BIST 9.986
DOLAR 32,36
EURO 34,71
ALTIN 2.437,95
HABER /  DÜNYA

Kimsenin süreci sabote etmeye hakkı yok

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Muş Milletvekili Sırrı Sakık, kimsenin süreci sabote etmeye hakkı olmadığını belirterek, “KCK’nın bu konuda...

Abone ol

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Muş Milletvekili Sırrı Sakık, kimsenin süreci sabote etmeye hakkı olmadığını belirterek, “KCK’nın bu konudaki açıklaması da hükümeti duyarlılığa davet etmektedir” dedi.
Eğitim-Sen üyeleri tarafından ‘Anadil’ ile ilgili düzenlenen eyleme, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da katıldı. Yazı tahtası ve ders anlatımı ile başlayan eylemde konuşan Sakık, “Bizim için Türkçe eğitim şişede duran bir süt gibidir. Ana sütü şişede duran sütten önemlidir. Biz diyoruz ki şişede duran sütü içeriz, ama biz ana sütümüzü içmek istiyoruz. Türkçeyi öğrenelim ey ülkeyi yönetenler. Bırakın Kürtler kendi dillerini de öğrensinler” dedi.
Cumhuriyet tarihi ile yaşıt olan bir kavgalarının olduğunu söyleyen Sakık, “Bu anadilde eğitimdir. Anadilimizin ve kültürümüzün özgür olmasını istiyoruz. Bizim isteğimiz sadece bu topraklarda diğer halklar ve Türk kimliği ile eşit olma isteğidir. Sabahleyin okullarda benim çocuklarıma andımızı okutarak zehir enjekte etmeye hakkınız yoktur. ‘Varlığım Türk varlığına armağan olsun’, benim varlığım size niye armağan olsun? Benim varlığım insanlığa armağan olsun” ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmanın ardından PKK’nın geri çekilmeyi durdurmasıyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sakık, “Daha önce de buna benzer açıklamalar oldu. Kürt halkı ve Kürt siyaseti üzerine düşen bütün sorumlulukları yerine getirdi. Son dönemlerde hükümetin dile getirdiği sayısal rakamları çok doğru bulmuyoruz. İkinci aşama dediğimiz aşamanın bugün halen hayata geçmediğini görüyoruz. KCK’nın bu konudaki açıklaması da hükümeti duyarlılığa davet etmektedir. Yani KCK ‘biz savaşırız, kavga ederiz’ demiyor. Gerilla birliklerinin güney veya kuzey Kürdistan’ın dağlarında olması bir şey ifade etmiyor. Önemli olan silahların susmasıdır. Çatışmasız bir ortamda ölen insan olmuyor. Barış havası esiyor. Biz duruma buradan bakıyoruz. Hükümetin de buradan bakması gerekiyor. Biz daha önce hükümeti çekilme konusunda komisyon oluşturulması için uyarmıştık. Buna rağmen komisyon oluşturmadılar. Eğer komisyonlar oluşturulmuş olsaydı, bugün bu denetimleri onlar sürdürüyor olacaktı. Sayın Başbakan ve hükümetin yetkili kurumları bu 30 ile 40 rakamlarına takılıp kalmayacaklardı. KCK’nın açıklamaları da bu doğrultuda olmayacaktı” diye konuştu.
PKK’nın bu topraklarda kalacağını söyleyen Sakık, saldırı olmaması halinde ortaya çıkmayacaklarını da sözlerine ekledi.
(İHA)