BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Gül'den müdahaleye destek

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 30 Ağustos Zafer Bayramı resepsiyonunda Suriye'ye müdahaleye ilişkin konuştu.

Abone ol

İNTERNET HABER- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "kimyasal silahlar da kullanılmasına rağmen oradan bir karar çıkamazsa bu kadar insanın ölmesine rağmen o zaman koruyucu bazı şeyleri yapmak kaçınılmaz noktaya geliyor" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla Çankaya Köşkü'nde verdiği resepsiyonda, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Suriye'ye olası bir askeri müdahale olması halinde Türkiye'de yeni bir tezkereye ihtiyaç duyulup duyulmayacağına ilişkin soru üzerine Gül, mevcut tezkerenin sınırlarının belli olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, "Eğer onun ötesinde bir ihtiyaç söz konusu olursa muhakkak ki o zaman yeni bir tezkere çıkartılır. Mevcut tezkere gayet açıktır, sınırları bellidir. Gelişmelere bağlı olarak Türkiye'nin içinde bulunacağı duruma göre hareket edilir" değerlendirmesinde bulundu. 

Cumhurbaşkanı Gül, "Sizin de anayasadan kaynaklanan bazı yetkileriniz var. İş tezkereye gitmeden siz de başkomutan sıfatıyla birtakım yetkiler kullanabiliyorsunuz savaş halinde. Onun üzerinde çalıştınız mı?" sorusunu da "Şüphesiz ki çalıştım. Şunu söyleyeyim: gerek ulusal gerek uluslararası hukuka ne kadar çok dikkat edilirse herhangi bir hareket söz konusu olursa onun meşruiyeti o kadar sağlam olur. O bakımdan BM sürecinin de tüketilmesini çok önemli görüyorum" diye yanıtladı.

Hava harekatının 4 Eylül Çarşamba gününden önce yapılabileceği değerlendirmelerinin hatırlatılması ve bu konuda bir bilgi ulaşıp ulaşmadığının sorulması üzerine de Gül, ABD Başkanı John Kerry'nin açıklamalarını anımsatarak, artık bütün askeri taktiklerin canlı yayın gibi sunulduğunu söyledi. 

Gül, "Sizce kimyasal saldırıyı Esad yaptı mı?" sorusunu yanıtlarken de "Biz de hepsini takip ediyoruz. Tabii ki Dışişleri Bakanımız devamlı temas halinde, istişareler içerisinde. Türkiye, bütün bu olup bitenlerin tabii ki dışında değil. Bunu herkes biliyor" diye konuştu. 

İŞİN BİR HUKUKİ BİR DE MEŞRUİYET YANI VARDIR

"Siyasi strateji dediğiniz husus rejim değişikliğini de mi içeriyor" sorusunu üzerine de Gül, "ABD Başkanı yapacaklarını 'Bizim böyle bir niyetimiz yok' diye açıkça söylüyor" değerlendirmesinde bulundu.

BM ve NATO'da alınmış kararlar olmadan, sadece "gönüllüler koalisyonu" ile olası müdahalenin meşru olacağına inanıp inanmadığına ilişkin soruyu da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, "Kosova'da da BM'den karar çıkmamıştı. Çok büyük tartışma konuları bunlar. Söylediklerimi hep bilerek söyledim; işin bir hukuk yanı bir de meşruiyet yanı var. 'Legitimacy'si (meşruiyet) var. Eğer hukukta bir tıkanıklık söz konusu olursa o zaman meşruiyeti ne kadar sağlam temeller üzerine kurarsanız o kadar doğru olur" ifadesini kullandı.

KAÇINILMAZ NOKTAYA GELİYOR

Mümkün olan en geniş konsensüsle hareket etmenin daha doğru olacağını ifade eden Gül, "Bazen bu imkansız da olabiliyor. Gönül ister ki bunların BM Güvenlik Konseyi çerçevesi içerisinde olması. Ama kimyasal silahlar da kullanılmasına rağmen oradan bir karar çıkamazsa bu kadar insanın ölmesine rağmen o zaman koruyucu bazı şeyleri yapmak kaçınılmaz noktaya geliyor" diye konuştu.

Bir soru üzerine, İngiliz Parlamentosu'nun kararının da şaşırtıcı olmadığını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, BM uzmanlarının raporu beklendikten sonra parlamentoya gitmenin sonucu değiştirebileceğini ifade etti. Gül, "Orada neyi düşündüler bilmiyorum" dedi.