BIST 9.975
DOLAR 32,40
EURO 34,78
ALTIN 2.435,69
HABER /  DÜNYA

Güler’den polis müdahalesi açıklaması

İçişleri Bakanı Muammer Güler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde İstanbul’daki polis müdahalesinde polisin toplumsal olaylara müdahale eder...

Abone ol

İçişleri Bakanı Muammer Güler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde İstanbul’daki polis müdahalesinde polisin toplumsal olaylara müdahale ederken gerektiği kadar su ve gaz sıktığını belirtti.
İçişleri Bakanı Muammer Güler, CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş’ın 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde İstanbul’daki polis müdahalesine ilişkin soru önergesini cevapladı. Polisin toplumsal olaylara müdahale ederken gerektiği kadar su ve gaz sıktığını bildiren Güler, gazın yetkili amirin emri ve gözetimi altında eğitimli polislerce kullanıldığını ifade etti. Emir ve talimatlara aykırı kullananlar hakkında gerekli işlemin yapıldığını kaydeden Güler, "Anayasa ve yasalarla güvence altma alınmış temel hak ve özgürlüklerin kullanılması ve korunması, kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanması ve devam ettirilmesi amacıyla görev ifa eden güvenlik güçlerince ilgili mevzuat çerçevesinde gerçekleştirilen hiçbir toplantı ve gösteri yürüyüşüne müdahalede bulunulmamaktadır. Kanuna aykırı olarak düzenlenen veya sonradan kanuna aykırı hale dönüşen eylemlerde ise öncelikle topluluğun yetkilileri ile görüşülmekte ve müzakere yolu ile eylemin olaysız sonuçlanması sağlanmaya çalışılmaktadır. Ancak, yapılan uyan ve ikazlara rağmen kamu düzenini bozan, diğer insanların temel hak ve özgürlüklerini engelleyen, kanuna aykırı eylemi sonlandırmamak veya dağılmamak için güvenlik güçlerine karşı şiddet içeren fiillerle saldırıda bulunanlara karşı ilgili mevzuatın verdiği yetki kapsamında son çare olarak orantılı güç kullanmak suretiyle müdahalede bulunulmaktadır" dedi.
Güler, İstanbul Valiliği’nin izin vermemesine karşın Taksim Meydanı’na çıkmakta ısrarcı olan ve bölgede önlem alan güvenlik güçlerine karşı taşlı, havai fişekli, molotoflu, demir bilyeli saldırılar gerçekleştiren yüzleri maskeli göstericilere gerekli uyarının ardından mevzuatın verdiği zor kullanma yetkisi ve öngördüğü sınırlar kapsamında orantılı müdahale edildiğini belirtti.
Müdahale esnasında gerektiği kadar su ve gaz mühimmatı kullanıldığını bildiren Güler, "Güvenlik güçlerimiz, grupların herhangi bir fiziki şiddete maruz kalmaksızın olay bölgesinden uzaklaştırılması amacıyla gereken azami özeni göstermiştir. Göz yaşartıcı gaz silahları ve mühimmatı, bütün modern ülke güvenlik teşkilatlarında olduğu gibi Teşkilatımızda da 2559 sayılı Kanun kapsamında, göz yaşartıcı gazların kullanımını düzenleyen genelge ve yönergelerde yer alan esaslara uygun olarak yetkili amirin emri ve gözetimi altında, bu konuda eğitim almış personel tarafından kullanılmaktadır. Emir ve talimatlara aykırı olarak göz yaşartıcı gaz mühimmatı kullanan ve zor kullanma sınırını aşan personel tespit edilmekte ve haklarında gerekli işlemler uygulanmaktadır" ifadelerine yer verdi.
(İHA)