BIST 10.056
DOLAR 32,25
EURO 34,80
ALTIN 2.426,25
HABER /  GÜNCEL

Doların değer kaybı altını tetikliyor

Doların değer kaybıyla ABD ve Avrupa ekonomisinin toparlanmasının vakit alacağı, bunun da altına olan talebi destekleyeceği ifade ediliyor.

Abone ol

Asya'nın büyük ekonomilerinin aralarında bulunduğu pek çok ülkenin merkez bankalarının da altına rağbeti artırmada önemli bir rol oynadığı belirtiliyor.

Goldaş Altın-Piyasa Analizi'ne göre, altın geçen hafta yukarı yönlü, orta ve uzun vadeli trendine uygun olarak yeni zirveler oluşturdu.

Amerikan Merkez Bankası FED'in gevşek para politikasına devam yönlü verdiği sinyallerin sonucu Amerikan Doları'ndaki değer kaybı ve alternatif yatırım araçlarının düşük getirileri başta ABD olmak üzere küresel ekonominin toparlanmasının gecikeceği, hatta piyasalara sürülen aşırı miktardaki likidetenin zamanı belli olmasa da yeni bir kriz yaratacağı endişeleri altına olan talebi destekliyor.

Aralarında Hindistan ve Çin'in de bulunduğu pek çok ülke merkez bankasının da varlık çeşitlendirmesi amacıyla altın rezervlerini artırmaları altına olan talebi tırmandırıyor. Birçok ülke merkez bankasının 2011 yılında beklenen daha güçlü alım ve stok yaratma hedefi orta-uzun vadede altın fiyatları üzerindeki yukarı yönlü etkiyi artıracak.
Goldaş İş Geliştirme Yöneticisi Çağdaş Küçükemiroğlu tarafından hazırlanan analize göre, spot piyasada Perşembe günü 1,384.50 dolar/ons seviyesine yükselen altın geçtiğimiz hafta Cuma günü öğlen saatlerinde 1,377.25 dolar/ons seviyesinde işlem gördü. Aşılması zor seviyelerde bulunmasına rağmen, haftayı kapatırken altın güçlü görüntüsünü korumaya devam ediyor. Altın bir hafta önce 1,347.00 dolar/ons, bir ay önce 1,253.00 dolar/ons ve bir yıl önce 1,064.50 dolar/ons fiyat seviyelerinde işlem görüyordu. Altın fiyatları yılbaşından bu yana yaklaşık olarak yüzde 23 artmış bulunuyor.

Kısa vadede yeni hedef 1,382.00 dolar/ons, sonrasında 1,390.00 dolar/ons daha sonra da 1,406.00 dolar/ons seviyesini bulacak. Geri çekilmelerde ise kısa vadeli destek 1,375.00 dolar/ons, ana destek ise 1,359.00 dolar/ons olacak.

Altının yükselişini destekleyen temel veriler ile ekonomik ve psikolojik ortamın devamının öngörüldüğü bu ortamda, kısa vadeli kâr amaçlı satışların yaşanması durumunda test edilecek destek seviyelerinden orta ve uzun vadeli olarak altın alımı göz önünde bulundurulabilir. Kısa vadede bir ekonomik toparlanma beklense de orta-uzun vadede yön yukarıda.