BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Babacan sendikalara fırça çekti

Sendikalar özel istihdam bürolarına karşı çıkınca Babacan'ın kafası attı, çekti fırçayı. İşte Babacan'ın sendikalara ettiği sözler;

Abone ol

Ekonomini patronundan sendikalara kriz fırçası. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan özel istihdam bürolarına işçi çalıştırma yetkisi veren yasaya karşı çıkan sendikaları fırçaladı.

Bakan Babacan, "İşsizliğin ne demek olduğunu işsiz kalan anlar. Keşke işsizlerin de bir sendikası olsaydı da onları da dinleseydik" diyerek tepki gösterdi.

Bakan Babacan, ekonominin 13.8 daraldığı bir ortamda kamu işçilerine enflasyonun üzerinde zam verdiklerini belirtirken, “Üstelik bunlar işini kaybetme riski olmayan bir kesim” dedi.

TOBB konseyler müşterek toplantısına Katılan Babacan yaptığı konuşmada Özel istihdam bürolarının geçici iş akdiyle personel çalıştırılmasına karşı çıkan sendikaları sert bir şekilde eleştirdi. Gelişmiş pek çok ülkede uygulanan bu sistemin işsizliği azaltıcı bir yöntem olduğunu savundu.

İşçi pazarlarının bir Türkiye gerçeği olduğunu belirten Babacan, “Bu insanlar inşaatlarda orada burada sosyal güvenceden yoksun bir şekilde çalışırken, bu yasa sayesinde geçici de olsa sosyal güvenceye kavuşacaklar. Avrupa’da bu yöntemle istihdam edilenlerin oranı yüzde 1.8. Yani böylece işsizlik yüzde 1.8 düşmüş oluyor. Türkiye’de de özel istihdam büroları bordroyla eleman alacak” dedi.

İşsizliğin ekonomik krizle 4.5 puan arttığına dikkat çeken Babacan böyle bir ortamda birilerinin istihdamı engellemeye çalıştıklarını anlamadığını söyledi. Babacan “İşsizliğin ne demek olduğunu işsiz kalan anlar. Bu yasayı eleştirenlerin içinde bir tane işsiz var mı? Bunlar ideolojik mi siyasi mi artık her ne sebeple bu yasayı eleştiriyorlar bilmiyorum. Ama bizim 4.5 puan artan işsizliği görmeme lüksümüz yok” diye konuştu.

Babacan işini kaybetme riski olmayan kamu çalışanlarına, işçisine, ekonominin yüzde 13.8 daraldığı bir ortamda enflasyonun üzerinde zam verdiklerini söyledi. Öte yandan özel sektörde çalışan milyonlarca insanın her gün işini kaybetme korkusu yaşadıklarına dikkat çekti.