlantılarını güçlendirip, İran’a kaynağı belirsiz yüksek miktarda para transfer ederek karşılığında altın getirmeye başladı. 2012 itibariyle adli süreç başladı ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Kaan Çağlayan, İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan dahil 32 kişi teknik takibe takıldı.

KURYELER DE KULLANILMIŞ

İran’a gönderilen ve yaklaşık 10 milyar doları bulduğu belirtilen usulsüz havale işlemleri sırasında söz konusu kişilere binde 3-4 oranında rüşvet ödendiği iddia edildi. Elde dilen bilgilere göre, Zarrab liderliğindeki suç örgütü 2 ayrı yöntemle paraların İran’a transfer edilmesini sağladı. İlk yöntemde kuryeler kullanıldı.

181220130854468040679_2.jpg

OPERASYONU RUSLAR BAŞLATTI İDDİASI

İkisi isimsiz e-mail'den oluşan bu ihbarlardan birisi Rus resmi makamlarından.

Dosyadaki bilgilere göre aralarında Reza Zarrab'ın şoförünün de bulunduğu 14 kişinin, 14 Aralık 2011'de Rusya'ya valizlerle para taşırken İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alınmasının ardından Rus makamları bir "kara para" soruşturması başlattı. Kaçakçılığın Türkiye üzerinden yapıldığını belirleyen Rusya bu durumu diplomatik kanallardan Türkiye'ye iletti.

RÜŞVET ÇARKIYLA HAYALİ İHRACAT

Milliyet sinin haberine göre, MASAK'ın yaptığı araştırmanın ardından "kara para" ticareti bulgularına rastlanınca, konu Kaçakçılık ve Organize Suçlar Dairesi'ne bildirildi. Oradan da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletildi. İddiaya göre Reza Zarrab'ı ve ilişkilerini takibe alan polis, Azeri işadamının birçok olayla ilgili olarak kamu görevlilerine rüşvet dağıttığını, kurulan "rüşvet çarkı" sayesinde usulsüz bir şekilde altın ihracatı ile gıda ve çeşitli ürünler üzerinden "hayali ihracat" yaptığını tespit etti.

1,5 TONLUK ALTIN

Zarrab'a yönelik iddialardan birisi ise 1,5 ton altının usulsüz bir şekilde yurtdışına çıkarılmasına ilişkin. İddiaya göre Zarrab, rüşvet vererek bol miktarda altını usulsüz bir biçimde yurtdışına çıkardı. Dosyada birden fazla hayali ihracat ve kaçakçılık işleriyle ilgili olarak "on milyonlarca" doların rüşvet olarak dağıtıldığı iddiası da var. Zarrab'ın rüşvet vererek bazı kişileri usulsüz biçimde Türk vatandaşlığına geçirdiği suçlaması da bulunuyor.