BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Gül’den Suriye konusunda eleştiri

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dünyanın Suriye konusuna yaklaşımını eleştirerek, “Uluslararası camianın Suriye konusuna yaklaşımı sadece retori...

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dünyanın Suriye konusuna yaklaşımını eleştirerek, “Uluslararası camianın Suriye konusuna yaklaşımı sadece retorik ve hamasetle kalmıştır. Türkiye’nin bu zor şartlarda kalan insanlara yaptığı bütün yardımlara katkıları semboliktir” dedi.
Gül, Beraberinde İçişleri Bakanı Muammer Güler, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz ve bölge milletvekilleriyle birlikte Reyhanlı ilçesine gelerek ilçe kaymakamlığında brifing aldı. Yaklaşık 1,5 saat süren brifingin ardından basın mensuplarının karşısına çıkan Gül, saldırıya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Vahşice gerçekleştirilen bu saldırıdan dolayı çok sayıda vatandaşın hayatını kaybettiğini anımsatan Gül, bu saldırının acısını en derinden hissettiklerini belirtti. Devletin bütün imkanlarıyla halkının yanında olduğunu göstermek için Reyhanlı’da olduklarını ifade eden Gül, şöyle konuştu:
“Öncelikle ölenlere rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Bir kez daha bu olayı teşvik edenler yapanlar, yardım edenler herkesi şiddetle lanetliyorum. Milletin şunu bilmesini istiyorum ki bu terör olayını yaptıranlar, yapanlar, yardımcı, olanlar eninde sonunda muhakkak cezalarını göreceklerdir. Devlet olmanın yüklediği sorumluluk ve kararlılıkla bu olay karşısında sonuna kadar bütün detaylarıyla aydınlatılacaktır. Şu anda emniyet birimlerimiz, istihbarat birimlerimiz zaten gerekli çalışmaları yapmışlar, teknik çalışmaları yapmışlar delilleri sonuçlandırma çalışmalarına gelmişlerdir.
Şüphesiz ki bütün bu bulgular ve deliller nihayetinde yargı kararıyla neticeye ulaştırılacak. Ama devlet sorumluluğu ve kararlılığı ne gerektiriyorsa bu muhakkak yapılacak. Bu olayın içinde, dışında kim varsa, kim bulaştıysa hesabı sorulacaktır.”

“BİR KOMŞU ÜLKENİN KENDİ KENDİNİ TÜKETİYOR OLMASI ELEM VERİCİDİR”
Olayın Reyhanlı’da gerçekleştirilmesinin farklı bir amacı olduğunu işaret eden Gül, “Bu olayın Reyhanlı’da gerçekleştirenlerin bir amaçları vardır. Hatay ilimizin özel hassasiyetlerini bilenler, halkımızı kışkırtmak, birbirine düşürtmek şüphesiz hedefleri budur. Ayrıca bir gerçek daha vardır. Suriye’de olup bitenler hepimizi derinden üzmektedir. Her şeyden önce komşu ülkenin kendi kendini tüket ediyor olması elem vericidir. Yüz bin insan hayatını kaybetmiş, milyonlarca insan evini barkını terk etmek zorunda kalmış. Bu insanların ilk gideceği yer neresidir. Komşusu olacaktır. Bildiği yer olacaktır. Hatay Reyhanlı çok akrabalık bağlarının olduğu ortak gönüllerin olduğu bir yerdir. Evini barkını terk etmek durumunda kalan, can derdine düşen insanların ilk sığınacağı yer de komşusu olacaktır. Bu bağlamda Hatay’a ve Reyhanlı’ya teşekkür etmek istiyorum. Reyhanlı bu alicenaplığı göstermiştir. Can derdine düşen insanlar misafir etmiştir. Bundan dolayı bütün vatandaşlarımı, bu asil davranışından dolayı kutluyorum. Allah hiç kimseyi evinden barkından edecek hale getirmesin. Kimse kolay kolay evini barkını terk etmez. Ancak can derdi ile olur bu işler. Burada büyük bir olgunluk göstermemiz gerekir ve Türkiye olarak insanlığın gereğini yapıyoruz” diye konuştu.

“BU BİR İNSANLIK SINAVIDIR VE ASALET SAYFANIZA YAZILIR”
Cumhurbaşkanı Gül, uluslararası kamuoyunun Reyhanlı saldırısını sadece kınamakla yetinmesine ilişkin yöneltilen bir soruya ise Türkiye’nin Suriye konusunda bir insanlık dersi verdiği yanıtını verdi. Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu gün ülkemizde yüz bin kişi çadırlarda yaşıyor. Kendi imkanlarımızla onların ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Çok sayıda insan da toleransınızla buralarda yaşıyor. Unutmayın Ürdün gibi bir ülkede 400 bin kişi var. Türkiye’nin gücü, nüfusu, büyüklüğüyle Ürdün’ü düşünürseniz Ürdün’de 400 bin nüfus var. Yüzbinlerce de şehirlerde var. Bu bir insanlık sınavıdır. Büyüklük ve asaleti burada göstereceksiniz. Allah hiç kimseyi bu duruma düşürmesin. Hiç kimsenin ülkesini de bu duruma düşürmesin ama eğer insanlık adına bunları yapıyorsanız bu sizin asalet sayfanıza yazılır.”
(İHA)