BIST 10.260
DOLAR 32,35
EURO 34,79
ALTIN 2.393,58
HABER /  POLİTİKA

Gül'den hesabı sorulacak mesajı

51 vatandaşın hayatını kaybettiği Reyhanlı'ya giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Reyhanlı'daki bombalı saldırılarla ilgili "Bu olayın içinde, dışında, bir şekilde kimler bulaştıysa, kimler teşvik ettiyse hesabı sorulacaktır" dedi.

Reyhanlı halkının gösterdiği misafirperverlik için teşekkür eden Gül, "Gün bu gündür, sağduyulu olma, birlik ve beraberlik, dayanışma içinde olma günüdür" diye konuştu.

Korkunç patlamalarla sarsılan Reyhanlı'ya giden Cumhurbaşkanı Gül, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gül, Reyhanlı Kaymakamlığını ziyaretinin ardından yaptığı konuşmada, Reyhanlı'da çok hunharca ve vahşice gerçekleştirilen terör olayında çok sayıda vatandaşın hayatını kaybettiğini belirterek öncelikle yaşamını yitiren vatandaşlara Allah'tan rahmet diledi.

bayrak.20130516140745.jpg

Gül'ün ziyareti sırasında Suriyelilerin kaldığı binaya Türk bayrağı asıldı

ENİNDE SONUNDA CEZALARINI GÖRECEKLER

Olayda Türk vatandaşı olmayanların da hayatını kaybettiğini ifade eden Gül, şunları kaydetti: 

"Herkese, vatandaşımız olmayan kişiler de vardı. Hepsine Allah'tan rahmet diliyorum. Ailelerine başsağlığı diliyorum. Bütün Reyhanlı halkına başsağlığı diliyorum ve bütün acılarını herkesin paylaşıyorum. Yaralılara da Allah'tan acil şifalar diliyorum. Bugün bu acıyı en derinden hissettiğimi, devletimizin bütün imkanlarıyla halkımızın yanında olduğunu göstermek için buradayım. Bu olay gerçekten çok üzücüdür. Acısı çok derindir. Türkiye'de tek hamlede yapılan terör olaylarında, en çok kayıp verdiğimiz ve en çok acı çektiğimiz bir olaydır. Bu olayı teşvik edenler, yapanlar, yardım edenler, herkesi şiddetle lanetliyorum. Ve bütün milletimizin de şunu bilmesini istiyorum ki; bu terör olayını yaptıranlar, yapanlar, yardımcı olanlar eninde sonunda cezalarını göreceklerdir. Devlet olmanın yüklediği sorumluluk ve kararlılıkla bu olay sonuna kadar bütün detaylarıyla açıklanacaktır ve aydınlatılacaktır."

HEPİMİZİN GÖREVİ YÜZDE 100 BAŞARILI OLMAKTIR

Gül, Reyhanlı'daki bombalı saldırılar konusunda istihbarat zaafı iddialarıyla ilgili, şunları söyledi:

"Gerek emniyet teşkilatımız gerek Milli İstihbarat Teşkilatımız hep koordineli çalışmıştır, çalışmaya da devam etmektedir. Tabi ki teşkilat, bugün zanlı olarak mahkemelere taşınan isimleri zaten takibe almışlardı. Bu tip bazı eylemlerin olabileceğinden kuşkulanıyorlardı. Her iki teşkilatın da bu yönde uyarıları ve çalışmaları var. Burada şunun düşünülmesini isterim; 100 tane olaydan 99'unu önlersiniz, bunları duyurmazsınız. Ama bir tanesi elden kaçınca bu acılar çekilir, durum budur. Şüphesiz hepimizin görevi yüzde 100 başarılı olmaktır" dedi.

REYHANLI HALKINA TEŞEKKÜR

Bütün bu bulgular, bilgiler ve delillerin, mahkemelerde yargı kararıyla kesin neticeye ulaştırılacağını ifade eden Gül, şunları kaydetti:

"Ama şunun bir kez daha bilinmesini isterim; devlet sorumluluğu ve kararlılığı neyi gerektiriyorsa bu muhakkak yapılacak. Bu olayın içinde, dışında, bir şekilde kimler bulaştıysa, kimler teşvik ettiyse hesabı sorulacaktır. Bu olayın Reyhanlı'da bölgemizde yapılmasının da muhakkak ki amaçları vardır. Hatay ilimizin özel hassasiyetlerini bilenler, halkımızı kışkırtmak, birbirine düşürmek, en büyük amaçları budur. Ayrıca bir gerçek daha vardır, Suriye'de olup bitenler hepimizi derinden üzmektedir. Her şeyden önce bir ülkenin, komşu bir ülkenin kendi kendini tüketiyor olması elem vericidir. Yüz binlerce insan hayatını kaybetmiştir, milyonlarca insan evini barkını terk etmek durumunda kalmıştır. Şüphesiz ki evini, barkını terk etmek durumunda kalan insanların ilk gideceği yer neresidir? Komşusu olacaktır. Bildiği yer olacaktır. Hatay, Reyhanlı birçok akrabalık bağlarının olduğu, ortak kültürümüzün olduğu bir yerdir. Dolayısıyla evini barkını terk eden, terk etmek durumunda kalan, can derdine düşen insanların ilk sığınacakları yer de komşusu olacaktır. Bu bağlamda bütün Hatay'a ve Reyhanlı'ya özellikle teşekkür etmek istiyorum. Reyhanlı bu alicenaplığı göstermiştir ve can derdine düşüp evini barkını terk eden insanlara misafir etmiştir ve misafir etmektedir. Bundan dolayı bütün vatandaşlarımı bu asil davranışlarından dolayı tebrik etmek istiyordum. Bunlar her milletin asalet defterine yazılır."

