BIST 10.267
DOLAR 32,26
EURO 34,76
ALTIN 2.412,08
HABER /  GÜNCEL

Gül tarihi karara imzayı bastı

Gül Askerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açan yasa için kararını açıkladı. Yasayı onayladı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, askerlerin “devletin güvenliğine, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, millî savunmaya ve devlet sırlarına” karşı suçlarda askeri yargı yerine sivil yargıya tabi olmalarını düzenleyen gece yarısı yasasını onayladı.

Gül, daha önce türbana yönelik Anayasa değişikliğinde yaptığı gibi, Başbakanlığa bir yazı göndererek “düzenlemenin uygulanmasında askerlik hizmeti bakımından disipline ve hukukî güvencelere ilişkin olarak ortaya çıkması muhtemel tereddütleri giderecek yasal düzenlemelerin de yapılmasını” istedi.

Gül'ün kararı hakkında konuşan hukukçular arasında tartışma yarattı. Anayasaya aykırı olduğunu söyleyen de var, mahkemeden döneceğini söyleyen de...

ANAYASAYA AYKIRI

SAMİ SELÇUK (Yargıtay eski Başkanı): Cumhurbaşkanı’nın düzenlemenin yasayla uyumlu olduğunu söylemesi Anayasa’ya aykırılığı ortadan kaldırmaz. Bunun Anayasa’nın 145. maddesiyle uzaktan yakından alakası yoktur.

FAHİR KAYACAN (Askeri Yargıtay eski üyesi): “Cumhurbaşkanlığı hiçbir şekilde Anayasa’dan bahsetmemiş. "Anayasa’nın 145. maddesiyle uyumludur" şeklindeki bir tartışmaya girilemediğini gösteriyor. Ama Anayasa’ya aykırılık duruyor halen.

MAHKEME İPTAL ETMEZ

ERGUN ÖZBUDUN(Anayasa Profesörü):  AKP'nin üzerinde çalıştığı Sivil Anayasanın mimarı olan Prof. Dr. Ergun Özbudun da Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa’nın askeri yargı yetkisini düzenleyen 145. maddesini ’lafzi’yorumlaması halinde iptal kararı vereceğini belirtiyor. Özbudun’a göre, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı vermemesinin tek yolu düzenlemeyi ’amaçsal’yoruma tabi tutması. Ancak bu da Anayasa metninde açıkça görülen bir aykırılığın yok sayılması anlamına geleceği için zayıf ihtimal olarak görülüyor.