BIST 10.173
DOLAR 32,27
EURO 34,95
ALTIN 2.445,17
HABER /  DÜNYA

’’Endeks artışında ihracatın etkisi var’’

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, sanayi üretim endeksinin 3’üncü çeyreğe iyi başladığını, Ağustos ve Eylül verilerinin de bu şekilde devam etm...

Abone ol

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, sanayi üretim endeksinin 3’üncü çeyreğe iyi başladığını, Ağustos ve Eylül verilerinin de bu şekilde devam etmesi halinde 3’üncü çeyreğin büyümesinin beklenenden iyi geleceğini belirterek, sanayi üretim endeksindeki artışta ihracatın etkisi olduğunu açıkladı.
Bakan Çağlayan açıklamasında, “Birinci çeyrekte yüzde 1.3, ikinci çeyrekte yüzde 3.2 yükselen sanayi üretim endeksi 3’üncü çeyreğin ilk ayında yüzde 5.7 yükseldi. Takvim etkisinden arındırılmış veri yüzde 4.6 arttı. Bu artışlar piyasa beklentilerinin ve tahminlerin üzerinde. Hatırlanacağı gibi Temmuz ayında altın dışı ihracatımızda da çok ciddi bir artış olmuştu. Çift haneli ihracat artışının sanayi üretim endeksindeki ciddi etkisi var. Avrupa’daki göreceli iyileşme ile bölgeye ihracatımızda beklentilerin üzerinde iyileşme görüyoruz" ifadesini kullandı.

’’İÇ TALEP HALA ZAYIF’’
Türkiye’de hala iç talebin zayıf olduğu bir dönemde olunduğu vurgulayan Bakan Çağlayan, şöyle devam etti:
"Bu bir süre daha devam edecek. Dış konjonktürdeki bozulma da buna zemin hazırlıyor. O nedenle bu yıl sanayi üretimimiz de önceki yıllardaki performansın gerisindeyiz. Böyle bir dönemde Temmuz sanayi üretiminin iyi gelmesi sevindirici. Beklenenden iyi gelen bugünkü veri Ağustos ve Eylül’de de devam ederse biraz daha iyi bir 3’üncü çeyrek rakamı görebiliriz. Ama yıl genelindeki büyüme daha önce ifade ettiğim yüzde 3’ün biraz üzerinde olacak gibi görünüyor.”
(İHA)