HİÇ KİMSE EVİNİ BİLEREK TERK ETMEZ

Cumhurbaşkanı Gül, Allah'ın hiç kimseyi evinden barkından edecek hale getirmemesini dileyerek "Hiç kimse evini, barkını arzu ederek, bilerek, isteyerek terk etmez. Ancak can derdiyle olur bu işler. Onun için burada büyük bir olgunluk göstermemiz gerekir. Türkiye olarak da üstümüze düşen insanlığın gereğini yapıyoruz" dedi. 

GÜN BİRLİK VE BERABERLİK GÜNÜDÜR

Nüfus artışı birden bire olunca, bunun kötü niyetliler için potansiyel bir durum ortaya çıkardığına dikkati çeken Gül, şöyle devam etti: 

"Bu açıdan  böyle bir olayın buralara yapılması, başka bir bağlantıdan kötü niyetleri olan insanların ve yapıların işidir. O açıdan burada bir kez daha bütün vatandaşlarıma hatırlatmak istiyorum. Sakın bu oyunlara hiç gelmeyelim. Gün bugündür, sağduyulu olma günüdür. Birlik beraberlik ve dayanışma içinde olma günüdür. Ayrılıklar, farklılıklar tabii ki olacak. Türkiye demokrasisiyle, hukuk devleti olmakla övünen bir ülkedir. Böyle bir ülkede çoğulculuk vardır farklı fikirler olur. Ama sözlerimizin nereye gideceğini, sözlerimizin neticesinin nasıl etki göstereceğini hep bilerek hareket etmemiz, o bakımdan vatandaşlarımızın gösterdiği bu olgunluğa hep yaraşır şekilde hareket etmemiz gerekir. Bütün vatandaşlarımın bir kez daha dikkatini çekiyorum gün birlik günüdür. Gün birliğimizi, beraberliğimizi hep beraber muhafaza etme günüdür. Yanlış insanlar, yanlış yapanlar her yerden çıkabilir. Bunlar emniyetin işidir, istihbarat teşkilatlarının işidir. Onları bulacak, çıkartacak ve mahkemeye getirecek. Hiç kimse yaptığının karşılıksız kaldığını görmeyecek. Buna emin olabilirsiniz."

Gül, böyle olağanüstü gelişmelerin olduğu bir yerde kamu hizmetlerinin çok daha titizlikle, çok daha olağanüstü imkanlarla yapılmasının da kaçınılmaz olduğunu ifade etti. 

Bu bakımdan hükümetin, yerel yönetimlerin, bakanlıkların üzerlerine düşeni yaptıklarını yapmaya da devam edeceklerini kaydeden Gül, "Ben bir kez daha böyle acılı bir günde bütün Reyhanlılı vatandaşlarımızın acılarını paylaşıyorum. Kendilerine bir kez daha geçmiş olsun diyorum. Bu mübarek günde, Regaip Kandili'nde  bütün dualarımız hayatlarını kaybedenlerle olacaktır. Başka acılar, başka sıkıntılar tabii ki çekmemek için elimizden gelen teyakkuzu, elimizden gelen bütün dikkati hep beraber göstereceğiz" diye konuştu.

ÜRDÜN GİBİ ÜLKEDE 400 BİN KİŞİ VAR

Cumhurbaşkanı Gül, "Uluslararası çevrelerin Türkiye'nin son yılların en büyük mülteci krizi ile karşı karşıya kaldığını söylediğinin, kendisinin bu görüşe katılıp katılmadığının" sorulması üzerine, "Katılıyor musunuz" ifadesine gerek olmadığını, 200 bin kişinin çadırlarda yaşadığını ve Türkiye'nin kendi imkanlarıyla onların ihtiyaçlarını karşıladığını söyledi.

Çok sayıda insanların da kendi imkanlarıyla şehirlerde yaşadığını belirten Gül, "Unutmayın Ürdün gibi bir ülkede 400 bin kişi var. Türkiye'nin gücü, nüfusu ve büyüklüğüyle Ürdün'ü düşünürseniz Ürdün'de 400 bin kişi var. Şehirlerde olanlar da yüz binlerce. Bu bir insanlık sınavıdır. Büyüklük ve asaleti burada göstereceksiniz. Allah hiç kimseyi ve ülkesini bu duruma düşürmesin" dedi.