BIST 10.356
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.464,91
HABER /  MEDYA

Gülay Göktürk'ten o bakanları şoke edecek yazı

Akşam gazetesi yazarı Gülay Göktürk, hakkında yolsuzluk yaptığı iddiası olan bakanların Yüce Divan'a gönderilmesi gerektiğini çarpıcı örneklerle yazdı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM - Akşam gazetesi yazarı Gülay Göktürk, AK Parti'de yolsuzlukla suçlanan bakanların Yüce Divan'a gönderilmesini "Anayasa Mahkemesi Cemaat'in yanında" argümanıyla savunanlara sert çıktı.

ANAYASA MAHKEMESİ CEMAATÇİ İDDİASI

Eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki Yüce Divan kararı 5 Ocak'ta verilecek ama AK Parti'de hala net bir görüş yok.

Bakanların Yüce Divan’a gönderilmesine karşı çıkan kanatta oylama yaklaştıkça en fazla dile getirilen argümanın, Anayasa Mahkemesi’nin son dönemde bazı kararlarıyla ortaya koyduğu siyasi tutumu yüzünden, bu mahkemeye güvenilemeyeceği iddiası olduğunu dile getiren Gülay Göktürk, “Ne yani, biz bakanlarımızı kendi elimizle hükümet cemaat kavgasında açıkça cemaatin yanında yer almış bir mahkemenin önüne mi atacağız' diyorlar" diye yazdı.

O ZAMAN KOMİSYONA NEDEN EVET DEDİNİZ?

"Oysa biz, komisyon için oylama yapılırken, hiçbir AK Partiliden böyle bir itiraz duymadık" diyen Gülay Göktürk, "Şimdi 'Bu darbeci bir yapıysa, ortaya koyduğu iddialar da tümüyle gayrı meşrudur; dikkate alınmamalı, bu zemin toptan reddedilmeli, bu alanda bir savunuya girişilmemelidir' diyenler o zaman ortaya çıkıp da 'Siz ne yapıyorsunuz, Soruşturma Komisyonu’na evet oyu vermek, Cemaatin tanzim ettiği zeminde oynamayı kabul etmek, gayrı meşru bir yapının iddialarını meşrulaştırmak olur' demedi" sözleriye bu görüşü eleştirdi.

DEMEZLER Mİ İNSANA...

Dolayısıyla, Komisyonun kurulmasına oy verdikten, bunca ay bu çalışmalara katıldıktan sonra oylama yaklaştığında “Anayasa Mahkemesi’ne yollayamayız, çünkü tarafsız değil” demenin hiçbir ikna ediciliği olamayacağını belirten Gülay Göktürk şöyle devam etti:

"Demezler mi insana: Eğer Anayasa Mahkemesi’ne yollamayacaktınız da o zaman neden Soruşturma Komisyonu’na evet oyu verdiniz? O komisyondan 'yargılansın' kararı çıkarsa Anayasa Mahkemesi’ne gideceğini bilmiyor muydunuz!

ANAYASA MAHKEMESİ HİÇ TARAFSIZ OLMADI

Kaldı ki, Türkiye’de Anayasa Mahkemesi tarihi boyunca hiçbir zaman tarafsız olmadı ama şimdiye kadar hiçbir vatandaşın da, 'Bu mahkeme tarafsız değil, o yüzden ben Anayasa yargısını kabul etmiyorum' deme şansı olmadı. Mesela, Kürt partileri hakkında seri kapatma kararları alan da Anayasa Mahkemesi’ydi ve o partilerin yöneticileri, Yüce Divan karşısında savunma yaparken karşılarındaki mahkemenin devletin resmi Kürt politikasının en kararlı savunucusu olduğunu, dolayısıyla hiçbir şanslarının olmadığını biliyorlardı. Ama 'Bu mahkeme siyaseten taraftır, biz bu yargılamayı kabul etmiyoruz' diyemediler."

Adil yargılanmadığını düşünen bakanlar için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yolunu gösteren Gülay Göktürk, yazısını şöyle noktaladı:

Peki ne yapar Yüce Divan’da adil bir şekilde yargılanmadığını düşünen bakanlar? Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gider. Tıpkı herkesin yaptığı gibi…