BIST 10.267
DOLAR 32,25
EURO 34,78
ALTIN 2.408,76
HABER /  GÜNCEL

Köşk sivil yargı kararını açıkladı

Gece yarısı Meclis'ten geçen yasa için son sözü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül söyledi. İşte Gül'ün sivil yargı kararı

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, askere sivil mahkemelerde yargılanma yolunu açan düzenlemeyi de içeren 5918 sayılı ''Türk Ceza Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''u onayladı.
 
Cumhurbaşkanı Gül, asker kişilere sivil yargı yolunu yasayı onayladı ancak ek düzenleme istedi. Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklama şöyle:

"2008 yılında Avrupa Birliği Komisyonu tarafından yayımlanan Katılım Ortaklığı Belgesinde yer verilen ve kısa vadeli öncelikler arasında bulunması sebebiyle 2009 yılı sonuna kadar gerçekleştirilmesinde yarar görülen “Askerî mahkemelerin yetkisinin askerî personelin askerlikle ilgili görevlerine hasredilmesi” maddesi gereğince bu düzenlemenin yapıldığı anlaşılmaktadır.

Yapılan düzenlemenin, 353 sayılı Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanununun “Genel görev” başlıklı 9 uncu maddesindeki, askerî mahkemelerin “kanunlarda aksi yazılı olmadıkça” maddede belirtilen suçlara ait davalara bakmakla görevli olduklarına ilişkin hükümle de uyumlu olduğu görülmektedir.

Bununla birlikte, bu düzenlemenin uygulanmasında askerlik hizmeti bakımından disipline ve hukukî güvencelere ilişkin olarak ortaya çıkması muhtemel tereddütleri giderecek yasal düzenlemelerin de yapılmasında fayda görülmektedir.

Sayın Cumhurbaşkanımız, belirtilen hususlarda gerekli yasal düzenlemenin ivedilikle yapılmasının uygun olacağını belirtmişlerdir” denilerek, yeni yasal düzenleme ihtiyacına işaret edilmiştir.“

CHP ANAYASA MAHKEMESİNE
GİDECEK
MHP'DEN GÜL'E BÜYÜK TEPKİ
AYRINTILAR HABERİN DEVAMINDA...

[PAGE]

KARARA TEPKİLER

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ:

"Cumhurbaşkanımız yapılan değişikliği anayasa temelinde değerlendirmiştir. Türkiye'nin uluslararası taahhütleri boyutunda da değerlendirdiği anlaşılmıştır. Onaylama yaparken bazı tereddütlerin giderilmesini tavsiye etmiştir. Cumhurbaşkanı'nın tavsiyelerini bir emir gibi anlamak doğru değildir. Disiplinle ilgili konularla ilgili teredddüt yok zaten. Askeri mevzuatta disiplinle ilgili yeterince düzenleme var. Uyuşturucu imalatının askeri disiplinle ne alakası var, terör faaliyetinin askerin disiplini ile ne alakası var? Ama hukuki güvencelerle ilgili kısmını değerlendirmekte fayda var diye düşünüyorum. Eğer orada bir yasal düzenleme ihtiyacı varsa onu da değerlendiririz."

CHP ANAYASA MAHKEMESİNE GİDECEK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen:

"Yasayı hiç kuşkusuz Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz. Sami Selçuk bile bu yasanın Anayasa'ya açıkça aykırı olduğunu söylüyor. Ayrıca böyle tereddütlerin giderilmesi için bazı şeylerde bulunması gibi bir yetkisi yok Sayın Cumhurbaşkanı'nın. Tereddütlerini belirtmesi hukuken hiçkimseyi bağlamaz. Eğer tereddütleri vardıysa tekrar görüşülmesi için Meclis'e gönderseydi Sayın Cumhurbaşkanı. Şimdi ciddi bir kaos yaşanacaktır"

"Bize kalan tek yol Anayasa Mahkemesi'ne gidip yürürlüğnün durdurulmasını istemektir. Sayın Cumhurbaşkanı "tarafsız"lık beklentimizi karşılayamadı"

"GÜL'ÜN ZAMANLAMASI YANLIŞ"

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural

"Sayın Cumhurbaşkanı'na sormak lazım. Bu kararı bugün neden verdiler? Çin'deki Uygur Türkleri'ne yapılan bu zulmün iletilmesi gerekirken, böyle bir kararı onaylamak suretiyle, gündemi meşgul etmek nasıl bir anlayıştır? İlk defa Başbakan, bu konuda bir açıklama yapmışken, bu onaylamayla birlikte gazetelerin tamamı bu konuda gündem yaratacaktır. Zamanlama olarak doğru bulmuyorum.

Devletin kurumları arasında sağlıklı bir işleyiş sağlanmalıdır. Sayın Cumhurbaşkanı, tereddütler giderilmelidir demektedir. Demekki böyle bir tereddütler vardır ya giderilmesse ne olacak? Kendisinin böyle bir yetkili kullanmamasını eleştiriyoruz.

Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi konusunda ise bu konuda bir değerlendirme yapmış değiliz. "