BIST 10.166
DOLAR 32,23
EURO 35,14
ALTIN 2.472,24
HABER /  POLİTİKA

Gül'den İsviçre'de Kıbrıs hatırlatması

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsviçre Parlemantosu'nda konuştu Kıbrıs'ta yapılan referandumu hatırlattı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''İsviçre, farklı etnik ve dini unsurlar arasında tesis ettiği diyalog, hoşgörü ve anlayış kültürüyle her zaman örnek gösterilmektedir. Ülkenizin önümüzdeki dönemde de bu özelliğini koruması tarihi bir sorumluluktur'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, İsviçre Parlamentosunda yaptığı konuşmada, dönemin konfederasyon başkanı Pascal Couchepin'in 2008 yılında Türkiye'ye ilk kez devlet başkanı düzeyinde tarihi önemde bir ziyarette bulunduğunu, kendisinin de Türkiye'den İsviçre'ye cumhurbaşkanı seviyesindeki ilk devlet ziyaretini gerçekleştirmekten dolayı kıvanç duyduğunu söyledi.

İsviçre'nin Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu, Lozan ve Montrö gibi kentlerin isimlerinin Türk tarihine altın harflerle kazındığını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, yakın geçmişe bakıldığında ise akla ilk olarak Bürgenstock'un geldiğini, Dışişleri Bakanı olarak Türk heyetine kendisinin başkanlık ettiği bu toplantılarda Kıbrıs'ın geleceğiyle ilgili olarak çok yoğun bir diplomasi trafiği yürüttüklerini anlattı. Gül, ''Birleşmiş Milletler'in çözüm planı, 2004'te Güney Kıbrıs Rum Kesiminde gerçekleştirilen referandumda da kabul edilmiş olsaydı ve Kıbrıslı Rumlar da Kıbrıslı Türkler gibi adada kalıcı çözüme cesaretle 'evet' demiş olsalardı, şüphesiz Bürgenstock, Avrupa tarihinde İsviçre'nin kolaylaştırıcı rolünün yeni simgesi olacaktı'' diye konuştu.

''COĞRAFYADA BARIŞ VE HUZUR''...

Türkiye ve İsviçre parlamentolarında kurulan dostluk gruplarının çalışmalarına değinen Gül, bu grupların halktan halka ilişkileri güçlendirmek suretiyle ortak çalışmalara ivme kazandıracağına inandıklarını belirtti. Gül, bu anlayışın bir sonucu olarak kendisine eşlik eden heyette TBMM'de çeşitli partilerden milletvekillerinin yer aldığını, Türk milletvekillerinin bu vesileyle İsviçreli meslektaşlarıyla yararlı görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

İsviçre'de yaşayan ve nüfusu 120 bini aşan Türk toplumunun iki ülke arasındaki işbirliğinin çeşitlendirilmesi için önemli bir fırsat olduğunu, aynı zamanda toplumsal ve kültürel anlamda da bir dostluk köprüsü de teşkil ettiğini dile getiren Gül, ''Bu vesileyle vatandaşlarımızın her alanda İsviçre toplumuna uyum sağlamasını desteklediğimizi ve teşvik ettiğimizi belirtmek istiyorum'' dedi.