BIST 10.264
DOLAR 32,34
EURO 34,76
ALTIN 2.392,02
HABER /  GÜNCEL

Gül'den alkol düzenlemesine onay

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunda çok tartışılan ve alkol yasaklarını içeren yasayı onayladı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, alkol satışı ve tanıtımı konusunda düzenlemeler getiren ve kamuoyunda ‘alkol yasakları’ olarak bilinin kanun tasarısını onayladı. 

EYLEMCİLERİN TALEPLERİNDEN BİRİYDİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Taksim Gezi Parkı’ndaki eylemcilerin tepkilerinin nedenlerinden biri olan alkol düzenlemesinin de yer aldığı yasaya, inceleme süresinin bitimine bir gün kala onay verdi.

Alkol düzenlemesinin de yer aldığı 6487 sayılı Yasa 24 Mayıs’ta TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yasa 28 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayı için Köşk’e gönderildi. Yasada, alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yapılamaması, televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde alkollü içkinin özendirici görüntülerine yer verilmemesi, alkollü içkilerin, 22.00 ile 06.00 saatleri arasında perakende satılmaması gibi hükümler tepkilere neden olmuş, tepkiler üzerine Hükümet üyelerinden gelen açıklamalar ise gerginliği artırmıştı

SÜRENİN BİTMESİNE BİR GÜN KALMIŞTI

Bunun üzerine yasa ile ilgili gözler Köşk’e çevrilmişti. Cumhurbaşkanı Gül, 29 Mayıs’ta Türkmenis’tan konuyla ilgili sorular üzerine “Bakıp inceleyeceğiz tabi. Ama alkol yasağı falan diyorlar. Yasak değil ortadaki. Alkol satışının düzenlenmesiyle ilgili yeni kurallar ortaya konuluyor. Bu tür kurallar, ABD’de, Avrupa’da birçok ülkede olan düzenlemeler” demişti. Gül’ün bu açıklaması yasayı onaylayacağının sinyali olarak yorumlanmıştı. Ancak alkol düzenlemesinin tüm ülkeye yayılan Gezi Parkı gösterilerinde dile getirilen tepkiler arasında yer alması ve başta TESK olmak üzere bazı sivil toplum örgütlerinin kendisine de ilettiği bazı ekonomik kaygılar üzerine Cumhurbaşkanı Gül’ün, hukukçularından bu unsurları da dikkate alarak inceleme yapmalarını istediği ifade edilmişti. Anayasa uyarınca yasaları 15 gün inceleme süresi bulunan Cumhurbaşkanı Gül, bu sürenin bitimine bir gün kala tartışmalı yasayı onayladı.