BIST 10.628
DOLAR 32,23
EURO 34,98
ALTIN 2.433,00
HABER /  POLİTİKA

Gülün ardındaki güç Arınç mı?

Cumhurbaşkanlığı için hükümet adayını belirledi. Ankara kulislerinde ise şimdi bu sürecin nasıl işlediği konuşuluyor..

Abone ol

Geçtiğimiz hafta Erdoğan'ın adaylıktan vazgeçtiği yönündeki sinyallerin artması, diğer olasılıkları gündeme getirmişti.

Abdullah Gül, Bülent Arınç, Abdüllatif Şener, Beşir Atalay, Nimet Çubukçu ve son olarak da Vecdi Gönül ismi kulislerde sık sık konuşulmaya başlamıştı.

23 Nisan nedeniyle bir araya gelen devletin zirvesinde de dün hep bu konu konuşuldu. Dün akşam saatlerinde Erdoğan'ın Meclis Başkanı Bülent Arınç ile sürpriz bir görüşme yapması, görüşmenin süresi, adayın kesinlik kazandığı yorumlarına neden oldu.

ARINÇ İKNA EDİLMEYE ÇALIŞILDI

Başbakan Erdoğan, "isim üzerinde konuşmadık" dese de, kulislere yansıyan, Erdoğan'ın Bülent Arınç'ı, Vecdi Gönül'ün adaylığı konusunda ikna etmeye çalıştığı yönündeydi.

Söz konusu senaryo şöyle gelişti: "Meclis Başkanı Bülent Arınç, AKP içinde "abi" ağırlığında, etkili bir güce sahip. Onun "oluru" olmadan yola çıkmak istemeyen Erdoğan da belirlenecek isim hakkında Arınç ile konuştu.

ARINÇ NET TAVRINI ORTAYA KOYDU

Bülent Arınç bu konuda net tavrını sergiledi: Ya Erdoğan, ya Gül ya da kendisi Köşk için aday olacaktı. Erdoğan çeşitli nedenlerle adaylıktan vazgeçince, Vecdi Gönül ismini de kabul ettiremeyince, gece geç saatlere kadar yapılan görüşmelerde Gül'ün ismi ön plana çıktı.

ARTIK ADAY DEĞİLİM

Akşamki resepsiyonda “Adayı biliyorum. İçim rahat, ancak, adaylığım konusundaki rezervimi de muhafaza altında tutuyorum" açıklaması yapan Arınç'ın, adaylığını açıklamak yerine “Şu andan itibaren artık aday değilim" diyerek Gül'ü tebrik eden ilk isimler arasında yer alması, senaryodaki "Arınç ikna edildi" bölümünü destekliyor.

Kulislerde Gül dışında başka bir isim açıklansaydı, Arınç'ın da aday olacağı görüşü hakim. Bu arada grup toplantısını televizyondan izleyen TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın, Gül'ün