BIST 9.960
DOLAR 32,40
EURO 34,79
ALTIN 2.435,44
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Gümüşane'den Şilili madencilere paket

Şili'de yerin yaklaşık 700 metre altından 69 gün sonra sağ çıkarılan madencilere Gümüşhane'den pestil, köme ve kuşburnu gönderildi.

Abone ol

Şili'de meydana gelen maden göçüğünün ardından yerin yaklaşık 700 metre altından 69 gün sonra sağ çıkarılan madencilere Gümüşhane'den pestil, köme ve kuşburnu gönderildi.

Gümüşhane İktisadi ve Kültürel Kalkınma Derneği (GİKDER) tarafından hazırlanan paket, Şili'nin Türkiye Büyükelçiliği'ne yollandı. Bir maden ve madenci şehri olan Gümüşhane'den hem yer altından kurtulan Şilili madencilere destek hem de kurtulmalarının sevinç nişanesi olarak gönderdikleri ürünleri tanıtan GİKDER Başkanı Selim Nas, kolide C Vitamini deposu olan kuşburnu marmeladı, enerji deposu olan Pestil ve Köme ile bağırsak ve eklem hastalıklarına iyi gelen Kuşburnu Çayı yolladıklarını söyledi.

Gönderdikleri ürünlerin Şili'deki Türkiye Büyükelçiliği aracılığıyla Şili Madencilik Bakanlığı'na teslim edileceğini belirten Nas, paketlerin madencilere ulaştırılacağını ifade etti. Madencilerin yer altında kaldıkları süre içerisinde az da olsa zehirli gazların vücutlarında biriktiğini, Kuşburnu meyvesinin ise güçlü antioksidan etkisiyle madencilerin vücutlarının temizlenmesine yardımcı olacağını dile getiren Nas, şöyle konuştu:
"2 aydan uzun bir süre güneş ışığından yoksun olan madenciler C vitamini açısından en zengin bitkisel kaynaklardan biri olan kuşburnu meyvesiyle C Vitamini eksikliğini de gidermiş olacaklar.

Ayrıca madencilerin uzun süre hareketsiz olmalarına bağlı olarak meydana gelen eklem kireçlenmesi ve romatizma ağrılarına da çok faydalı olacağı klinik araştırmalarda görülmüştür. Kuşburnu meyvesinin kanı temizlemesi ve idrar yolu enfeksiyonlarında da etkisinin büyük olduğu ayrıca görülmüştür.

Kuşburnu, pestil ve kömeden hazırlamış olduğumuz hediyeleri kendilerine gönderiyoruz. Şili bizlere çok uzakta da olsa orda insanlık namına meydana gelen bu olay karşısında duyarsız kalmayarak başta madencilerin ve tüm Şili halkının sevincine ortak olmak ve Türk insanın ne kadar kadirşinas olduğunu tüm dünyaya göstermek için böyle bir girişimde bulunarak hazırlamış olduğumuz bu hediyeleri Şili'ye gönderiyoruz.

İnşallah böyle üzüntülü olaylar bir daha yaşanmaz."
Her bir madenci için ayrı ayrı hazırlanan hediye paketlerinin içerisinde 25 adet bardak poşet kuşburnu çayı, 500 gram kuşburnu marmelatı, 500'er gram da pestil ve köme yer alıyor.