BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Kızıltepe’de yapılan kazılarda 3 cesede ulaşıldı

Mardin’in Kızıltepe ilçesi Kırkkuyu köyüne bağlı Aysun mezrasında yapılan kazı çalışmalarında 3 cesede ulaşıldı. <br/>1995 yılında Abdulvaha...

Abone ol

Mardin’in Kızıltepe ilçesi Kırkkuyu köyüne bağlı Aysun mezrasında yapılan kazı çalışmalarında 3 cesede ulaşıldı.
1995 yılında Abdulvahap Ateş, Mehmet Emin Abak, Yusuf Tunç ve Mahmut Abak’ın gözaltında kaybolduğunu ve bu kişilerden Abak’ın cesedinin su kuyusunun yüzeyinde bulunduğunu belirterek, Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan diğer kayıpların bulunması için kazı çalışması yapılmasını talep etmişti. Bunun üzerine 23 Mayıs’ta kazıya başlanmış ancak araç gereç eksikliği nedeniyle kazı yarım kalmıştı. Bugün sabah saatlerinde başlanan kazı çalışmalarına, akşam saat 20.00’ye kadar devam edildi. Kazı çalışmaları sırasında kayıp yakınları cesede ait eşyaları görmek için güvenlik kordonunu aşmak istedi ancak jandarma izin vermedi. Bunun üzerine kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Kazılara yarın da devam edileceği açıklandı.
Kazı çalışmaları sona erdikten sonra bir açıklama yapan İHD Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu, “Şu ana kadar 3 cesede ulaştık, yalnız yarın da çalışmalarımız devam edecek. Daha önce şartlardan dolayı ara vermiştik. Bugünkü çalışmalarda 3 tane sivil insana ulaştık. Bunların kime ait oldukları yapılacak adli tıp ile netleşecek. Gerekli çalışmaları savcılık yapacak. Bu günde bitmedi çalışmalar, çünkü bu köy 1993 ve 2000 yılları arasında güvenlik gerekçesi ile boşaltılmıştı. Ayrıca JİTEM’in infaz merkezleri arasında olduğunu düşünüyoruz. Burada daha fazla cesedin, daha fazla infazın olma ihtimalini göz önünde tutarak savcılık yarın da çalışmalara devam etme kararı aldı. Bugün bulduğumuz bu cesetler vahşetin izleridir. Elbette çıkan bu veriler bugün yaşanan toplumsal barış sürecinde halkların birbirlerini anlaması için bir veri oluşturacaktır. Ama aynı zamanda devletin Kürtler’den özür dilemesini gerektirecek bir durumu da ortaya çıkarmıştır. Bizde bu soruşturmanın sadece Kızıltepe ile sınırlı kalmasını istemiyoruz, tüm Mardin’e yayılmasını istiyoruz. Aynı zamanda da bu infazları gerçekleştiren insanlar da haklarında bir ceza soruşturması veya bir tedbire başvurması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü nihayetinde bu cinayetlerin görgü tanıkları var. Buradan Türkiye kamuoyuna da sesleniyoruz. Bugün burada gördüklerimiz vahşetin izleridir. Bir tuvaletin içine atılmış sivil insanlardan bahsediyoruz. Balçığın içine atılmış kafası kopartılmış insanların cesetlerine rastlıyoruz. Bu savaşın tablosu, bu aynı zamanda insanlığa karşı işlenmiş suçların da tablosu bu. Dolayısıyla biz her zaman şunu söylüyoruz İnsan Hakları Derneği olarak, bu yaşanan cinayetlerin infazları tüm bilgilerin devletin hafızasında mevcuttur. Bir an önce bu gizli saklı bilgilerin halkla paylaşılması, kamuoyuyla paylaşılması, insan hakları savunucularıyla paylaşılması, savcılıklarla paylaşılması, aynı zamanda mağdur ailelerle paylaşılması gerektiğini düşünüyoruz. Mardin’de son iki ay yapılan kazı çalışmalarından elde ettiğimiz çok açık net yürütülmüş bir kirli savaşın tüm delillerini ortaya koymaktadır. Türkiye kamuoyunun bunu görmesini istiyoruz. Yarın burada çalışmalara devam edilecek, cesetler bayan ve erkeklere ait olması adli tıp raporunda netleşecektir” dedi.
(İHA)