BIST 9.998
DOLAR 32,38
EURO 34,90
ALTIN 2.394,38
HABER /  POLİTİKA

Gül'den üniversitelere siyaset uyarısı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üniversitelerin içerisine siyaset girmemesi uyarısında bulundu.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üniversitelerin, kendi içinde mücadele eden, siyaseti başka bir şekilde üniversitelerin içerisine taşıyan yapıları olmaması gerektiğini belirterek, ''Bu bizim çok enerjimizi tüketti ve üniversitelerimizi de çok içe dönük hale getirdi'' dedi.

Gül, Karabük Üniversitesinin akademik yıl açılış töreninde yaptığı konuşmada, bu eğitim kurumunun büyüyüp gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bugün üniversiteler arasında yarış olduğunu, bunun eskiden böyle olmadığını ifade eden Gül, sistemin kendi içine kapanık olduğunu hatırlattı.

Şimdi ise büyük bir değişim yaşandığını, hemen hemen bütün şehirlerde devlet üniversiteleri bulunduğunu, vakıf üniversitelerinin de devreye girdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bu eğitim kurumlarındaki öğretim üyelerinin projeleriyle övünür hale geleceklerini, mezun öğrencilerin tercih edilir olup olmadıklarına bakılacağını söyledi.

Üniversitelerde açık, şeffaf rekabet ortamı bulunduğunu, herkesin kendini bu çerçevede toparladığını, söz konusu yarış içinde geri kalmamak için büyük dinamizmin söz konusu olduğuna işaret eden Gül, bunun Türkiye'ye çok şey katacağını, ülkeyi değiştireceğini, üniversitelerin bu sorumluluklarını tekrar üstlendiklerini kaydetti.

''ÜNİVERSİTELERDEN BEKLEĞİMİZ BU''

Üniversitelerde teknik, sosyal, siyasi ve ülke meseleleriyle ilgili konuların daha seviyeli ve ciddi tartışılmaya başlandığını belirten Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İşte üniversitelerden beklediğimiz bu. Yoksa üniversitelerin kendi içinde mücadele eden, siyaseti başka bir şekilde üniversitelerin içerisine taşıyan yapıları olmaması gerekir. Bu bizim çok enerjimizi tüketti. Üniversitelerimizi de çok içe dönük hale getirdi ve dünya ilim hareketinden, gelişmelerinden bizi birazcık geride bıraktı. Bunu istatistiklere bakarak, uluslararası fonlardan aldığımız paralara ve projelere veya oralara yaptığımız müracaatlara, buluşlara, patentlere göre söylüyorum.''

Türkiye'nin üniversiteler ve bilim adamları vasıtasıyla tekrar büyük bir hamle yapmaya başladığına dikkati çeken Gül, bu gelişmelerin, Hükümetin Araştırma-Geliştirme fonlarını artırması, TÜBİTAK gibi kuruluşlara destek ve katkı sağlaması sayesinde gerçekleştiğini vurguladı.

Bunun Türkiye'nin geleceğinin parlak olduğunu gösterdiğini, ülkenin tekrar bilime ve ilime döndüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bu gelişmelerin karşılığının 5 yıl sonra alınacağını söyledi.

Anadolu üniversitelerinin ülkenin gelişmesine olan katkılarına da değinen Cumhurbaşkanı Gül, sanayi ile üniversite arasındaki işbirliğinin önem taşıdığını, bunun Karabük'te de sağlanabileceğini, şehirde demir çelikle ilgili mükemmeliyetçilik merkezi kurulabileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, iş adamlarının illerindeki üniversiteleri sahiplenmesiyle önemli ilerlemeler sağlandığına dikkati çekerek, iyi örneklerden birisinin Karabük'te de gerçekleştiğini, bu ziyaretini hem bunu teşvik, hem de kazançlarının bir kısmını bağışlayanları takdir ettiğini göstermek için gerçekleştirdiğini bildirdi.

''GELECEĞİ PARLAK''

Gül, giderek gelişen bir il olan Karabük'ün ve buradaki üniversitenin geleceğinin çok parlak olduğunu, kentin büyük doğal güzellikleri bulunduğunu belirterek, şehrin Ankara'ya 2, İstanbul'a 3 saat uzaklıkta bulunduğundan merkezi bir konuma da sahip olduğunu belirtti.

Kentin bu nitelikleriyle çok iyi bir üniversiteye sahip olacak altyapıya sahip bulunduğunu dile getiren Gül, Karabük'lülerden üniversiteyi en iyi şekilde tanıtmalarını istedi.

Karabük Üniversitesinin yurt dışından Türk asıllı bilim adamlarını davet ederek üniversiteyi geliştireceğini belirten Gül, ayrıca mezun olan öğrencilerin niceliğin yanı sıra nitelik bakımından da üstün düzeyde olmaları gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, ''Buralar üst liseler değildir. Sadece eğitim veren kurumlar da değildir'' diye konuştu.

Üniversiteye hayırseverlerin destek vermesi gerektiğini ifade eden Gül, halkın desteğinin çok önemli olduğunu, bunun üniversitelere ivme kazandıracağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül'e konuşmasının ardından, içerisinde kendisiyle eşi Hayrünnisa Gül'ün fotoğrafının bulunduğu, Safranbolu evlerinin penceresinin maketi verildi.

Daha sonra üniversitenin Demir Çelik Enstitüsü AR-GE Merkezi, ilahiyat fakültesi ve köprü inşaatının temelleri video konferans sistemiyle temsili butona basılarak atıldı.