BIST 9.645
DOLAR 32,52
EURO 34,84
ALTIN 2.429,47
HABER /  GÜNCEL

Gülen'e karşı karanlık papaz Andrew Craig Brunson kimdir?

ABD'nin Türkiye'den iadesini istediği Papaz Andrew Craig Brunson kimdir? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fetullah Gülen'e karşı elinde koz olarak tuttuğu Papaz Andrew Craig Brunson'in geçmişi ve FETÖ bağlantıları karanlık.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı konuşmasında ABD'ye seslenerek 'Ver Papazı, Al Papazı' dedi. Erdoğan'ın kastettiği pazarlardan biri ABD'de yaşayan Fetullah Gülen diğeri de Türkiye'de tutuklu bulunan ABD'li Papaz Andrew Craig Brunson'du. Peki Papaz  Andrew Craig Brunson kimdir, neden tutuklandı? İşte ABD'nin Karanlık Papazı Andrew Craig Brunson'un hayatı ve hakkındaki iddialar. 

Fethullah Gülen'i iadede ayak direyen ABD'nin 'en üst' düzeyde istediği papaz Andrew Brunson, geçen yıldan bu yana cezaevinde. Protestan cemaatine ait İzmir Diriliş Kilisesi’nin başında olan papaz Andrew Brunson ve eşi Norine Brunson 7 Ekim 2016 tarihinde gözaltına alındı. Norine Brunson, 20 Ekim tarihinde sınırdışı kararıyla tahliye edildi. Papazın ise FETÖ bağlantıları ortaya çıktı.

Andrew Craig Brunson kimdir eşi ve FETÖ bağlantıları

PAPA BRUNSON NEDEN TUTULANDI?

ABD vatandaşı olan papazın FETÖ örgütü ile olan bağlantılarını gizli tanık ifşa etti. 9 Aralık 2016 tarihinde mahkemeye çıkan papaz Andrew Brunson tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Erdoğan'ın dediği papaz kim

Fetullah Gülen'i vermeyen ABD'nin FETÖ'cü papazını istemesi Beyaz Saray'ın niyetini ortaya koydu. Washington Post'ta Erdoğan'ın ABD'ye ayak bastığı gün Fethullah Gülen'e yazı yazdırmaları da bunun ilk işaretiydi. Görünen o ki Donald Trump yönetimi de CIA projesi olan olan Fethullah Gülen'den vazgeçmeyip onu kullanmaya devam edecek.

ERDOĞAN: VER PAPAZI AL PAPAZI

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Polis Akademisi Mezuniyet Töreni’nde yaptığı konuşma ABD'li papazdan bahsetti. Erdoğan, ABD'de kendilerinden bir kez daha İzmir'de tutuklu papazın istendiğini belirterek, "Sizde de bir papaz (Fethullah Gülen) var, bizde de. 'Ver papazı, al diğer papazı' dedim. Hemen, 'karıştırma orayı' diyorlar. Yok öyle şey" dedi.

ABD'DEN ERDOĞAN'A YANIT: HAYAL BİLE EDEMİYORUM

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'de yaklaşık 1 yıldır hapiste bulunan Papaz Andrew Craig Brunson ile Fethullah Gülen'in 'takas edilmeleri' hakkındaki önerisi ile ilgili olarak "Böyle bir yola girebileceğimizi hayal bile edemiyorum" dedi.

Erdoğan'ın takas edelim teklifine ABD bakın ne yanıt verdi

PKK'YLA BAĞLANTILI İDDİASI

23 yıldır İzmir'deki Protestan cemaatine ait kilisede papazlık yapan Brunson'un, FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanmasının ardından PKK bağlantıları da ortaya çıktı. İstihbarat raporlarında Papaz Brunson'un PKK'nın üst düzey yöneticileri görüşen, terör örgütü militanlarını kilisede barındırarak maddi destek sağlayan bir CIA ajanı olabileceği tespitinde bulunuldu. Brunson'un, ayrıca FETÖ'nün Ege Bölge Sorumlusu Bekir Baz ile yakın ilişki içerisinde olduğu belirtildi. Hakkındaki iddianamenin tamamlanmasından sonra mahkemeye çıkarılacak Brunson'un PKK sempatizanlarına da maddi ve manevi destek sağladığı ve örgüt yöneticileriyle yakın ilişki içerisinde olduğu iddia edildi. ABD'deki FETÖ bağlantılı bir vakıftan her ay yüklü miktarda maaş aldığı iddia edilen Brunson, iddiaya göre kilisede ve örgüt evlerindeki toplantılarda PKK'yı öven konuşmalar yapıyordu. Özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen PKK sempatizanı ve militanlarına maddi destek sağlayan Brunson'un örgüte lojistik destek de verdiği öne sürülüyor.

PAPAZ ÖZEL HARP SUBAYI MI?

Bu arada, Papaz Brunson'un, Amerikan Ordusu'nda özel harp subayı olarak görev yaptığı belirtiliyor. Brunson'un evinde yapılan aramada bu yönde güçlü bulgulara ulaşıldığı öğrenildi. Özel harp subayıyken İzmir'e gelen ABD vatandaşı Brunson'un PKK sempatizanlarına da maddi ve manevi destek sağladığı ortaya çıkmasının yanı sıra birlikte görev yaptığı bazı yardımcılarının da kendisi gibi ABD Harp Subayı oldukları da öne sürülen iddialar arasında yer aldı.

PAPAZ BRUNSON 2011'DE VURULMUŞTU

Papaz Brunson, 11 Nisan 2011'de Alsancak'taki Protestan Diriliş Kilisesi avlusunda sohbet ederken, Manisalı Mehmet Ali Eren tarafından silahla vurulmuştu. Brunson hafif yaralanmıştı. Saldırgan, Brounson'u vurduktan sonra "Vatan haini iki kiliseyi bombalayacağız. Bunun hesabını El Kaide soracak" diye bağırmıştı.